REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Zerkovitz András: negyven éves MALÉV relikviák

 

Kedves Sándor!
 

 

Mellékelten küldök néhány scannelt anyagot:

 

 

Az egyik az IL-18-ashoz kapcsolódik, és talán érdekesek lehet, mint kordokumentum: az IL-18 biztonsági előírásai, amit a fedélzeten az ülés-zsebben lehetett akkoriban találni.. Ezeket én magam még a 60-es évek közepén "gyűjtöttem be", amikor - általános iskolás korú srácként - abban a szerencsében lehetett részem, hogy édesapám egyiptomi külszolgálata révén (1964-68. között) minden évben megtehettem a Budapest-Athén-Cairo útvonalat IL-18-assal.

Akkoriban lett az a típus a kedvencem, és azóta is elérzékenyülök, ha bármilyen emlék vagy fotó kerül hozzám erről a - szerintem, de sokak szerint is - egyedi varázsú gépről.

Akkoriban élték ezek a "madarak" a fénykorukat a Malév-nél, és még a különböző színűre festett légcsavar-kúpjuk alapján is meg lehetett különböztetni őket. (HA-MOG zöld, HA-MOE sárga, stb.)

Azóta is rajongok a polgári repülésért és különösen a 60-as évek magyar emlékeiért.
Őszintén szólva, nem tudok róla, hogy ebből a biztonsági útmutatóból maradt volna fenn másik példány az országban, és eddig nem találkoztam vele az ilyen anyagokra szakosodott gyűjtők honlapján sem. Ennek megfelelően féltve őrzöm a nálam lévő eredetit!


 

 

Találtam még egy BUD-ATH-CAI fedélzeti info-lapot is amit a gépen osztogattak akkoriban (ez a HA-MOF-ról való, úgy emlékszem, 1966-ból. Ennek külön érdekessége, hogy a járaton az egyik sztyuvi a később "legendás" Gerőfi Ibolya volt!)


 


 

A fotón a HA-MAD jelű IL-14-es látható Ferihegyen, ha jól emlékszem, 1969 nyarán. Ez saját felvételem, és eddig sehol nem akadtam hasonlóra, t.i. olyanra, amelyen a gépen semmilyen festés nincs a lajstromjelen kívül. Valószínűleg akkoriban már sorra vonták ki e gépeket a forgalomból és kezdték őket visszaszállítani a Szovjetunióba, talán a jó öreg MADénesre is ez a sors várt, megfosztva színeitől.
 

Ha Te is úgy gondolod, hogy másoknak is érdekes lehet ez az anyag, örömmel venném, ha viszontlátnám őket a múzeum weblapján. További sikereket kívánok a múzeum fejlesztéséhez,


Üdvözlettel:
Zerkovitz András