REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Soós Péter: Repüléstörténeti kiállítás Ulsterben

 

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Néhány hete bukkantam a Repülőmúzeum honlapjára, mint a repüléssel, repüléstörténettel foglalkozó lelkes amatőr. Azóta is - olykor tátott szájjal - a bejegyzéseket böngészem a legnagyobb örömmel!
Egyszóval gratulálok a honlaphoz! 
(köszönjük ! hs)
Láttam néhány fotót a RAF múzeumából, ezért írok Önöknek. Az Észak-Írországban található Ulster Folk and Transport Museum-ban van egy aprócska repüléstörténettel foglalkozó kiállítás. Sajnos annyira aprócska, hogy az (egyébként hihetetlenül kedves és udvarias) teremőrök mosolya egyből lelankadt, mikor próbáltam képeket készíteni a múzeum polcaira illő gépemmel.

Gyűjteményük legértékesebb darabjai egy Short Sc.1. (XG605) mely az egyik Harrier-előd, és ha jól tudom három darab épült belőle összesen. A gépben egyébként az emancipáció jegyében egy női bábu van pilótának öltöztetve. A másik egy Short Sealand orra, melyet egy üvegvitrinbe dugtak, így még nehezebben volt fotózható. A mennyezetre egy Ferguson monoplán replika van függesztve, egyik oldalán vászonborítás nélkül. Kiállítottak egy McAndless M4 típusú autogiro-t 1961-ből, felénk az ilyen eszköz - feltéve ha jól tudom - nem volt divat. A teremőr lelkesedésemet látva ellátott néhány honlapcímmel, és rengeteg infóval.

 http://naca.central.cranfield.ac.uk/reports/arc/rm/3584.pdf

 http://www.ulsteraviationsociety.org/


Mellékelten küldök pár képet, elnézést a minőségükért a már említett hátráltató tényezők mellett a terem világítása sem volt alkalmas a fotózáshoz.


Tisztelettel:
Soós Péter