REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Sármási Zoltán: videó(k) Magyar Madár berepüléséről

 

 

Kedves Sándor!

A Magyar Madárról szóló oldalhoz küldök egy nyolcperces videót a gép egyik próbarepüléséről, 1993-ból:

http://www.youtube.com/watch?v=5uu2ahYyoAo&feature=youtu.be

 

http://www.youtube.com/watch?v=id68kx4RhrQ&feature=related  (ide tenném még ezt is: hs)


A felvétel Urbán Józseftől származik, aki a baloldali ülésben látható, és a Dunai Repülőgépgyárban tevékenykedett (és dolgozik ma is) vezető pozícióban. Ha szükség van még további információra őt tudom ajánlani megkeresésre a Magyar Madár ügyében. Egyébként ez a kis gép 2004-ig volt nálunk üzemen kívül, majd eladták külföldre. Ha minden igaz, akkor az utóbbi időben Rigában található.

Örömmel olvastam Mészáros András Mi-2-es helikopterekkel foglalkozó sorozatát, rengeteg hiánypótló információ szerepel benne ezeknek a gépeknek a történetéből, amely eddig sehol sem szerepelt. Kíváncsian várom a folytatást!

Az R-06-os Wilgáról szóló összeállításban erősen kiakadtam azon, hogy a gépet egy AN-2-ért cserélték el. Úgy tudom, hogy a múzeumban lévő, 10-es oldalszámot viselő gép eredetileg HA-MDG lajstromban repült, és egy átlagos mezőgazdasági gép volt, mindenféle különlegesség nélkül. Így aztán számomra teljesen érthetetlen, hogy hogyan jutott eszébe bárkinek elcserélni a Wilgát pont egy Ancsára, amelyből már akkor is tucatjával álltak a kiselejtezett példányok szerte az országban. Arról nem is beszélve, hogy milyen csere az, amikor az átadott gép nem egy másik gyűjteménybe kerül, hanem romos állapotban elkótyavetyélésre.
Nem adtam fel, hogy kiderítsem mi lett a sorsa, talán az Örs vezér teréről tovább is vezetnek nyomok.

Bízom benne, hogy 2012-ben tovább bővül a múzeum, és valamikor én is eljutok oda, hogy közelről megcsodáljam a kiállított kedvenceimet!

Üdv:

Sármási Zoltán