REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Reszegi Zsolt: Kiegészítések Muzslai Pál hagyaték fotóihoz

 

 

Tisztelt Repülőmúzeum!

Egy ideje figyelemmel kísérem az oldal működését és gratulálok a kitartó és színvonalas munkához, amit véghezvittek.

Nemrég irányították a figyelmem az oldalon található ejtőernyős képekre.

Sajnos nyakig ülök a munkában, de igyekszem Muzslai Pálról valamilyen adatot fellelni. A HM Hadtörténeti Intézet Rangsorolás/Sematizmusában, illetve a Honvédségi Közlöny 1944. évi, interneten fellelhető változatában nem sikerült konkrét információt találni személyéről.

Sokat segíthetne az is, ha tudnánk, hogy mi volt a rendfokozata, ez alapján esetleg a Hadtörténeti Levéltárban, vagy a HM Központi Irattárában lehetne kutatni.

A fényképek aláírásánál, ha nem gond, pontosítanék pár dolgot.
 


A "Két pápai ejtőernyős, jobboldalt Muzslai Pál, Hechst-féle magyar gyártmányú ejtőernyővel." - Képaláírásnál az ejtőernyő megnevezése: Hehs-féle magyar gyártmányú ejtőernyő.


 


A "Ejtőernyős földi harchoz öltözve. " képnél a fegyver típusa első ránézésre MP 28. Az ejtőernyősöknek utaltak ki ilyen típusú géppisztolyokat és léteznek olyan - beállított - képek, ahol ezekkel a fegyverekkel szerepelnek.

 Noha a disszertációm a honvéd ejtőernyősök történetéből írom, nem vagyok fegyverszakértő.
Ugyanakkor a fegyver nem hasonlít az MP 28-ra:

http://www.smallarmsreview.com/pdf/mar04.pdf
http://world.guns.ru/smg/de/mp2-ii-schmeisser-e.html

Szóval végeredményben ebben a témában érdemileg nem tudok hozzászólni. Elnézést a nagy körítésért.
 


Az "Az akasztófának becézett ugrótorony körül." képpel kapcsolatosan csak annyi megjegyzésem lenne, hogy az "akasztófa" vagy más nevén "bitó" nem igazán volt ugrótorony, inkább ejtőszerkezetnek lehetne nevezni.
 

 


Az "Ca-101 előtt, középen feltehetően Bertalan Árpád.

Az öt katonán négyféle ejtőernyő van..." képnél: Középen tényleg vitéz Bertalan Árpád látható. Eléggé ismert kép, egy kis kutakodás után megnézem, hogy hol szerepelt, illetve, hogy máshol van-e bővebb információ a képen látható személyekről. Az ejtőernyő típusokkal kapcsolatban: A Bertalan Árpádtól balra lévő személy olasz Salvator D30 vagy D37 típusú ejtőernyőt visel, a tőle jobbra álló katona is feltételezhetően Salvator ernyőt visel, a hozzá tartozó mentőernyővel.

 

 

 

A "Magyar ejtőernyősök(?) földi bevetésen." aláírású képnél, igen valószínű, hogy inkább német katonák és harckocsi szerepel a fotón: a harckocsi toronyszámozása alapján - 633 - a páncélos ezred zászlóaljának 2. századában lévő, 3. szakaszhoz tartozó páncélos szerepelhet. Ez nem 100%, csak próbáltam értelmezni a német harckocsik toronyszámozását.

 

http://www.achtungpanzer.com/divis.htm#num

 

Remélem, valamennyire tudják hasznosítani a leírtakat.

 

Üdvözlettel,
Reszegi Zsolt

Köszönjük az értékes kiegészítéseket !

(hs)