REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Pátrik Gábor: MiG-21 változatok és egyebek

 

Szia Sándor!

Újabb kiegészítések, ezekben viszont 100%-ig biztos vagyok. (Gábor első kiegészítéseit a FÓRUM rovatban találod! HS)
Repülőgépnevekhez: Jak-12R=Gém, PZL-104= Sárgarigóként emlegették mert a Wilga lengyelül ezt jelenti.
Írod a 66-400-as bemutatásánál, hogy a MiG-21-nek Magyarországon 7 változata állt rendszerben. Ez nem teljesen igaz:
MiG-21F-13=74-es gyártmány
MiG-21PF=76-os gyártmány
MiG-21MF=96-osgyártmány közismert, de talán helyesebb lenne 96A-ként emlegetni
MiG-21bis=75A gyártmány
MiG-21bis=a "lazúros bisz" 75AP gyártmányjelzéssel futott
MiG-21U= 66-400 gyártmány kissvancú változat
MiG-21U= 66-600 nagysvancú változat
MiG-21UM= 69-es gyártmány

Ez összesen nyolc.

A Lazur névre hallgató berendezést arra használták, hogy az elfogóvadász rávezetése közben rádió használata nélkül közöljék a pilótával a cél adatait. Ez telemetrikus adatok formájában történt. Magyarországon a Vozduh-1P nevű rendszer volt telepítve. Ennek elemei 1966-tól települtek és a MiG-21MF rávezetését szolgálták ki. Később szereztük be a Vozduh-1M rendszert ami valószínűleg a 75AP jelű bisek rávezetését végezhette. A fogadó berendezés a 21-es beömlőnyílása alatti szigony alakú antenna. A földi eszközök között a különféle vezetési szinteken telepített berendezések vannak amelyek a vadászirányító pontokon, rt. századoknál és a kisegítő ezredőrsökön települtek. Ezek jelzései VP-01,02,03 és VP-11 voltak.

Végezetül egy kérdés: Tomika kapcsán érdeklődöm, tervezi-e a múzeum a földi kiszolgáló technika bemutatását is? Ha nem, ezekről esetleg valami írás elférne-e a honlapon?

P.G.

Köszönöm a kiegészítéseket, várom a továbbiakat!

Jól értem: van a tarsolyodban írás a földi kiszolgáló technika tárgyában? Remek új rovat lehetne! Várom az írásaidat és természetesen másokét is !  Ez a honlap nem az én öncélú írogatásom akar lenni, komolyan gondolom-gondoljuk a Múzeum és az Ügy előmozdítását. Örömmel fogadjuk bárki írását, ami csak egy kicsit is kapcsolódik ide, és főleg ha még érdekes is.

A Múzeumban én is szívesen látnék földi kiszolgáló berendezéseket de ez ügyben én csak egy vagyok a pár ezer érdeklődőből. Mindenesetre továbbítom a javaslatot az illetékesek felé.

HS