REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

 

Kedves Hajnal Sándor úr,

Régóta őrizgetek otthon egy fényképet, ami (talán) egy egykori magyarországi repülőbalesetet ábrázol. A kép története: a '94-es debreceni műrepülő VB nézői voltunk, néhány tizenéves vitorlázórepülő, akik a szomszédos hajdúszoboszlói repülőtáborból ruccantunk át az egykori szovjet reptérre. Az akkor az oroszok által még csak pár éve elhagyott terület elég felemás arcot mutatott: a rendezvénynek helyet adó részeket úgy-ahogy rendbe hozták, de a járt utakról letérve már néhány méter után elhagyott laktanya-épületekbe és egyéb létesítményekbe botlottunk. Ahogy az kalandvágyó kamaszokkal lenni szokott, az egyik romos épületbe be is másztunk, ahol bokáig érő törmelék- és szeméttengerben gázolva figyeltem fel erre a fotóra. A felvétel elég rossz minőségű, és maga a papírkép is elég megviselt állapotban volt (és van...), de (akkor még) repülő emberként nem tudtam ott hagyni.
 Vajon mi lehet ez? Bármilyen repcsi is, elég csúnya állapotban van, és bár nem tudom, hogy egy külső hajtóműgondola van-e az előtérben, vagy egy fegyvergondola, de szépen kipukkadt az alja, úgy néz ki...
 

Az elmúlt években sokat gondolkodtam rajta, hogy kinek kéne megmutatni, a Roncskutatás Fórum nem nagyon szereti a II. vh. utáni témákat, de talán a Repülőmúzeumban érdekelhet valakit ez a kép, ami talán egy nálunk történt szovjet rep-eseményt ábrázol (?).

Üdvözlettel,
Mészáros Ábel

 

 

Köszönjük Ábel talányos képét, múzeumi és ismerősi berkekben javában folyik a találgatás, de ebből csak később adnánk közre, mert szeretnénk ha Ti is bekacsolódnátok.

Várjuk ötleteiteket, véleményeteket !

hs

 

******

 

Üdvözlet a kutató csoportnak !


Szerintem a MiG-27 család valamelyik tagja látható a fotón. Sajnálom Karesz, de a bizonyítékok egyértelműek. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy itthoni esemény képét látjuk, ez bárhol történhetett, bárki kidobhatta a képet. A kép alapján azt mondanám, hogy álló gépen kitört tűz esetről van szó. Nincsenek komoly, töréssel, zuhanással járó roncsolódás nyomai, viszont annál inkább tűz pusztításának következményei láthatók.

Néhány ok amiért ez a fent említett MiG-család valamelyik tagja:
 

* Bal oldalt, közép tájon kiválóan látszik a szárnytőnél a behúzódó szárny „szigetelésére” szolgáló záró, csúszó szerkezet kiálló burkolata. Lásd a mellékelt képet. Ilyen csak a MiG-23/27 családon volt, semmilyen más típus nem jöhet szóba.

 


 

* Zavaró volt előszór a furcsa „csipkézett” szélű lemez csík, megint csak bal oldalon. Úgy nézett ki mint a Mi-8, Mi-24 főrotor lapát fűtőszálait élvédő acél lemeze. De nem az.
A szárny fix részének a hátsó éle (ahol a mozgó szárny rész becsúszik) alul és felül is mozgó elemekkel van borítva, ami nagyon egyszerű mechanikus szerkezetű rászorítást kapott. Itt vékony acél lemezből rugót készítettek a tervezők a belső oldalon (szét kell szedni a szárnytő szerkezetét, hogy látható legyen) ami odanyomja a fehér teflon szigetelő csíkot a szárny felületéhez, kívülről gumírozott lemez takartja. Ezt a konkrét acél „csipkés” elemet látjuk lógni, a gumi és a teflon nyilván elégett csak az acél maradt meg.

* A MiG-27 főfutó kereke alapvetően más volt, a tengely közepén jellegzetes a záró lemez (négy csavarfejjel) és a főfutó hidraulika hengere is egyértelmű. Ez a jellegzetes záró lemez az ami a gyakorlatban ki lógott (körbe volt vágva az áramvonalazó lemezen) a futó aknából, nem úgy mint a korábbi típusoknál. Lásd a mellékelt fotót.

 


* Nem esküszöm meg rá de jobb oldalt középen a jobb hajtómű beömlő nyílás külső íve jól felismerhető.

* Még egy utolsó dolog ami egyértelműen utal a MiG-27-re, az a B-8-as blokk felfüggesztő sin. Jellegzetes darab.


 

 

Én ennyit látok a képen.
Üdv: Precíz (Szekeres Gábor)

******

Ja! Megnéztem még egyszer: a futó egyértelműen MiG-27/23 család... A kép jobb oldalánál külön álló részen mintha az oldalszám is látszana...
Két lehetőség van:
- az ezred egyik MiG-27-ese, ami még 1987 előtt, Debrecenbe érkezés előtt lett leírva, s az anyagok közül ez itt maradt
- mi van, ha ez egy MiG-23? Debrecenben volt a DHDSCs Légierő Önálló repülőgép javító üzeme, és jártak át Lacházára is pl.
 

(Vándor Károly)

 

******

Ahoj Fiatalok !
Ha ez így megy tovább, akkor napok alatt a Kennedy gyilkosságot is megoldjuk, persze
ha felkérnek a feladatra !
Üdv.
(Hérincs) István
 

******

 

Sziasztok!
a lenti esetre visszatérve, kiderítettem.
Az 1987. júliustól Debrecenben állomásozó 88. vadászbombázó ezredben 1986. júliusban még Kanatovóban, egy évvel ideérkezése előtt:
Az egyik álló gépen a földön az UB blokkból egy (?) Sz-5-ös rakéta a szemben álló gépet eltalálta, ami kiégett... az ezredben más MiG-27 eset, ahol a gép a földön elégett, nem volt.


(Vándor) Karesz