REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Kóbor György: Az 1963.május 5.-ei különleges esemény a Kiliánon

 

Egy kis bevezető: sorkatonai kiképzésünk alatt ismertettek velünk egy -a Kiliánon lezajlott- drámai eseményt, ami az akkori ismertetés szerint az egyik fél halálával végződött.

 

Ezen a helyszínen jártam a szolgálati helyemre nap mint nap. Néha beleéltem magam az ismertetett helyzetbe és kényelmetlenül éreztem magam, tudván, hogy ott egy fiatal élet lángja kihunyt. Az elmondottak szerint azon az útszakaszon - egyik végétől a másikig emlékezetem szerint kb. 150 méter - két őrkatona őrködött. Az út végeiről indultak egymással szembe, az út közepén hátraarc, a végein újra hátraarc és így tovább periódikusan. A kerozin tartályokat őrizték.


Az ominózus napon tiszti növendékek és sorkatonák adták az őrszolgálatot. Az fáma szerint kutya-macska barátságban voltak (az én részemről nem így tapasztaltam, véleményem szerint ehhez is két ember kellett). A növendékek dühét fokozta az őrszolgálatra való vezénylés, mivel a hétvégi kimenő rovására ment. Ha így volt akkor miért állítottak az út egyik végére tiszti növendéket, a másik végére meg sorkatonát? Ezt a kérdést egy pár tisztnek feltettem amikor szóba került ez az esemény magánbeszélgetés alkalmával. Mindegyik egészen másfelé terelte a szót. Egyetlen tiszt volt aki - ha erre terelődött a beszélgetés a tanszéken - hallgatott, de a szeme és az arckifejezése valamit sejtetett.  Most - ha igaz amit olvastam- értem, hogy mit.


A történet röviden: Az út két végéről lőttek egymásra. A tiszti növendék kezdte, nem talált. A sorkatona sorozatlövése végzetes volt. Röviden ennyit az akkor hallottakról.
Azokról a Kiliános prominens személyekről kíváncsiskodtam az interneten, akiket sorkatonai szolgálati időmben ismertem. A Tudós Virtus - Mikor ki szót emelt II.- rovatban olvashatsz erről az eseményről:  http://tudos.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=70443.

Akkor félelmet generált bennem, mivelhogy én is lehettem volna az adott helyzetben áldozat, főleg amikor éjszakai lövészetről jöttem vissza a ciszterna mellett. Ilyenkor messziről rikácsoltam: A lőteres vagyok! Addig ismételgettem amíg az őrszemtől nem kaptam egyértelmű választ, hogy
felismert és tovább mehetek.

 

Most duplán forog a gyomrom.  Van miért forognia, duplán is.

KGy