REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Kóbor György: étkeztetés és szociális ellátás a Kiliánon

 

 

      Szervusz Sanyi!

 

      Most nem az én történetemről írok, hanem az írás a címében említett dolgokról szól. A piros betűs beszúrásokat Balla Imre tette.

 

      A sorállományú katonák étkeztetése és szociális ellátása a Kiliánon 1970 és ’72 közötti időszakban.

     Ott kezdem, hogy a mindenkori igénybevételnek megfelelően állították össze a menüt. A kész ételeknek meg volt a kellő kalóriatartalma. Sok esetben még nagyobb adagot is kaptunk a megszabott mennyiségnél. A gyümölcs volt az, amiből többet kaphattunk volna, de csak annyi jutott. Ez a téma egy alkalommal a tisztes zászlóaljnál került felszínre. Verner Tamás nevű szakaszvezető fogalmazta meg egy röpke mondatban. Tulajdonképpen igaza volt, de nem tehettünk semmit, a dolgok maradtak a régiek. A tápértékkel nem is volt semmi baj. Aki elfogyasztotta, – márpedig meg lehetett enni az ételek kilencvenkilenc százalékát – tartotta a bevonuláskori súlyát. Volt, aki szedett fel néhány ujjnyi zsírréteget. Akadt olyan is, akinek a gyomra ha bevette is a kaját, kivetette. Élő példa volt erre Miklóska Lajos beatricsés (akkor Korong zenekaros) gitáros. Addig  szimulált és fogyott, míg végül leszerelték. Majd szétmentem a pipától amokor megláttam a Táncdalfesztiválon, teljesen kikupálódva.

 

Az természetes volt, hogy nem várhattuk el az otthoni ízeket és nem ülhettünk abrosszal leterített asztalhoz . De azért akadt egy pár „ételkülönlegesség”:

 

     Barna kenyér: Csak ez volt. Fekete is volt, savanyú is volt, szikkadt is volt. Nem volt más, eszi - nem eszi alapon meg kellett enni. Némelyik gyerek galacsint gyúrt belőle, azzal dobálózott. (Erről majd később szólok). Legjobban a galacsinhajtó bogár örült volna neki. A friss kenyeret amelyet a kenyérgyárból (?) hozták ki sem adhatták. A kenyér minimum 2 napos volt. az ügyeletes szakács mondta meg melyeket lehet szeletelni." először hosszában ketté vágod, majd keresztbe úgy, hogy max 2 cm vastag legyen "

 

     Rizses lecsó: Az alapanyagok a nevében szerepelnek. „Kötőanyaga” paradicsom sűrítmény (5 literes üveges kiszerelés), ettől kapta azt a jellegzetes kesernyés-savanykás aromát, amit nem lehetett se utánozni, se hamisítani. Mindenesetre kitűnő táptalaja volt a gyomorégésnek. Két lehetőségem volt: vagy nem ettem meg, vagy csak annyit, hogy eltűrhető legyen a gyomorégés. Később ezen szódabikarbónával segítettem.

 

    Gyíkhús: Némi hússzilánk, porcdarabok, szójaliszt meg miegymás összedarálva, felfűszerezve, (netán  patadarab? patkószeg?) úgy-ahogy megfőzve, kettő kilogrammos dobozban szervírozva. Az íze nem volt hasonlítható semmihez, mivel nem nagyon volt neki ilyetén jellemzője. Rendszerint hideg élelemként kaptuk. Egy doboz tartalmán húsz ember osztozott. Ehhez járt kettő darab kettő kilós kenyér. A kenyeret még el is lehetett osztani. De a gyíkhúst? Mint a mesében, amikor a róka felezte a sajtot a mackóknak. Hol az egyiknek, hol a másiknak jutott kisebb darab. Tekintettel a gyíkhús említett tulajdonságára, soha nem lett hajcihő az osztozkodáson. Sőt! Még fel is kínáltunk a részünkből egymásnak. Nem nagyon repestünk érte. ( Egy epizódot ehhez is fogok fűzni).

 

   Vagdalt hús (zöld cimkés): Jól fogyasztható volt vöröshagymával, és lopott ( kenyérosztó által adott) kenyérrel

 

    Műanyag kávé: tejpor, valamilyen édesítőszer és még valamilyen porított anyag keveréke meleg vízben elkeverve. Enyhén édeskés ízű lötty. Mint minden folyadékot, ezt is meg lehetett inni. Néha egy kicsit savanykás ízű volt, akinek nem ízlett, nem itta meg.

 

     Bivalytej: cikória vagy árpakávé édesítőszerrel megvadítva. Fekete színéről kapta az elnevezést.

 

     Tevehús: Majdnem fekete színű, inas, rágós, megfőve száraz hús. Én marhahúsnak saccoltam, de a szakácsok állították,

hogy tevehús. Úgy voltam vele, legyen tevehús. Megszeretni soha nem tudtam, de mivel nem volt más, megettem.

 

    C-154 tipusú tea: amely 200 lit vízhez 24 doboz citrompótlót, és 1 vászon zsacskó tea fű (teljesen ismeretlen fajta, mert hát minek kellett volna tudni. Egyesek szerint bromid is volt benne, a nemi vágy csökkentése miatt, de én állítom, hogy nem igaz.

 

    Körülbelül ennyi specifikus ételünk volt. A többi étel  az akkori civil üzemi étkezdei koszt minőségű volt. Volt aki örökösen kifogásolta, volt aki különösebb kommentár nélkül elfogyasztotta. Egy biztos, meghalni nem lehetett tőle. Hát akkor?

   

   Már említettem, hogy a kenyérből galacsint gyúrtak és azzal dobálóztak. Bennem valahogy ez ellenérzést váltott ki. Bennünket, parasztgyerekeket arra neveltek, hogy a kenyér a legfontosabb élelem. A búzát életnek nevezte a parasztember. Ezekből eredően nem volt szabad a kenyeret csak étkezési célra használni. Ha rászáradt az emberre, állatokkal etették meg. Eldobálása, vagy vele való játék a kenyér meggyalázását jelentette. A kölyöknek ezeket a dolgokat veréssel díjazták. 1971. júniusában tartalékos katonai bevonulás volt a Kiliánra. A lőtéren ismerkedtem meg egy tartalékos tiszttel, civilben egy termelőszövetkezet agronómusaként tevékenykedett. Beszélgetéseink során az volt a meglátásom, hogy szívügyének tekintette a feladatát. Szidta a HM le és felmenőit, hogy pont aratás ideje alatt kellett bevonulnia. Egy alkalommal a sorállományú étkezdében ő volt az ügyeletes. A helyiségben rendszerint egy fajta hang-összhatás uralkodott, ami beszédfoszlányokból és evőeszköz csörömpölésből tevődött össze. Hogy tőlem öt méterre mit beszéltek, nem lehetett érteni. Egy ilyen hangeffektust hallgattatott el egy éktelen csattanás. Az történt, hogy az említett agronómus megelégelte a kenyérdobálást és a hozzá legközelebbi dobálónak lekent egy nyakast. Síri csend lett. Ekkor ordította el magát az agronómus a kiskatona közeli rokonát emlegetve:

   - Tudod hogy mit művelsz te hülyegyerek? Tudod te hogy mennyi verejték tapad ahhoz amivel te játszol? Nem tanítottak meg a szüleid?

Olyan mérges volt, azt hittük fejét veszi a katonának. Pillanatok alatt ott termett  hívatásos állományú konyhaügyeletes: Zabodár Pál zászlós. Látta az esetet. Kis híján ő is lekevert egy balkezest a srácnak. Visszafogta magát, csak megfenyegette a fiút, hogyha mégis elmenne panaszra, tenni fog róla, hogy amíg le nem szerel nuku hazamenetel. A gyerek láthatóan örült, hogy ennyivel megúszta.

 

   Zabodár zászlósról azért írom, hogy majdnem lekevert egy balkezest, mert a jobb kézfeje hiányzott. Vírtusból a feje fölött robbantott el egy kézigránátot, mondván előtte, hogy a romboló hatás csak fel irányba érvényesül. Nem lett igaza. A parancsnokommal szesztestvéri viszonyban állt, innen eredően szűk körben Pali bácsinak szólítottam. Nem volt rossz ember, de a katonákkal betarttatta a fegyelmet. A tányérsapka rendszerint a bal fülére volt tolva. Ugyanis az volt a szokása, hogy a csonkolt kezével mindig a jobb halántékát dörgölte, és a sapkát áttaszigálta a feje bal oldalára.

 

   A gyíkhúsról mint említettem, hideg élelemként kaptuk. A tiszt helyettesi növendékeknél múlattam az időt, amikor kitalálták, hogy a kettő kilós doboz konzervet felmelegítik a széntüzelésű kályhán. Láttam amikor rátették , aztán elterelődött a figyelmünk. Egyszer csak egy éktelen pukkanás kíséretében elsült a doboz. Ha láttál már ilyen fiaskót kedves Olvasó, akkor tudod, hogyan nézett ki a helyiség a mennyezettől kezdve a  katonákon át cakk-pakk minden berendezéssel együtt. Ha nem láttál, én csak így tudom ecsetelni: mint gólyafészek alatt a gyalogjárda. A robbanás oka az volt, hogy a „sippantó” nem nyitotta fel a dobozt. Még annyi hozzáértése sem volt, hogy legalább egy lyukat szúrjon rá. Én nem sokat kaptam, de ahhoz elég volt, hogy a takarítás elől elhúzzam az irhámat. A vége az lett, hogy az egész helyiséget átmeszelték a fiúk.

 

   A sorállomány étkezdéje és étkeztetése:

   Négyszáz személyes egylégterü létesítmény. A méretét csak megközelítőleg írom: kb. 15x20 méter. A bejárattól kezdődően a faltól egy méter távolságra vascsőkorlát vezetett az ételkiadó helyig, onnan még egy pár méteren ugyancsak ennek a korlátnak a folytatása „terelte” a bakákat az étkezőtérbe. Hosszú asztalsorok, deszkalócák alkották a „bútorzatot”.

   Amikor bevonultam, az étkezde tatarozás alatt állt. Egyetlen ablakban sem volt üveg. Olyan huzatos volt a helyiség, hogy az embernek a fogát majd ki vitte. És a tatarozás egész télen zajlott, beleértve az oldalfalak és a mennyezet vakolását is. Fűtés a környéken se létezett. Amit ma bevakoltak vagy lesimítottak, reggelre kihajtott rajta a jégvirág. És még egy másik előny is származott ebből, nem pergett le a vakolat egész télen. A benti hőmérséklet egyezett a kintivel. Az ételosztásra sorakozókat belepte az ablakokon beszállingózó hó. Az evési időt mindez nagyon lerövidítette. Természetesen téli gyakorlóruhába öltözve étkeztünk. Az ételt „csajkába”adagolva kaptuk, A kanálkészlet mindig az erre a célra kialakított nadrágzsebben volt. (Pontosítva azzal, hogy ez a zseb az egyéni sugárdózis-mérő helye lett volna, amit persze a két év alatt nem is láttam. a készlet végtelen praktikus módon volt kitalálva . A konzervnyitó hajlított hüvelyébe pont belefért a kanál, villa, és a "lapkés" .)

   Az étkészlet elmosogatása az étkezde előtt a szabadban telepített kb. tíz méter hosszúságú lemezvályúnál történt. A vályú fölött végigfutó csővezetékre méterenként vízcsap volt szerelve. Ebből egész télen folyt a víz, nehogy elfagyjon a berendezés. Na és milyen víz folyt belőle? Hideg. Ezzel kellett elmosni az étkészletet. Gondolni lehet, hogy mit lehetett lemosni mosószer nélkül az edényről? Semmit!!! A kanállal más volt a helyzet: tisztára nyaltuk, eltettük a zsebbe. Még van itt két nyitott kérdés: hová tettük az ételmaradékot és hová folyt a vályúból a mosogatóvíz? Az ételmaradékot kétszáz literes vashordókba ürítettük, ezt naponta többször elszállították a laktanya sertésnevelő telepére. A vályúból a víz az esővíz-elvezető árokba folyt. Mivel semmi szennyezőanyagot nem tartalmazott, nyugodtan folyhatott oda. Ugyanis a hideg víztől még inkább rádermedt az edényre az ételmaradék.

   Azért mégse lehetett állandóan mosatlan edényből enni. Ügyeskedett a katona. Télen a szenes kályhán melegített vizet a csajkában. Ugyanis a laktanya széltében-hosszában nem lehetett találni víz melegítésre alkalmas akármit. Mi, lőteresek könnyen hencegtünk. Üres, lemezből készült lőszeres dobozt használtunk ilyen célra. Nyáron a napon langyosítottunk vizet. Aki akarta, ott is feltalálta magát.

   ’71 tavaszán befejeződött az étkezde felújítása. Ja, azt el is felejtettem említeni, hogy étkezéskor is folyta munka. Ahol dolgoztak, pont ott nem étkeztünk. Hogy a malter néha közénk csapódott? Hát istenem! A tatarozás befejezésével kimondottan kulturált ellátásunk lett az étkezdében. Megszűnt a huzat. A csajkát eltehettük. Tálcás kiszolgálás lett bevezetve. Étkezés után a tálcát visszavittük, a konyhai személyzet mosta el. (Több ok miatt sajnos a két év alatt 60- szor voltam konyhamunkás. Igaz a második időszakban már tisztes voltam, de az előtt szinte minden 3. napon. Benne voltam a 27 láda burgonya pucolásában, a kenyérosztásban, és a mosogatásban. Lehet, hogy azt szerettem? Persze Ott nem zavartak,nyugis, bár aki már mosogatott 100 lit edényeket, tudja mit jelent.) A tálca rozsdamentes acélból készült, kerekített oldalú háromszög benne két nagyobb és egy kisebb átmérőjű bemélyedéssel. A mélyedésekbe műanyag tányérkák jártak. Na ezeket a tányérokat nem adták ki forgalomba, hanem a mélyedésekbe mérték az ételt. Egyikbe a levest, másikba a második fogást, a kisebb mélyedésbe a savanyúságot. Ez rendszerint üresen maradt. Addig nem volt baj amíg az asztalhoz menet meg nem lökte egyik a másikat. Ha ez bekövetkezett, egybelöttyent a leves a második fogással. Ebből se lett palotaforradalom, katonaságnál voltunk.

 

Eljött ’71 nyara. Az odafagyott vakolat kezdett leperegni a mennyezetről. Egy gyerek pont a tálca fölé hajolt, amikor rászakadt egy akkora darab, hogy szó szerint letaglózta, elszédült. Innentől kezdve az egész mennyezetet végigkopogtatták, ahol kellett leverték a vakolatot. Őszre végeztek ezzel a hibaigazítással. Utána tényleg elfogadható körülmények között zajlott az étkeztetés.

Ha summázhatom: a higiéniás körülmények az emberi fogalom alatt voltak. A jobb ízlésű tisztek, hajózók, főiskolai tanárok elvoltak hűlve. Igaz pont ők voltak akik szerényen szemet is hunytak. Valószínűleg, hogy a tél miatt nem volt vagy tört ki a járvány.

 

    A tisztálkodásról:

Melegvizes mosakodásra csak a gyengélkedő épületében volt lehetőség. Manapság ez hihetetlenül hangzik, de így volt. Műhelyekben munkahelyeken csak hidegvíz létezett. A sorállománynak hetente egyszer volt lehetőség meleg vizes tisztálkodásra. Aki akart, a sporttanszék melletti termálvizes medencében lezuhanyozhatott, persze csak este, lopva. Ilyen téren szerencsés voltam. A gyengélkedő személyzettel baráti volt a kapcsolatom, délután bármikor mehettem tisztálkodni. A speciális sárga szappan volt még ami semmit nem vitt le a testről , nem habzott, illatát bolhaűzőnek hívtuk. A borotválkozás, csak egyéni tükörrel, és zsilettpengés módszerrel. Pedig engem a fater késsel tanított meg. No oda nem vihettem. Kaptam viszont egy már akkor is márkás elektromos borotvát (Braun Sixtant). Volt amikor a félszázad azzal akart borotválkozni. Persze nem engedhettem.

 

   Sorállományi hálótermek fűtése:

Széntüzelésű kályhával történt, a velejáró porral, füsttel, salakolással.  Nekünk, a három lőteresnek szerencsénk volt. Olajkály-

hát kaptunk. A fűtőolajat az irodák fűtése terhére lejmoltuk.

 

   Ruhatisztítás:

Heti rendszerességgel volt lehetőség ruhaváltásra. Nem a sajátunkat kaptuk vissza. Forgandó volt, mint a szerencse. Természetes volt, hogy ruhacsere után néhány gombot pótolni kellett. Nekem mindíg a méretekkel volt a bajom. Magas voltam, és szinte mindíg rövid ujjú lett az ing, térdig ért a hosszú gatya, amely perklis volt, tehát semmi tolarencia. Derekánál, bokában perkli rögzítette az alsóneműt.

 

   Egészségügyi ellátás:

Ellentétben az akkori mendemondával nagyon is felelősségteljes volt az egészségügyi ellátás Szakács György őrnagy parancsnoksága alatt. Ő maga sebész szakorvosként praktizált. Nagyon  is humánusan bántak a katonákkal. Ha betegségnek csak a gyanúja is felmerült, felvették a gyengélkedőre. A szimulánsokat természetesen kipenderítették.

  Na de szóljon erről helyettem egy debreceni urológus orvos, Dr Nagy Attila, aki 1973-ban sorkatonaként szolgált a Kiliánon. A következő írást küldte részemre:

 

     "Kedves Gyuri!

Akkoriban azon a gyengélkedőn két főállású orvos volt (Szakács doktor és egy fogorvos) és egyidejűleg három tartalékos. Amikor én is ott voltam, a másik két társam egyike fogorvos, a másik pedig egy elméleti ember volt a Budapesti Orvostudományi Egyetemről, de ő is nagy odafigyeléssel kezelte a katonákat. Ezt azért hangsúlyozom, mert akkoriban mi még a gyengélkedőn is adtunk egész napos, illetve éjszakai ügyeletet. Ma  egy megyei kórházban (pl. Debrecenben vagy Egerben) sincs egy urológiai osztályon bent alvó orvos. A gyengélkedőn néhány betegre, természetesen nem is operáltra jutott egy éjszakai orvos.

Ma pedig a kórházi műtétes osztályon 30-40 betegre sincs egy ügyeletes.

    Ez a különbség, és hát a mi hozzáállásunk is más volt.

 

    Barátsággal üdvözöl Attila."

 

    Nagy vonalakban ennyit a Kiliánon való ellátásról. Se panasznak, se magasztalásnak nem szánom ezt az írást, ez volt a valóság.

 

    Baráti üdvözlettel:

 

    Kóbor György

 

****** 

 

   Dombóvári Dezső:

 

   Köszöntelek Gyuri!

 

  Fantasztikus részletességgel számolsz be egy –egy témáról, mellyel maximálisan egyetértek. Talán annyit fűznék hozzá, hogy nekem is volt „ételkülönlegességem”, az úgynevezett „HITLERSZALONNA”. Ez nem volt más, mint a tömbösített gyümölcslekvár. Két szelet kenyér között egy szelet lekvárt kaptunk. Viszont valóban kedvenc kajám volt a rizses lecsó. Én ebből mindig repetát is kértem, nekem nem fájt a gyomrom a paradicsomtól.

 Mosakodással kapcsolatban az jut eszembe, bizony a fürdőszoba egy betonvályúból állt, hideg vizes csapokkal, de túléltük.

 

 Üdv.:

 Dezső

 

******

 

Szevasztok Srácok!

 

Hát mindegyik fejezet megérne egy kismisét!

 

Üdvözöllek benneteket:

Balla Imre