REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Kóbor György: Hozzászólás logarléc témában

 

Szervusz Sanyi!

Jobb későn, mint soha alapon én is hozzászólok a logarléc témához.

A tolókának - mi így neveztük - a középső skálája még, ami kérdéses. Előrebocsátom, hogy 1974. október 4.-én használtam utoljára logarlécet, a képesítővizsgán. A pontatlansága miatt mindig fenntartásom volt vele szemben, de itt kénytelen voltam az aggályomat félretenni, mert papír-ceruza módszerrel még most se igen végeztem volna.

Most újra elővettem a kisokost és áttanulmányoztam, de már a középső skála nem jött be. Megvallom, szakirodalomban utánanéztem és beugrott, hogy hat fok alatti szögekkel való műveletekhez használatos. Ezt nem én mondom, hanem az idevonatkozó leírás: Kis szögek tangensének, szinuszának és fok-radián átváltásának számításához használatos.

Még annyit a logarléc használatról, hogy könnyen mellé lehetett vele számolni. Egyes műveleteknél a számok nagyságrendjét fejben kellett megállapítani. Például: 3,2 x 2,2-höz ugyanúgy kell beállítani tolókát, mint 32 x 22-höz. De ebből nem az következik, hogy el tudok vele végezni egy összetett műveletet. Majd a következő vizsgán!

Baráti üdvözlettel:

Kóbor György