REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Kiss Dávid: MP35/I géppisztoly és egyebek

 

 

 

Tisztelt Hajnal Sándor úr!

A szolnoki repülőmúzeum honlapjának évek óta lelkes látogatója vagyok, és bár eddig nem adódott alkalmam meglátogatni a múzeumot, most annál inkább tervezem, több okból is.

Első sorban apró segítséget szeretnék nyújtani ehhez, a Muzslai Pál pápai ejtőernyős őrvezetőről készült képhez, pontosabban a képen látható géppisztoly beazonosításához.
http://repulomuzeum.hu/Adomanyok/MuzslaiPal/2011-03-21_164038.jpg

Ez ugyanis, egy német Bergmann gyártmányú 9x19mm-es Parabellum lőszert tüzelő MP35/I géppisztoly, amit az ejtőernyős csapatnál 1940-től folyamatosan váltott fel az ismertebb 9x25mm-es szintén Parabellumot lövő 39M Király géppisztoly.

Másrészt szeretnék segítséget kérni Muzslai Pál unokájával való kapcsolatfelvételben, mivel a családomban (páromon keresztül) szintén van olyan ejtőernyős katona, aki 1942 és 1944 között teljesített szolgálatot az ejtőernyősöknél. Ezzel összefüggésben szeretnék engedélyt kérni a képek felhasználásához, természetesen a forrás megjelölésével a magyar királyi honvédség ejtőernyőseiről szóló cikkemben, melynek javított változatát hamarosan közreadom.

Az eredeti cikk itt olvasható:
http://www.masodikvh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1744&Itemid=224

Emellett szeretném mellékletként elküldeni a nevelőapám édesapja, Németh József által készített tablót, mely az 1943. évi székesfehérvár-sóstói fényképésztanfolyamot sikeresen elvégző repülősöket és oktatóikat ábrázolja. A készítő később az 1. vadászrepülő-osztály kötelékébe került szolnoki állomáshellyel, ahol 1942 október 4-i behívásától 1944 decemberéig működött fotófelderítőként. Ekkor szovjet hadifogságba esett, melyből 1948 február 28-án szabadult. Amint lehetséges szeretném az eredeti példányt is elvinni Önökhöz lemásolás céljából, mely másolatot a múzeumnak adományozok, amennyiben ez Önöknek is megfelel és megoldható.
 


Üdvözlettel és köszönettel:
 

Kiss Dávid
www.masodikvh.hu társszerkesztő
II. világháborús hadiemlék-ápoló (www.paratroopers.hu)