REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Kaló József: Egy régi fénykép

 

 

 

Tisztelt Hajnal Sándor Úr

Június 18.-án az Albatros szfvári repülőklub egy repüléstörténeti kiállítást nyitott meg Farkas Bertalan jelenlétében a szfvári Civil Házban, a fehérvári repülés 95 éves évfordulójára. A kiállítással kívánunk tisztelegni a nemrég elhunyt Botz Lajos bácsi barátunknak, aki a szfvári archív anyagok legnagyobb ápolója és a múzeum fő szervezője volt.
Az egyik vitrinben találtam a kiállítás anyagában ezt a képet, ami a szolnoki anyagból került hozzánk, hála az internetnek, és a szorgalmas kutatóknak. A kép eléggé ismerős,miután évtizedeken keresztül nézegettem kicsi gyerekkoromtól a szülői házból való elköltözésemig (25 éves koromig) a TV tetején lévő fényképtartóban.

 


A képen az Édesapám látható az IL-10-esben. A hiányzó adatok tehát:

Név : K A L Ó J Ó Z S E F hadnagy (kb. 1954.-ben Berettyóújfaluban)
Szül: 1929. nov. 6. Mezőkövesd
A. n. Szebeczki Erzsébet
Elhunyt: 1989. jul 05. Székesfehérvár betegségben.

A rendelkezésemre álló három darab korabeli repnaplóján kívül sajnos nagyon kevés anyag maradt meg és Ő valamiért nem túl sokat mesélt erről az időszakáról. Még akkor sem, amikor én 1965.-ben Dunaújvárosban elkezdtem a vitorlázórepülő kiképzésemet.
A naplókból kiderül,hogy 1953. május 5.-én volt az első guruló próba Szolnokon a Galambbal, az oktató bizonyos Fehér hdgy. ha jól veszem ki az aláírásból, és júli 8.-án kapta meg az engedélyt,hogy egyedül repülhet.
1953. dec. 9.-én volt az első felszállása az IL-10-el Szabó hadnagy oktatóval Berettyóujfalun.1956. márc. 10.-én a Jak-11 Ölyv-re kezdte a kiképzést és a napló 1956. 07. 05.-én mutatja az utolsó bejegyzést.
A három darab repnaplót felajánlottam az Albatros RE-nek a múzeum részére, de természetesen az Önök részére is betekintésre rendelkezésre bocsájtom bármikor, hátha hozzá segít valami hiányzó adathoz valamelyik része.

Megtisztelve érzem magam,hogy Édesapám helyet kapott az Önök anyagában.

Baráti üdvözlettel
Kaló József