REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

Marosi György: Hírmondó sem maradt belőlük...

 

 

 

2009. május 2-án látogattam meg a Repülőmúzeumot Szolnokon. A kiállított légi járművek és egyéb tárgyak (hajóművek, roncsok, stb.) nagyon tetszettek, mivel 1952-55. között magam is részese voltam a repülősök táborának.

Szolnokon, Berettyóújfaluban és Börgöndön (a gyalogsági kiképzés idején Mezőtúron) voltam kiképzéséken.
Szolnokon az akkori iskolaezred csatarepülő századában képeztek ki az UT-2-es „Galamb” típusú iskolagéppel, mint első típussal.
Sajnálattal állapítottam meg, hogy az akkor „hadrendben” lévő gépek közül egyetlen egyet sem láttam kiállítva. Elképzelni sem tudom, hogy azokból a típusokból (Ölyv, Fürj, Galamb, Párduc), amelyekkel oly sokan kaptunk kiképzést és egy életre szóló élményt, még hírmondó sem maradt volna széles e hazánkban, még makett formájában sem!
Ismereteim szerint a múzeumban kiállított kétüléses iskolagépekbe csak azt követően ülhettek be a leendő tisztek, ha a felsorolt motoros gépek valamelyikét már önállóan repülték. A kiállítást megtekintők nem „szakmabeli” része így azt hiheti, hogy a növendékek mindjárt a magasabb technikát képviselő gépeken kapták meg a kiképzést, pedig ez akkor még messze nem így volt.

Teljesebb lenne a múzeum anyaga, ha az általam hiányolt gépeknek legalább a fotói, vagy esetleg a makettjei is elhelyezést nyernének.
Mivel egyéb módon nem tudom gazdagítani a múzeum anyagát, mellékelem az általam is önállóan repült UT-2-es „Galamb” és az akkori rólam készült fotóit.

Tisztelettel:

2009. szeptember 5.

 

Marosi György