REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Dr. Moys Péter: Tóth Gyula képeihez

 

 Kedves Sándor!

Gratulálok! Nagyon örülök, hogy felkerült a honlapra ez a sorozat fénykép!
 

 

Szeretnék hozzászólni ehhez képhez. Nagy Andris valószínűleg téved, mert ezen a képen ahol Tóth Gyula civilben van, a többiek pedig egyenruhában egy Ju-52 előtt, nos ezek az urak lehetnek olaszok, vagy más náció, csak MALERT NEM! EZ 100% ! Majd utána nézek, de én olaszokra tippelnék.
 

Sajnos még egy kiegészítést ill. javítást kell tennem. A mellékelt képen

 

 

nem román, hanem olasz repülőtisztek láthatók Háry tatával! A szemben köpenyben álló Capitano hajtókáján Savoya csillag van!! Minden valószínűség szerint 1937. júniusban, amikor a budaörsi repülőtér megnyitóján szerepeltek. És akkor az ejtőernyősök is olaszok (korrekciót lásd később! hs). És akkor az előző képen is olaszok között látjuk Tóth Gyulát, aki valószínűleg éppen nem volt szolgálatban, ezért van civilben, viszont kíváncsi volt a megnyitóra. A mai román katonai repülő egyenruha rendfokozati jelzése ugyanilyen. A két kép valószínűleg ugyanakkor készült. Viszont a románokkal nem voltunk annyira jóban 1937-ben, hogy ide jöjjenek. Tuti!!


Véletlenül jutottam a honlapodra, mert MALERT gépeket kerestem mégpedig az 1941 márciusi Budaörs - Lisszabon különjárat repülőgépét. Helyette a véletlen Szolnokra vitt. De milyen a szerencsés véletlen!

Üdvözlettel:

Péter

 

 

******

 

 

Kedves Sándor!

A kanadai Magyar Szárnyak 1987 (XVI. évf 16. szám) 112. oldalán találtam egy leírást "Amiről a Budaörs-i repülőtér 50 éve mesél... " címmel, szerzője Winkler László az MRT alapító tagja.

Idézet:
" A műsor befejező száma következett. Három Ju-52-es forgalmi gép emelkedett levegőbe kötelékben >befűzött< szárnyakkal. Tímár Gyula felügyelő, nemes Krúdy Ádám főellenőr és Molnár János alellenőr pilótákkal. A három gépből a titkos Légierő 30 magyar repülőtisztje - először hazánkban - tömeges ejtőernyőugrást végzett a Tétényi fennsíkra."
A magyar ejtőernyősök kiképzéséről Groszi barátunk már tett fel képeket

 

 

 

 

egy honlapra, ahonnan én saját használatra lementettem a mellékelt képeket. Neked, gondolom megvan az ő címe is, így azután ha szükséges eredeti helyről is megkapható. Én most ezt nem közzététel céljából küldöm, csupán azon elképzelésem alátámasztására, hogy Tóth Gyula képén

 

 

az ejtőernyősök valószínűleg 1937. június 20-án vonulnak a háttérben, nagyon jellegzetes bukósisakban és ejtőernyővel.

De ezek magyarok, mert a képen is látható olasz repülőtisztek és altisztek csak repülő bemutatókat tartottak:

"Fiat-CR-32-es vadászrepülő raj, egy Savoia Marchetti 79-es bombázó, valamint egy Caproni Ca133-as ambulancia-kórházgép tartottak bemutatókat." -olvasható az idézett cikkben.

Nagyon örülnék, ha más is meg tudná erősíteni ezt.

 

Üdvözlettel:

Péter

 

 

Kedves Groszi, ismerve hozzáállásodat, megkockáztatom hogy utólag kérjek Tőled engedélyt a fenti két kép bemutatására.

Köszönettel:

HS