REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Domokos Fecó:

Szolnokon jártam, motorszámot találtam...

 

Már sokszor fotóztam ezt a motort, mióta megtalálták. A tetejét azonban valahogy mindig úgy fordították, hogy alul legyen. Most felül van de a 176 centimmel nem került túl jól a fókuszba.
Mivel kíváncsi természet vagyok és tudtam hogy valamikor festettek rá egy 605 A feliratot, gondoltam nyújtózkodok egyet, hátha maradt belőle valami és megláthatom. A helye nagyjából látszik, de inkább csak a fekete védőfestékből hiányzik azon a helyen, ahová festve volt.
 

Ahogy végigszagoltam a peremét, észrevettem egy beütést a forgattyús ház fedelén ott, ahol a segédberendezés-háznál véget ér. Itt általában a "Verstellautomatik" takarja, de erről már hiányzik.

 

 

 

Alakul már a lista, hogy hol fordult elő ezen a típuson beütött motorszám. Annak idején, amikor az Aranysas-ban olvashattuk a cikket Dzsó megtalálásáról, a blokk oldalán vélték felfedezni a festett motorszámot Punka Györgyék és akkor a 002 03508 számsor lett lejegyezve. A mellékelt fotón szépen látszik hogy 002 05587 a valódi motorszám. Akkor a gép nagyon koszos volt még, így nyílván nem láthatták a beütést, a festett számsor meg már nem lehetett túl jó állapotban. Ma már egyáltalán nem látható.


Az is meglehet, hogy a festett számsor és a beütött számsor egy valamikori motorjavítás miatt különbözik. Ahol a forgattyús ház fedelet valamiért kicserélték. A bizonyosságot a motor főtengely csapágyai adhatnák csak meg, mivel mindegyikbe beütésre került ugyanaz a számsor amit motorszámnak nevezünk.


Érdekesség hogy a számsor első három karaktere a motorgyártó üzem kódja, amely a 002 esetében:
Niedersachsische Motorenwerke G.m.B.H.,

Braunschweig-Querum Steinriedendamm 15.


Gondoltam, szívesen olvasnátok.


Üdv:
Fecó