REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Bereczky Árpád: repülős emlékek a hőskorszakból

 

Üdvözletem Szerkeszto Úr!


Bereczky Árpád a nevem, a 379-es lajstromszámú L-29-es volt pilótája (1965).
Néhány dolgot kiegészítenék.
Az a bizonyos Tisza-híd repülést nem Mónus csinálta. (Aki még ma is él, a Polgári Légügyi Igazgatóságnál van (Polebisz?). Ez a hír már az én időmben is járta (1964.), de a "tettes" Paár Ferenc, a későbbi pápai reptér pk volt. Mónus akkor még sehol nem volt, már a kora miatt.
 

Azok a bizonyos jelzőrakéták az L29-en néha jól jöttek. Pl. egyik gépünk a Szolnok-Paks-Hódmezővásárhely-Szolnok útvonalon elvesztette a rádiózását. Valaki a beszállásnál véletlenül lekapcsolta a könyökével a mellékkapcsolót, ami, tekintve a gépet, nem volt nehéz.
(Egyszer az ívelőlapok kapcsolóját én is levertem.) Na szóval a gép berobbant Martfű felől és a jelzőrakétával jelezte a hibát. (Ha jól emlékszem sárga volt, de nem biztos)


A "legnagyobb sztory" abban az időben (1964) az Abony közelében lezuhant Mig-21-es volt (Kecskemétről). A fiatal hadnagy srác (Trencsényi József) becsapódott a földbe. Állítólag elment a kormány hidraulikája, és nem tudta a gépet kivenni a zuhanásból. A nagyokosok összejöttek az OLP-n, hogy meghallgassák a rádiózás hangfelvételeit. (Élenjáró szovjet technika, gégemikrofon, nekünk is időbe tellett, amíg hozzászoktunk, és megértettük) A lényeg az, hogy a nagyokosok kiderítették, hogy a hadnagy elvtárs utolsó szavai ezek voltak: "vegyetek fel a Pártba!"
Akik a toronyban hallották, szerintük: "nekimegyek a fának". (De lehetett egy orosz káromkodás is) Mindenesetre volt akkora katonai temetés, a soron kívüli Pártkönyvvel, hogy még olyant nem láttak. Az
egész Légierő a górékon röhögött.

Üdv: Bereczky Árpád, Kanada.

 

******

HS:

Ide kívánkozik Trencsényi József hadnagy katasztrófájáról egy újabb adalék, amelyet Nagy Andris mesélt:

 

<A MiG-21 amúgy sem volt egy könnyen megbocsátó gép, de ha még műszaki hiba is súlyosbította a helyzetet... Az egykori szovjet oktatók szavajárása volt - nem kevés szarkazmussal - arra az esetre, ha a géppel nem megoldható helyzetbe kerültek hogy akkor nincs más hátra mint azt kérni: "Vegyetek fel a Pártba!" Az ilyen szólásokat természetesen átvették a hallgatók is.

Tehát Trencsényi József a kormányokkal és a meghibásodott géppel reménytelenül birkózva mondhatta hajmeresztő humorral hogy "Vegyetek fel a Pártba!". Csak éppen nem azt értette alatta, amit a buzgó és érdemhajhász elöljárók  a hősi halott pilóta emlékét nem kímélve belemagyaráztak !

Egyébként én magam láttam Trencsényi József párttagsági könyvét - MIND A KETTŐT. Az egyiket halála után állítottak ki nagy csinnadrattával, a másikat még életében - amikor valóban belépett a Pártba...>