REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Benke Sándor: Szeretném megismerni nagyapám halálának körülményeit!

Üdvözlöm!

Benke Sándor vagyok.
Először is, hadd gratuláljak az oldalhoz, jól áttekinthető és remek.
Olyan kéréssel fordulnék Önhöz, hogy információkhoz, képekhez juthassak nagyapámról, Benke Sándorról.
Ő 1968. júliusában (23?) zuhant le egy L-29 delfin oktatógéppel a felszállást követő 3 percen belül a kiliáni kifutó és Rákóczifalva között éjszaka.
Próbáltam kutakodni, nézelődni de sehol nem leltem semmilyen anyagra ezzel kapcsolatban, se egy kép a roncsról, se egy leírás a kivizsgálásról, semmi. Sajnos az életemben nem találkozhattam vele, de szeretném megtudni, hogy mi miatt történt ez a baleset. Odáig jutottam, hogy az anyagot titkosították, és repülőgép roncsait egyből elszállították a szovjetunióba. Mivel ennek már 40 éve, remélem ki lehet deríteni valamit és képeket gyűjteni valahonnan. Esetlegesen, más pillanataiból képeket szerezni, mint ahogy jó barátja Hangay László is eltette róla azt a remek képet.

 


Sajnálatos módon, nekem is csak ez az egy képem van róla és szeretnék valahogyan több kép birtokába jutni. Illetve mint fent említettem, a baleset körülményei is nagyon érdekelnének, és az erről készült képek. Gondolom, hogy készültek, hisz régebbről is vannak már felvételek.
Mint ahogy sokat lehet találni az interneten is, pl a Tiszába zuhant mig-15ös. De erről az esetről sehol semmi, legalábbis én nem találok.


Bizakodok, hogy Ön talán tud nekem segíteni ebben.

Köszönettel.:
Benke Sándor

 

******

 

Kedves Sándor,

ha nem veszed rossz néven, tegeződésre váltanék, természetesen kölcsönösen gondolom.
Jobb híján a neten én is utánanézten Nagyapád katasztrófájának, túl sokat egyelőre nem tudtam meg, de a www.avia-onfo.hu szerint 1968.július 21.-én történ Szolnokon, a 01-es oldalszámú UTI MiG-15 géppel. A katasztrófa másik áldozata egy Madaras nevű fhdgy. volt. Elindítottam a keresést a barátok között is, remélem közelebb jutunk valamivel és hamarosan eredményekről is beszámolhatok.

Üdvözlettel:
Hajnal Sándor

 

Várjuk a Ti segítségeteket is !