REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Barta Endre: MiG-23 UB kiegészítések

 

"Ez az ismeretlen célú objektum a jobb szárny alsó felületén van. Ha tudod mi ez, írd meg, nekem sejtésem sincs."

Kedves Sándor!

A 15-ös oldalszámú MiG-23UB galériájában bemutatott utolsó előtti képhez szeretnék hozzászólni, amihez jelezted, hogy nem tudod mi az és mi célt szolgál.
Nos, az a "berendezés" a variaszárnyakon volt megtalálható, és a szárnyra függeszthető póttartályok helyei ezek. Műszaki színvonalukra jellemző, hogy nem mozdíthatóak, így ha ezekre a bekötésekre valóban felrakták az tartályokat, akkor a szárny mozgását blokkolni kellett, mert a pilonok a  fix beépítésük miatt nem követik a szárny aktuális pozícióját. Ilyen megoldással ismereteim szerint kizárólag a MiG-23-as típus rendelkezett, minden más géptípusnak a szárny mozgásával analóg módon fordultak a felfüggesztések.


"...és egy középen a törzs alatt is. Nem tudom, hogy a törzsön lévő három sínre fegyvert és póttartályt egyaránt lehetett-e függeszteni?"
 

A 48. képre feltett kérdés válasza pedig: Igen, a középső sínre kizárólag a 800 literes PTB-800 típusú tartályt lehetett tenni, mindezt úgy, hogy a két mellső felfüggesztésen (3-as és 5-ös függesztési pont) lehetett légiharc rakéta, akár több is, vagy UB-16 rakétakonténer, viszont függesztett póttartály esetében ezekre nem rakhattak bomba fegyverzetet.

Üdv:

Barta Endre