REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Barta Endre: Kiegészítések, javaslatok.

 

Kedves Sándor!

Két hónap szünet után jelentkezem ismét a honlappal kapcsolatban, és ha nem haragszol egy kritikai észrevételt fogalmaznék meg a honlappal kapcsolatban.

A januári frissítésben mesél Nagy Andris a 10434-es oldalszámú Mi-8T körüli kálváriáról. A történet egyébként kiváló, de nagyon sokat ront az "élvezhetőségén" a rengeteg helyesírási hiba, de legfőképp az, hogy nagyon sok írásjel helyett csak egy egyszerű kérdőjel jelenik meg. Nem tudom, hogy ez az én gépem szövegkódolása miatt van csak így, vagy pedig a lapot tároló közeg miatt, ez esetben mindenki ilyennek látja. Szerintem ez nagymértékben árt a honlap hitelességére és egyáltalán a komolyságára, főleg ha valaki csak felületesen néz be. Lehetne-e ennek valamit (mihamarabb) tenni?

A másik amit majd szeretném, ha beillesztenél a megfelelő helyre is, a Nagyatádra került MiG-21bisz-szel kapcsolatos.
Láttam már korábban egy-két mobiltelefon-minőségű fényképet amint épp elhelyezik a frissen húzott betontalpakra amiről most végre kiderült, hogy hol van, mert eddig nem tudtam rájönni, hová került el a gép Pápáról.
Viszont megdöbbentő, hogy mennyire hevenyészett módon "újították fel" a repülőgép festését és a fontosabb tartozékait mikkel "pótolták be". Véleményem szerint így vagy úgy, de a kiegészítőket lehet pótolni a meglévő készletekkel Pápáról, a repülőgépet is sokkal esztétikusabbá, de ami sokkal fontosabb: valósághűbbé lehetne tenni, egy kis odafigyeléssel néhány ezer forintból, és pár ráfordított munkaórával.
Nem okoskodni akarok.
Nagyon örülök, hogy ez a repülőgép is megmenekült a lángvágótól, ami 2008-ban vélhetően a megmaradt pápai állomány sorsát beteljesíti. De nagyon nem mindegy miképp marad fent az első Magyarországon (ha jól értem) magántulajdonban lévő gépmadár.
Zárásként egy kis fejszámolás: a Dunai Repülőgépgyárban a nagyjavítások utáni teljes terepfestést (alapozás, három szín, felségjel, oldalszám, stencilezés) 2 ember 3 műszak alatt (3x8óra) végzett el egy szál festékszóróval a kezében. A festék kódok mindenki számára elérhetőek itt a net-en, vagyis azt gondolom, hogy minden adva van, hogy a gépet talán egyszer láthassuk olyan állapotban, mintha most bocsátotta volna ki az egykori "PG"!

üdv: Barta Endre

 

 

Az első pontban említett  "rengeteg helyesírási hiba, de legfőképp nagyon sok írásjel helyett csak egy egyszerű kérdőjel"  témában még levelezgettünk Endrével. A jelenségről én mit sem tudtam, de a következőre derült fény: az az oka, hogy én a hosszabb szövegeket Word-ben írtam, és annak a (magyar) karakterkészlete nem kompatibilis a szerkesztésre használt FrontPage Editoréval. Az idézőjelek (alsó és felső) és a kötőjel / mínuszjel esetén kérdőjelek jönnek vissza, de csak ha a net-es szerver is közbe van iktatva, a saját gépemen ez nem látszik. Megoldás: a Wordot nem használom erre a célra a továbbiakban.

Még valami: a helyesírási hibákra  a magam részéről igyekszem igényesnek lenni, a 10343-as szövegben pl. nemigen van hiba, hacsak nem a mindenhol - szerencsére nem nagy számban - előforduló elgépelés.

(hs)