REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Surman Zsolt (SRY):

Tupoljev aeroszán eladó !

 

T. Repülőmúzeum !

 

...Egyik kedvenc szórakozásunk a mocsárjáró hajók modelljeinek tervezése, építése, úsztatása. Így fedeztem fel a Tupoljev iroda tervezte A-3 "aeroszan"-t.  Az oldalatokon szép képeket is találtam róla, amiket alaposan át is tanulmányoztam.  Sajnos én is azzal szembesültem, hogy szinte semmi adat erről a gépezetről. A mai napon "rám mosolygott" a szerencse. Állandó anyagbeszerzési tevékenységem során ma hozzájutottam a Repülés újság 1970-es évfolyamához. Az 1970. szeptember számban a 7. oldalon találtam egy hirdetést. Azt ugyan nem tudom kinek adták fel, mert 1970-ben kevéssé tartom valószínűnek, hogy az átlagemberek hadianyagot vásárolgathattak volna. Mellékelem a hirdetést levelemhez, ebből igen sok adat kiderül az "aeroszan"-ról. Remélem ez a kis adalék hozzájárul ennek a gépnek a jobb megismeréséhez.

Üdvözlettel: Surman Zsolt (SRY)
www.sry.atw.hu

Ha már nincs típusa a szánnak, legalább az árát ideírhatták volna. De sebaj, majd megpróbálkozunk a 257-es telexen !

(HS)

A témába kapcsolódik még, hogy ennek a szerkezetnek van ám mai utódja. Azt is a Tupoljev iroda tervezte és forgalmazza, így lehet nem is a 257-es telex-el kéne próbálkozni !
Ezeken a web-címeken vannak adatok-fotók-videók a mai utódról:
http://www.tupolev.ru/English/Show.asp?SectionID=161
http://www.tupolev.ru/English/Show.asp?SectionID=79
 

Üdvözlettel: Surman Zsolt (SRY)

Idemásoltam néhány képet a fent említett honlapokról.

A légcsavart beburkolták, gondolom mind a hatásfoknak mind a biztonságnak jót tett.

(HS)

Remekül megy havon, jégen, vízen, mocsárban, zsombékon... röviden: tökön-paszulyon keresztül.

(HS)

A fülke maga a retró.

Nekem még volt Trabantom, vadonatújan hoztam el a Merkúr debreceni telepéről, 1986.-ban. Mikor ezt a képet megláttam, még az új Trabant kárpitjának az illatát (nem szagát!) is megéreztem.

(HS)

T. Hajnal Sándor!
Ismét jelentkezem, és most is a Tupoljev féle Aeroszan a téma.

Azt hittem már nem lesz újabb információ ez ügyben, de a jelen eset is bizonyítja, hogy kishitű voltam. Rendszeresen átnézem az internetes adok-veszek oldalakat mindenféle kuriózumok után kutatgatva, és a bolhapiacokon is napokat tudok eltölteni. Ez általában teljességgel eredménytelen foglalatosság, de néha azért mint a kitartó horgász, én is szép fogással büszkélkedhetek. A témába kapcsolódó "lelet" ma érkezett postán és meg is osztom önnel hamarjában.
Ez egy 27 mm széles és 18 mm magasságú kis kitűző. Kiváló állapotban van, karcmentes. A Tu-3 Aeroszan-t ábrázolja arany színben, zöldeskék mezőben. A kitűző alján piros sávban AEROSZAN,"Amfibija" felirat látható, arany betűkkel, természetesen a felirat cirill betűs. Mellékelek egy képet is a szerzeményről.
Arról sajnos semmi információm nincs, hogy mi célt szolgált ez a kis jelvény. A gyári promóciós anyag része-e, vagy valamilyen alakulat, egyesület bocsátotta-e ki. Más felirat jelzés nincs rajta.

Üdvözlettel: Surman Zsolt (SRY)
www.sry.atw.hu

 

Megjegyzés: mindenkinek ajánlom figyelmébe Zsolt honlapját ! (HS)