REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

A Mi-8, a rigli meg az ultiparti. Szóval: rémület a levegőben !  

Ez itt a nem egy vasúti WC ajtaja, hanem a Mi-8 pilótafülkéjét az utastértől elválasztó ajtó rendszeresített zárszerkezete. Nem a gyártó által szállított kivitel, az elegáns drót (sajnos a plomba - ami tovább emelhetné a szerkezet esztétikáját -  itt hiányzik) magyar fejlesztés, ami rendesen átment a katonai bürokrácia minden útvesztőjén.

 

Jó ok volt rá: a hozzá kapcsolódó történetet itt olvashatod:

Az egész teljesen békésen indult: a Mi-8 személyzetével, és két műszakival az utastérben repült át valahová, szép az idő, a gép irányon, magasság beállítva, robotpilóta be. Az utastérben ásítozó műszakiak megkérdezték a fedélzeti technikust, sűrű teendői mellett nem volna-e kedve beszállni harmadiknak az ultipartiba. Volt.

Jó lehetett a lapjárás, mert a nagy hangoskodásra a másodpilóta is - a parancsnok bólintásos nyugtázása mellett - hátrament kibicelni. A lapjárás továbbra is remek volt, talán épp egy rekontrázott piros ulti elfogásakor olyan ováció támadt, hogy a parancsnok sem bírta tovább: gondolta megnézi őket - de épp csak egy pillanatra !

Az ajtó persze becsapódott mögötte, de olyan szerencsétlenül, hogy az itt látható rigli - ami akkor még a gyártó bűnös könnyelműsége folytán nem volt kidrótozva - engedelmesen becsúszott a helyére, háborítatlan intim légkört biztosítva a pilótafülkében egyedül tartózkodó robotpilótának !

Nem kívánhatjuk sem magunknak sem másnak azt az érzést, amit parancsnokunk érzett, amikor az ajtó nem engedelmeskedett az egyre kétségbeesettebb rángatásnak sem. Szerencsére az ajtó csuklópántokon nyílik, amit kívülről elérhető, akár bicskával is kicsavarható csavarok rögzítenek. Nos, a fiúk ezeket csavarták ki - a legszorosabb normaidőt is messze túlteljesítve -  így szerezték vissza a gép irányítását.

Hát ez a drót állítólagos története !

 

A dolog kissé homályos azon a ponton, hogy hivatalosan mivel indokolták a drót elengedhetetlen szükségességét, mert ezt a sztorit aligha mesélték el...