REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

L-29 Delfin a szolnoki Tisza-híd alatt  

 "Pici" barátunk Budapestről kérdezi a FÓRUM-ban, hogy tudunk-e valamit közelebbit az általa is hallott legendáról, hogy egykor Delfinnel valaki átrepült  a szolnoki híd alatt, és ezért lefokozták.

Na, ez majdnem, de nem teljesen így volt!

Utána érdeklődtem a történetnek, és a következőt tudtam meg: Repült egykor Szolnokon egy Mónus nevű pilóta, akkor (még) őrnagyi rendfokozatban, aki egyszer a barátjával megbeszélte, hogy horgászás közben meglátogatja. A barát az esemény tiszteletére piros pulóvert vett fel, hogy jobban látsszon. Meg is esett az illő rácsapás egy MiG-15-tel (nem Delfinnel !), de becsúszott egy kis hiba, mert Mónus őrnagy közben talált egy, a Tiszán átívelő nagyfeszültségű vezetéket, amit sikeresen elszakított. A kabintető megrepedt, sőt a vezérsíkon sikerült elhozni szuvenírként a vezeték egy darabját is. Őrnagyunknak nehéz percei lehettek a magyarázkodás során... Mindenesetre felkeresték a piros pulóveres horgászt is, mint az események hiteles koronatanúját.

Eskü alatt vallotta, hogy:

 - A Tisza vizéből nagy hirtelen iszonyatos zajjal kiemelkedett egy repülőgép, és én úgy megijedtem, hogy beleestem a vízbe !

- Szerencse, hogy a leszakított vezetékkel nem találkozott, mert akkor nemigen mesélhetne ! - örvendezett kihallgatója.

- Nem volt abban áram, az biztos - replikázott ijedős horgászunk.

- Honnan tudja?- így a tekintélyes bizottság.

- Hát abba kapaszkodtam, amikor a vízből kimásztam !

Mónus őrnagy egy héten belül százados lett, és vélhetően hosszú helybenjárásra is kényszerült. Hogy a Néphadseregből eltávolították volna, arról nem tudunk.

 

Kedves Barátom ! Ha Te ezt a történetet esetleg másként tudod, az nem baj. Ez egy tipikusan olyan sztori, amit ha egy ember többször elmesél, nem meséli kétszer egyformán. Informátorom magától a pilótától hallotta, aki valós személy, és az esemény fő vonala is valós. Az apró színezés csak javít a dolgon, lényeg, hogy derűs legyen az a néhány perc, amíg olvasod!

HS

 

2006.09.09.

Informátorunk jelzésére helyesbítenem kell a fenti történet néhány pontját:

1)   A piros pulóver a barát lányán volt, aki őt elkísérte az izgalmasnak ígérkező horgászatra.

2)  Aki a vízbe esett, az nem a barát volt, hanem egy másik, gyanútlan horgász.

3)  Mónus őrnagy később bűnbocsánatot nyert és berepülő pilótaként hosszú évekkel később vonult nyugdíjba.