REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

Filmforgatás a Múzeumban, 2006. decemberében

Jeles esemény, filmforgatás zajlott a Múzeumban 2006. december 11.-én: egy szlovák dokumentumfilm néhány jelenetét vették fel.

 

A film az 1976. július 28.-án Pozsonyban (az Ivanka repülőtéren) történt repülőkatasztrófát dolgozza fel, ahol a CSA Il-18V típusú repülőgépe leszállás közben lezuhant, 70 utas és 6 főnyi személyzet életét vesztette, 3 utas szerencsésen túlélte az esetet.

A személyzet és egy fázós utas.

Az utasok és a személyzet szolnoki statisztákból került ki, akik helyi toborzás útján kerültek a filmbe. Az Il-18-as utasterében a valóságban 2+3 elosztásban vannak az ülések, ekkora sétány a gép közepén nem volna gazdaságos. A szolnoki Il-18 ülései nincsenek meg, mert amikor a gép Szolnokra került, már jó ideje csak teherszállításra használták. A képen lévő ülések a Tu-134-ből származnak.

A felvétel decemberben, az esemény pedig júliusban történt, ezért ülnek a 10°C alatti hőmérsékletben ilyen lengén az utasok.

A délceg "csehszlovák" személyzet, valamennyien Szolnokiak.

A fülke levegőjét külön fűtőtestekkel fel kellett melegíteni, hogy a szereplők lehelete ne látszódjon.

 

Ha egészen véletlenül érdekel: a stewardesst alakító bájos nagylány negyedikes a szolnoki Ruhaipari Szakközépiskolában. Valahogy megnyugtat, hogy ő nem veszett oda a katasztrófában...

 

A filmforgatás képeit Lente Zoltán százados úrtól kaptam, köszönet illeti érte !