REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

Az apró betű

 


Ennél az esetnél tanultam meg, hogy az egészen kis betűvel írt szöveget is el kell olvasni.


Szokásos hétfő, tíz gépen heti előkészítés, másodmagammal. Ugyan a szabályok alapján egy mechanikusnak csak két gép fért bele a munkaidejébe, de munka sok volt, mi meg csak ketten. Általában az egyik sort én csináltam, a másikat a beo. és középen találkoztunk (a csúcsom: egy hétfőn18  {tizennyolc !} előzetes előkészítést csináltunk B. Pubival, mert aznap csak mi ketten voltunk hadra foghatóak. Egy előzetes hivatalos normaideje 4 óra volt akkor.)
Egyszer csak jön a beo szomorú arccal és közölte az éppen ellenőrzött gépen működtek a tűzoltó rendszer automata palackjai. Miután kifejtettem, hogy apukája is inkább a Robin Hood-ot nézte volna akkor a tévében pajzánkodás helyett, ő válaszában hosszan sorolta az én balfogásaimat. Végül közös nevezőre jutottunk, hogy a dádá elkerülése érdekében hamar meg kell találni a rendellenes működés okát.

A gép egy korai háromdigites oldalszámú- tehát az elsők között beérkezett - volt. Odaérkeztemkor a
mechanikusa örömét fejezte ki a tűzoltó palackok cseréjének gyakorlása okából. Én megjegyeztem, hogy könnyű annak, aki látja mi törött, vagy lukas, - illetve most üres - de nekünk nincs piros amper festékünk, hogy látszódjon hol folyik az áram.

E rövid intermezzó után a lényegre tértünk: szóltam a beo-nak mutassa meg hogyan csinálta az ellenőrzést . Mindent jól csinált, de a végén megjegyezte, hogy most nem villog a "tűzcsap nyitva" tabló pedig az előbb villogott. Kérdeztem tőle:

- Ugye nem élesítetted a rendszert ?

- De - válaszolt- mert nem folyamatosan égett, hanem villogott !

Most már nőnemű felmenője is szóba került a diskurzusban . Elmagyaráztam neki, hogy a csap nyitva maradt és ez indította el az automata palackokat. De miért villogott a tabló? Ilyennel nem találkoztam korábban és nem is hallottam róla.
Elkezdtük újból az ellenőrzést. Nem villogott ! Végül a negyedik - ötödik alkalomnál elkezdett villogni. Ezután már ügyesen kapcsolgatva akkor villogott, amikor akartuk. De miért villog? Segítséget hívtam, a jav. o. szakemberei és szakmai főnökeim is megnézték, de csak hümmögtek.

Mivel így nem repülhetett a gép olyan döntés született, hogy be kell vinni a hangárba és az ottani állomány keresse meg a hibát. Így is lett és én másnap szabira mentem.

Mikor visszajöttem, érdeklődtem a helyzetről. Azt a tájékoztatást kaptam, megtalálták azt a relét, ami villogtatott, ki is cserélték, de nem múlt el a hiba. A gépet visszaadták a századnak és a "kivizsgálás alatt" kategóriájába van besorolva.

Akkoriban olvastam Murphy törvényeit és a "Ha már végkép nem megy, olvasd el a kezelési utasítást" törvény alkalmazása mellett döntöttem... Az első tapasztalat az volt hogy a tűzoltó rendszer kapcsolási rajzán nem szerepelt az az ominózus relé. Ha nincs, akkor miért van és miért villogtat ? Már feladtam a reményt amikor észrevettem a leírás végén néhány apró betűs sort:
"Az 1970. előtt kibocsátott helikoptereken az ellenőrző tárcsa túl gyors kapcsolásának esetére egy relét építettek be ami a tűzcsap tabló villogtatásával jelzi, hogy túl gyorsan kapcsoltak."

Mi meg ugye, később kiadott rajzokból dolgoztunk és mivel korábban nem történt ilyen hiba tapasztalat sem volt. Jelentettem a főnökeimnek: a gép üzemképes .

 

Büszke voltam arra, hogy az ezrednél én olvastam el először az apró betűt !