REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

Nagy Andris: Az anonim Mi-8 nevet kap!

  


Régen ismerjük a fotót az IBUSZ feliratos minyóról, de nem ismertük a kilétét. Az infók szerint valamelyik Hüse Károly versenyen rakták fel a reklámot, de mást nem tudtunk.

 

Lente Zolinak jött az ötlete hogy mint egy ujjlenyomat a kamuflázs formája egyedi és csak össze kell hasonlítani az ismert meglévő képeken látható gépekkel és már is meglesz a keresett gép. Szerencsére találtam otthon a gép jobb oldaláról készült képet és ez sokat segített.

 

Három ismérv segítette a munkát. ARK U2-vel van felszerelve, mert két késantenna van rajta. DIV dobozos / a farokrész alatt van a DIV antennáinak doboza /.Valamint szinte biztos hogy szolnoki a gép. Az első kutatások az mutatták, hogy ilyen gép nincs. Valami mindig hibádzott. Vagy kevés volt az antenna, vagy nem volt DIV doboz de leginkább a festés. A gyanú a 10444-re esett de a festés nem passzolt... Lehet, hogy az esemény után javították és átfestették a gépet?

 

Olyan fotót kellett keresni ami a korábbi festésével ábrázolja a gépet. Sikerült találni a fiókomban jó képeket és az álcázó színek formája megegyezett! Boldogan újságoltam Horváth Balázsnak, hogy meg van az IBUSZ-os gép! Ekkor ő megjegyezte, hogy ennek a gépnek a hidraulika csatlakozói / a gép bal oldalán az üza. tartály mögött / magasabban vannak mint a korábbiaknak és ez is segítheti az azonosítást. Valóban így volt és ha erre felfigyelünk sokkal gyorsabban eredményre juthattunk volna mert volt sok két késantennás gép, sok DIV dobozos, sok T változat, sok magasan elhelyezett hidraulika csatlakozójú, de olyan ami ezen négy ismérvnek megfelelt az csak EGY, a 10444.


A kutatások közben kezembe akadt egy negatív amin leginkább ejtőernyősök voltak de voltak Mi-8-ak is és az egyik valamilyen feliratot viselt. Nagyítóval megvizsgálva kiderült, hogy volt  TOMI mosóporos és Főnix feliratú gép is. Sőt a 836 a mindkét reklámot hordozta.

 

Már okosabbak vagyunk de még mindig nem tudjuk melyik versenyeken rakták fel a reklámokat és a légügyi hatóság mit szólt az egyedi azonosító jel nélkül repülő katonai helikopterhez./ Vagy ez egész egy partizán akció volt?/
 

A 10444 takaró reklám nélkül. A magasan elhelyezett hidraulika csatlakozó és a DIV doboz remekül látszik, a második késantenna csak haloványan. Mintha a titkát őrizgetné...

 

A kép felújítás előtt készült, mert a fegyvertartók ezüst színűek, amelyeket az első nagyjavítástól zöldre festettek.

Itt már majdnem jól látszik a második késantenna is...

Hiába szemérmeskedik, Mi tudjuk hogy Ő a 10444 !

Más gépek is viseltek reklámfeliratokat. Itt a 10436 "Főnix" felirattal.

Itt a "Főnix" felirat maradványait látjuk a gépen, de ez nem a 10436, mert a festése különbözik. ez leginkább a fegyvertartó sínek fölötti tartószerkezet bekötései táján látszik.

A fenti kép inkább a 836 lehet a festés alapján. Itt a képen éppen TOMI feliratot hordoz. Tehát mindkettő volt rajta?

Mint itt is.

(hs)