REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Szárnyaló hülyeség

A Po-2 büntiben volt, mert rosszul viselkedett, ezért karcerbe került. Hogy eszébe se jusson megszökni még szárnyait is szegték. A múzeum munkatársai a segítségére siettek és megszöktették, azon a szűk szabadon hagyott ajtón keresztül. Azóta is büszkén emlékeznek a sikeres akcióra, hogy sérülés nélkül kibányászták a gépet a fogságból.

 

(Az igaz történet az volt, hogy tároláson volt a gép a Mi-2 hangárban, hogy meg legyen védve az időjárás viszontagságaitól. Közben átalakították a hangárt raktárrá. Mi kértük, hogy szóljanak időben, hogy elvihessük a gépet a kerítések építése előtt. De sz…tak ránk. Gondolom jó viccnek találták hogy bezárhatták a gépet. Minket már a képeken látható állapot fogadott, és ettől kezdve a történet a már leírtaknak megfelelően folytatódott. Senkit nem vontak felelősségre a dologért, csak engem, hogy miért ott tároltam a gépet amikor oly nagy a repülőtér. És ez csak egy volt a sok eset közül amivel a múzeum munkáját támogatták. NA)

 

Képünk a 9. Kapitalista Szombat alkalmával készült. Azt szeretnénk szemléltetni vele hogy ezeken az összejöveteleken bárkit (itt: bármit) szívesen látunk ha segítő szándékkal jön közénk.

 

Titkos hadi fejlesztések nyomára jutottunk (már megint) !

 

Amerikai kutatóknak még a múlt század ötvenes éveiben sikerült helikopterek génjeit élő szervezetbe

- szitakötőébe -  juttatni és ott szaporodásra bírni.

Mi eddig csak a kísérleti lény lárva állapotát (merthogy a szitakötőnek ilyen is van) ismertük - a Ka-26 személyében - mivel a szovjeteknek csak azt sikerült szokás szerint ellopni.

 

 

Most itt láthatjuk a kifejlett példányt is: Sikorsky H-37 Mojave névre hallgat.

Ragadozó hajlamú a fertelmes jószág, fő táplálékául a kisebb harcjárművek szolgálnak.

Nem veti meg az élőerőt sem, a képen katonák fejvesztve menekülnek a vérengző fenevad elől.

 

 

 

 

 

 

Bizonyító erejű felvétel a lárvából való fejlődésre: itt még viseli az úszóhólyagot. Szóval ennek a lárvája a Ka-26, a kis rusnya !

 

 

 

 

 

 

 

 

(Szegény Szikorszkij bácsi rendesen rákaphatott az Újvilágban a viszkire,

ha savankás másnapokon ilyeneket álmodott papírra...)

 

Az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a Múzeumban dolgozók tennivalói. Felépült az új hangár, amelyet be kellett rendezni. Három repülőgép esett át teljes ráncfelvarráson, és számos más kisebb beavatkozás történt: felségjelek, oldalszámok.

Időszaki kiállítás, folyamatban lévő felújítás (Jak-11) stb. Emellett persze ott volt a látogatók fogadása (hétvégeken is), a fűnyírás és sok más tennivaló.

 

Nyilvánvaló, hogy szükség volt a létszám növelésére. Ínséges időket élünk,  tehát a feladatot költségtakarékosan kellett megoldani.

 

Magó Karcsi saját felkérésére így mutatja be újdonsült kollégáját, akiről rövid képriportunk készült:

 

Név: MiG-15
Kor: 6 hónap
Rendfokozat: Hadapród
Jelenlegi beosztás:

Szolnoki Repülő Múzeum, múzeum parancsnok egérvadász helyettese
Korábbi szolgálati helyei:
23. Tejfaló Logisztikai Ezred, tejivó
1. Taktikai Egérelfogó Század, egérvadász
Szakmai minősítés:

Képes naponta legalább három egeret elfogni és elfogyasztani. Kiváló étel felkutató (SAE) képességekkel rendelkezik. SAE=Search and Eat/Kutat és Eszik
Kedvenc eledele:

Lente Zoli reggelije.
 


Képeinket Lente Zoltán szds. készítette új beosztottjáról akció közben, a későbbi időszaki szakmai jellemzés illusztrálásához.

 

***

 

Engedtessék meg hogy itt adjak hangot aggodalmamnak. A hetedik Kapitalista Szombaton tanúja lehettem annak, hogy mennyire elszaporodtak a pockok a Múzeum területén.

(Az Il-28 alatt feküdtem, amikor egy beszaladt az egyik zsebembe, de szerencsére rögtön ki is szaladt a másikon. Még megijedni sem volt időm!)

Szóval az aggályom az, hogy a bőséges kosztnak és a háborítatlan élettérnek köszönhetően kialakulhat egy olyan macskapopuláció, amely számban és méretben elérheti azt a szintet amikor már emberre is veszélyessé válhat.

Már látom magam előtt hogy a Múzeum munkatársai óvatosságból töltött szolgálati fegyverrel végzik munkájukat. A kapura pedig ki lesz írva hogy a látogatók kötelesek testi épségükről saját kutya kísérettel gondoskodni.

(hs) 

 

Fergeteges meglepetés van készülőben !
Gazdag országok gazdag műszaki múzeumaiban nem ritkaság hogy egy-egy régi berendezést – traktort, gőzgépet – a látogatók nagy örömére beindítanak. Most ilyet terveznek a Múzeum szakemberei a kiváló állapotban megőrzött 10439-es Mi-8 helikopterrel. A levegőbe emelkedésről természetesen nincs szó, csupán az egyik hajtómű (a bal) kerül beindításra. Az az elképzelés, hogy minden hónap második szombatján 11:00 órakor kerül sor az attrakcióra.

Képünk az előkészületek egy fázisát, a tankolás előtti pillanatokat örökítette meg.
 

Minden alkalommal egy szerencsés látogató az indítás során a pilótafülkében tartózkodhat. Ezt a látogatót az előre jelentkezők közül fogják kisorsolni.
 

A 2011. május 14.-i első alkalomra JELENTKEZÉS ITT !

 

 

 

A Kapitalista Szombatok során lelkes, bár nem mindig szakértő kezek ténykednek. Így történt hogy a Po-2 összeszerelése nem egészen előírásosan sikerült.

 

A legközelebbi összejövetel május táján várható, első dolgunk lesz a hibát helyrehozni.

 

 

 

 

 

Oláh Ferenc fotója

 

 

 

Az 505-ös Ka-26 leállítása óta már másodszor utazik Kecskemétre és vissza.

Utálhatja a procedúrát, mert az előtte álló embert derékig bekapta, ugyanakkor a felmászó szerelő egyik lábát is éppen most harapja le.

 

 

 

 

 

Lente Zoltán fotója

A szovjet technikát sokan fitymálják - mondjuk ki - méltatlanul.

Ne vegyünk mást, mint a fémkohászat terén elért eredményeiket. A képen a csikókort már túlélt szerelő a vállán könnyedén egyensúlyozza a VK-1A sugárhajtómű kompresszor járókerekét.  A mintát adó angol Rolls-Royce Nene hajtómű megfelelő alkatrésze acélból készült, azzal ez a mulatság kórházi ápolást és komoly  mosodai költségeket vont volna maga után.

Különös természeti jelenség tanúi lehettünk

2010. január 25-én !

Az idő homályába vesző földrajz órákon tanulhattuk, hogy a mi éghajlati övünkön március 21-én kezdődik a hivatalos a tavasz.

A globális felmelegedés folytán az éghajlati határok északra tolódnak. Így történhetett hogy a Múzeum felett január végén már beköszöntött a kikelet.

 

Szemfüles fotósunk (azaz én magam) azt a rendkívüli pillanatot örökítette meg, amikor a tél-tavasz vonal éppen áthaladt

a Mi-8T felett.

Mindannyiunk örömére Cápeti II megérkezett Szolnokra, ahol egyelőre - hatástalanításáig -  a hangár foglya.

Sajnos a fogságot rosszul bírja, évtizedes béketűrő és kezes természete ellenére most  agresszívvá vált. Sok a panasz rá, legutóbb szegény jámbor T4K kistraktorba kötött bele és igen csúnyán meg is harapta.

Reméljük, majd a Múzeumban a szabad levegőn megnyugszik !

A szolnoki műszakiak a téli időszakban sem pihennek. Tekintettel a súlyos szállítógép-és hajózóhiányra egy merőben új kategóriájú repülőeszközt fejlesztettek ki, a pilóta nélküli VIP személyszállító repülőgépet.

A szűkös anyagi helyzet azt diktálta, hogy gépüket egy, a rendszerből már kivont repülőeszköz felhasználásával építsék meg.

A képünkön látható új repülőgép típusjele:

 

An-24uaV

A szakirodalom szerint a

MiG-21-es lopakodó tulajdonságai csapnivalóak.

 

Lente Zoli felvétele erre rácáfolni látszik !

Milyen szerencse érheti az embert ha jégen sétál ! Az első mindjárt az, ha nem szakad be alatta, a másik pedig hogy olyan helyekre is könnyen eljuthat, ahová máskor nem.

E sorok írója egy jeges januári vasárnapon a Holt-Tisza jegén tett családi séta alkalmával csodálatos kincsre bukkant !

 

Minden szolnoki emlékszik még az alcsi Holt-Tiszán néhány éve városszerte nagy szenzációt keltett vízi sebességi rekorddöntési kísérletre. Egy áramvonalas csónaktestre szerelt RD-11 sugárhajtóművön lovaglóülésben helyet foglaló bátor ismeretlen száguldozott a vízen szűk egy órán át. Utána nyomtalanul eltűnt, azóta sem hallottunk felőle. Akik látták, nem felejtik a hajtómű fülsiketítő dübörgését, a vakmerő vezető hosszú piros sáljának lobogását, a vadkacsák rémült hápogását...

 

És most nyomára bukkantunk a nevezetes járműnek, ha csak részben is ! Az úszótesteket a MiG-21-es típusokhoz rendszeresített, a PG által is gyártott PTB-490 típusú, 490 l-es póttartályok képezik. A robosztus  tartószerkezet egyedi kivitelezésű, csakúgy mint a kormánymű, amelynek mára csak a jármű hátuljának jobb oldalán lévő függőleges tengelye maradt.

 

 A tulajdonost sajnos nem sikerült megtalálnunk, pedig a Múzeum minden áldozatot meghozna, hogy ezt a becses kincset akár csak átmenetileg is, de kiállíthassa !

A szolnoki Repülőmúzeumban titkos fegyverfejlesztések is folynak. Ennek egyik példáját látjuk itt.

Két múzeális értékű tárgyból egy korszerű könnyű harckocsi: ugye nem is rossz eredmény!

A Rába-16 kistraktorra integrálták a MiG-15 egykori fegyverzetét (mindkettő hiányozni fog !)

egy 37 mm-es és két 23 mm-es gépágyúval. Az eredeti célzókészülék lehetővé teszi a nagyobb sebességgel bevett kanyar közbeni pontos célzást is.

A harcjárművet bombafüggesztőkkel is ellátták, ennek az ellenségre is veszélyt jelentő alkalmazási módját egyelőre keresik az alkotók.

Külön kiemeljük a a jármű homlokfelületére festett, az ellenség megtévesztésére felfestett motívumot. Jelentése: "Nem kell félni, nem fog fájni !"

(Gy. F. 2006.)

 

 

 

 

A motívumot a fentivel azonos jelentés aktualitása kapcsán feltüntették a képen szintén látható mellékhelyiség-ajtón is.

 

Sikerült - nem kis kockázatot vállalva - lefotóznom a Magyar Honvédség egyik abszolút titkos fejlesztését !

A prototípus hatlapátos faroklégcsavart a napokban kezdték tesztelni a szolnoki bázison.

A tervek szerint az iker-forgószárnyas és hatlapátos faroklégcsavarral felszerelt MI-8 Duplex kétszer annyit fogyaszt és kétszer akkora zajt csap, mint az elődje.

Rákóczifalviak, örüljetek!


Köszönet Borsányi Józsinak, aki meglátta, és Fakan Bélának, aki szólt, mert tudta, hogy van nálam
fényképezőgép.


Imre Luigi

 

A képen egy fényes sikerrel zárult  kísérletet láthatunk, amit 2007. nyarán a szolnoki Sportreptéren, az ejtőernyős tábor során mutattak be a nagyközönségnek.

Az olajból előállított üzemanyagok ára újfent emelkedésnek indult, pedig eddig sem voltak olcsók. A köztudottan jó étvágyú Mi-17-esek üzemeltetési költségeit az áremelés súlyosan érinti.

A szolnoki ezred műszaki állománya ennek orvoslására dolgozott ki egy régi-új ötletet.

A 707-es Mi-17 helikopter teherterébe egy fagáz-reduktort helyeztek el, amelyet még a háborús évek benzinínsége idején dolgoztak ki magyar feltalálók, autók üzemeltetésére. A reduktorban oxigén-hiányos égés folytán ún. fagáz keletkezik, amely a hajtóművek hajtására kiválóan felhasználható.

A szolnokiak reduktorukban az olcsóbb (merthogy a tűzifa ára is magasba szökött) lignitből állítanak elő éghető gázt, bár ettől a hajtóművek meglehetősen kormolnak, amint az a képen is látszik.

A személyzet egy fő fűtővel is bővült, akinek munkáját a fedélzeti technikus felügyeli.

A hátsó raktérajtót azért kellett levenni, hogy leszállás után a hamu kiürítését és a raktér nagy részét elfoglaló lignit-tároló gyors és szakszerű telelapátolását ne akadályozza.

 

Ez a fotó a hetvenes években készült, és egy titkos kísérletről tanúskodik. A szolnoki repülőműszaki állomány elkészített egy MI-8 helikopterből és egy AN-26 repülőgépből összeépített, a két gép jó tulajdonságait ötvöző repülőszerkezetet. A kísérletek a merev- és a forgószárnyas kollégák között kitört szakmai féltékenység és a kialakult belviszályok miatt abbamaradtak.

Részemről fejet hajtok a bravúros fotó készítői előtt. Komolyan!

A fotót valamikor 1986.-ban készítettük kollégámmal és barátommal Soós Lacival. Ő polgári alkalmazott fotólaboráns én pedig talán t.sz. őrmester kiértékelő voltam akkor a Légifényképész és kiértékelő részleg néven elhíresült társulatnál. Arra már nem emlékszem, hogy melyikünk nyomta meg a gombot, de arra igen, hogy hogyan szaladgáltunk le-fel a torony mellett egy 500 mm-es objektívvel, hogy kellően "összenyomjuk" a perspektívát a hatás érdekében. Szóval, a kép nem véletlenül készült, tudatosan használtuk a nép vagyonát és a drága munkaidőt erre a "hiábavalóságra". A negatívot itthon őrzöm. Egyébként Soós Laci jelenleg a Zsaru Magazin fotórovatának vezetője, jómagam a Mi-8/Mi-17 utolsó üzemképes példányainak középső ülésében küzdök. Még egy darabig.
                                            Imre Lajos

A szolnoki műszakiak egy másik titkos projektje: a MIG-21-es orrába egy pótlólagos kabint építettek be ahol egy orr(v)lövész kapott helyet. Így kívánták fokozni a gép földi célok elleni csekély hatékonyságát.

A részleteket ezen a fotón sajnos a ponyva eltakarja.

A svéd légierőben semmit sem bíznak a véletlenre:

a kevésbé felkészült pilóták kedvéért a fülkébe való beszálláskor szembetűnő nyíl mutatja, merre van a gép fara.

A negyvenes-ötvenes években szovjet nyomásra a Magyar Néphadseregben rengeteg, a magyar katonai hagyományokkal összeegyeztethetetlen elemet át kellett venni.

Ilyen volt például a sorkatonákkal szemben alkalmazott testi fenyítés, ami szerencsére az MN-ben nem vert gyökeret.

Az itt látható egykori kísérleti eszköz arra volt hivatott, hogy a testi fenyítés során el lehessen   kerülni a tényleges ember-ember közötti erőszakot. Magát a fenyítési elemet, jelesül a fenékberúgást (amelyre  az elképzelések szerint a laktanyafogságot és a fogdát lehetett volna beváltani egy bonyolult táblázat alkalmazásával) hajtják itt végre, gépesített formában.

Az ötlet megrekedt a kísérleti szinten.

Egy pártatlan francia (szerintem olyan még ott sincs...) helikopter-javító cég nyilatkozata szerint az OMSZ helikoptereiben jogosulatlanul beépített ukrán és más eredetű alkatrészeket találtak.

Képünk arra bizonyíték, hogy nemhogy ukrán, de a második világháborúból ránk maradt alkatrészeket is beszereltek magyar helikopterekbe. Csak így kerülhetett a Mi-2-be a régi magyar felségjel...

 

A fotót küldte: PETI

A fotó eredetileg is bizarr.

 

Különösen ha megtudjuk, hogy mit látunk rajta:  az 1910-1920-as években a repülőgépmotorok teljesítményének növekedésével egyre nehezebbé és veszélyesebbé vált azok kézi indítása.

A problémán úgy segítettek, hogy egy igen gyors lovat fogtak a repülőgép elé, amely vágtában úgy felgyorsította a repülőgépet, hogy a menetszél átforgatta a motort. Gyújtást adva a motor hamar beugrott.

Nagy figyelmet igényelt a pilótától, hogy a botkormányt azonnal hasra húzva el tudjon repülni a ló felett...

A lovak háttérbe szorulásával a repülőgépmotorok indítására is más módszereket találtak ki.

 

 

Köztudott, hogy a hölgyek szeretnek rendezett frizurával megjelenni.

A hosszú repülőutakon a pihenő női személyzetnek van ideje a hajával foglalkozni, az ő számukra építették be az itt látható hajszárító búrát a G-222-es szállítógépekbe.

 A meleg levegőt a hajtómű kompresszorából nyerik, és a képen jól látható spirálcsövön vezetik a búrába, a szépítkező hölgyek örömére.

 

 

A kép eredetijét az "Egyebek" rovatban láthatod.

A Pánmagyar Önkényellenes Csoport Intéző Testülete (PÖCSIT) határozata alapján a turulmadarat mint önkényuralmi jelképet betiltották, és eltávolításukat elrendelték. Az itt látható tatabányai emlékművet (a formája folytán) a szolnoki Repülőmúzeumba fogják áthelyezni. A madarat egy   Mi-8-as helikopter fogja talapzatával együtt felemelni és a Múzeumban kialakítandó helyen letenni.

A budai várban lévő hasonló emlékmű a keceli Haditechnikai Parkba kerül.

Szenzációs leletre bukkantunk !

Egy ismeretlen oldalszámú katonai Mi-1M roncsára leltünk egy elhagyatott, növényzettel benőtt területen! Közelebbit sajnos nem árulhatunk el, nehogy az illegális roncsgyűjtők felfedezzék és kárt tegyenek benne.

Tisztában vagyunk viszont honlapunk olvasóinak jó szándékával és tisztességével, ezért Neked és csakis Neked (kérjük, ne add tovább !) eláruljuk a roncs GPS koordinátáit:

N 47°07'53",   E 20°13'11"

Még hogy nem igaz a legenda a szolnoki Tisza-híd alatt átrepült Delfinről ?!

Ezt a bizonyító erejű archív fotót a Szolnokon élő Sándor Hajnalka juttatta el hozzánk, aki elmondása szerint a kezdetektől figyelemmel kíséri honlapunkat.

Köszönjük a segítségét és jó egészséget, sok sikert kívánunk Neki !

 

Új gép érkezett a Múzeumba!

 Az utóbbi időben rengeteget javult a kapcsolat a román hadsereggel, ezért rendelkezésre bocsátottak egy IAR-96-os repülőgépet. Egyelőre a szárnya került látható helyre. A szárny ugyanúgy egy darabban szerelhető le a törzsről, mint az L-39 Albatros esetében.

 

A Honvédség jelenleg nehéz napokat él, de igyekszik katonáiról gondoskodni.

A csapatoknál a parancsnokok minden eszközt megragadnak, hogy katonáik kényelmét és biztonságát fokozzák.

 

Képünkön a platón utazó katonák komfortérzetét fokozó megoldás látható, egy, a hadrendből már kivont eszköz ötletes átalakításával.

A szovjet repülőtechnikát gyakran vádolták, hogy ötleteit a Nyugattól "szerzi be", fejlett ipari kémhálózata által.

Erre most egy ellenpéldát mutatunk be. A képen egy MiG-15 UTI félig nyitott törzs-féklapja mellett kukucskálunk be. Világosan láthatjuk, hogy a szovjetek már az ötvenes évek elején - a Nyugatot jóval megelőzve kompozit anyagokat is alkalmaztak.

Az alsó képen jobban látható alkatrész többféle szerves anyagból, cellulózból, viaszból és cukoralapú ragasztóból áll. Külön szenzáció, hogy nemcsak az alapanyagok előállításához, de a mechanikailag oly szilárd méhsejt-struktúra kialakításához is magas szintű biotechnológiát alkalmaztak.

Ugyanezen technológiával képesek voltak élelmiszeripari és gyógyászati alapanyagokat is előállítani. 

Az itt közölt négy fotó ékes bizonyítéka annak, hogy hamis az a híresztelés, miszerint Magyarországon a '60-as években nem gyártottak utasszállító repülőgépeket. Itt mindjárt látunk Il-14-es és Tu-104-es gépeket is.

Érdekes megjegyezni, hogy a Tu-104 típus Malév színekben nem vált be, ezért gyors selejtezésük után a lajstromjeleiket újra kiadták, ezúttal az Il-18-asok részére, amelyek hosszú időn át szolgálták a magyar polgári repülést.

 

 

Most kiszólok a hülyeség kulisszái mögül: ezeket a képeket Szatmári Ádám barátunk honlapjáról másoltam ide. Ádám egy nemes ügyet karolt fel, az egykor volt Lemezárugyár termékeit - elsősorban játékokat - mutatja be. Meg kell mondjam, a honlap böngészése egészen nosztalgikus hangulatba hozott. Én a '60-as években voltam gyerek, és az egykori birtokolt vagy irigyelt játékokat láttam viszont. Feltétlenül nézd meg !

www.lemezarugyarasjatek.mlap.hu