REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Egy ásatás képei

 

 

2009. október 6.-án, az ásatás második napján jártam a helyszínen. A korábban, az Újszász melletti ásatás során megismert örömteli izgalomnak sajnos csak nyomait fedeztem fel a jelenlévőkön. Drámai időszakban érkeztem: a munkagödör olyan mélységet ért el, hogy a talajviszonyok a további mélyítést gyakorlatilag lehetetlenné tették.

 

Nem irigyeltem Magó Karcsit, az ásatás szervezőjét és vezetőjét: több mint két éve dédelgetett terve volt a Magyarországon eleddig egyetlen Stuka-motor trófeájának begyűjtése. Egy ilyen ásatás sok hónapos szervezést igényel, rengeteg fáradság az engedélyek megszerzése és az anyagi feltételek megteremtése. Itt, a teljes erővel dolgozó markoló zúgása, a beomló gödörfal gyakori csobbanása közben, a fémdetektorok incselkedő jelének tudatában kellett nemet mondania a folytatásra. Beszámolóját itt olvashatod.

 

A teljes sikerhez sok minden szükséges: tudás, kitartás, szerencse.  Itt az utolsó feltétel sajnos hiányzott!

 

A helyszín.
A munkagép az óriási gödör mellett.
Sziszifuszi munka: a gép dolgozik, de a gödör fala a talajvíz folyamatos alámosása miatt állandóan omlik. A gödör emiatt roppant lassan mélyül.

Jól látszik a gödör szélén állók árnyéka.

 

A kitartó várakozók.
Kockázatos vállalkozás: a tűzszerészek fémkeresőikkel pásztázzák a helyet.

Jel még van, de a gödör további mélyítése az állandó vízbetörés és omlás miatt meglehetősen kétséges.

Magó Karcsi arca sok mindent elárul. Csak jóval később mondta ki, de az az érzésem hogy ekkortájt döntötte el hogy az ásás itt véget ért...
A leletek gyűjtőhelye. A kék színű ponyván a korábban kiemelt tárgyak, a zöldön a mostani "termés". Fontos lehet az újonnan előkerült tárgyakat a régiekkel összevetni, ezért vannak itt azok is.
A régebbi...
...és az új leletek.
A ládán az éppen górcső alá került tárgyak vannak. Minden talált tárgyat alaposan szemügyre vesznek, csak ezután dől el, hogy a repülőgéphez tartozott-e?

Gyanús, hogy fésű és a jobb felső sarokban lévő kilincsszerű fémtárgy feltehetően később került ugyanitt a földbe.

A most fellelt legnagyobb tárgy: az olajhűtő.
Az esetlegesen még veszélyes lőszerek tárolására külön rendszabályok vonatkoznak. A begyűjtött lőszerek a ládába kerülnek, a láda "tartózkodási helye" az erre a célra ásott gödörben van.
A láda most csak kilőtt hüvelyeket tartalmaz, éles lőszer ezúttal nem került elő.