REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

Egy gyújtómágnes Békéscsaba mellől

 

 

Ez a gyújtómágnes Békéscsaba mellől került elő, második világháborús, azonosítatlan roncs több kézen átment darabjaként.

Némi szemlélődés és után megállapítható, hogy 14, azaz 2x7 hengeres csillagmotort szolgált. De milyen gyártmányú gépen? Szovjet, német, angol, amerikai, magyar és más gyártmányú repülőgépeken egyaránt voltak ilyen hengerszámú motorok. Azt is megszoktuk már, hogy egy-egy fontos motoralkatrész akár a szembenálló felek eszközein is roppant hasonló tudott lenni.

Ezen a gyújtómágnesen szokatlanul kevés a felirat, a gyártót egy RB jelzés látszik azonosítani. Az R betű nem szerepel a cirill ABC-ben, tehát a mágnes nem orosz gyártmány, bármennyire is hasonlít mondjuk az AS-82 motor mágnesére. Az amerikai gépeken megszokhattuk, hogy tele vannak jelzésekkel és táblácskákkal. Lehet hogy ez a mágnes egy kisebb nemzet gyártmánya? Magyar? Netán Román?

Ha van ötleted, információd, várjuk jelentkezésedet.

 

A gyújtómágnes egyik...

...és másik oldala

Az elosztóház fedele, rajta középen az indítómágnes/zümmer nagyfeszültségű bemenete. Indításkor a nagyfeszültséget kívülről vezették be, mert a mágnes csak egy bizonyos fordulatszám felett volt képes a szikrához elegendő feszültséget szolgáltatni.

A (számunkra) ismeretlen gyártó jele.

 

Ha tudsz róla valamit, oszd meg velünk !

Itt kapta a mágnes a hajtást

Ez a tengelykapccsoló biztosította a nagyobb fordulatszámhoz tartozó nagyobb előgyújtást

Ezek a röpsúlyok változtatták a két összekapcsolt tengely (a motor és a gyújtómágnes) egymáshoz képesti szögét a fordulatszám függvényében

A tengelyen lévő ellendarab, jól látszik a röpsúlyok körmeinek illeszkedő hornya

A nagyfeszültségű gyújtótekercs fedele levéve. A barna színű bakelit tokban van a gyújtótekercs, ami tulajdonképpen egy auto-transzformátor, amelyen a forgó álladó mágnes változó erőtere is áthalad. Az autotranszformátor kisfeszültségű tekercsének áramát szaggatja a két megszakító kalapács.

A fémhenger a kondenzátor, amely a megszakító kalapácsok szikrázását csökkenti.

Kivettük a nagyfeszültségű  tekercset a helyéről.

A tekercs alatti részben forog az állandó mágnes, amelynek gyorsan változó fluxusát a lemezelt vasmag átvezeti a gyújtótekercsen. Így indukálódik a működéshez szükséges feszültség.

A gyújtótekercs. a rajta lévő kerek réz kivezetés a nagyfeszültségű kimenet

A kép közepén lévő, szénből készült csúszóérintkező viszi tovább a gyújtófeszültséget a gyújtáselosztó üreges tengelyén át az elosztó rotorjára.

Érdemes megnézni a gyújtótekercs feletti fedél tömítését: a kábelek réz árnyékoló harisnyájára hasonlít.

A gyújtótekercsen is feltüntették a gyártó jelzését.

A megszakítóház belseje. két megszakító-kalapács van benne, de nem egyszerre dolgoznak. A 2x7 hengeres motor egy-egy koszorúját látják el gyújtószikrával, tehát fél hengerosztásnyira, azaz 360/14 foknyira vannak eltolva a pontos szembeni helyzettől.

Párhuzamosan vannak kapcsolva, alaphelyzetük nyitott, az aktív megszakító zárja a kisfeszültségű tekercsrész áramkörét. A kimenetük közös: a kisfeszültésgű tekercs "meleg" pontja

Jól látszik, hogy a meghajtó fém fogaskerék egy jóval nagyobb átmérőjű, az elosztó rotort hajtó bakelit fogaskerékhez kapcsolódik. A rotor mindenképpen a főtengely fordulatszámának felével kell hogy forogjon. A nagyobb fordulatszámú meghajtó tengelyen lévő forgó állandó mágnes éppen a megszakítás pillanatában kelti a legnagyobb fluxusváltozást.

A mágnes tengelyfordulatonként 4 szikrát ad.

A megszakító kalapácsokat vezérlő bütyköstengely.

Az elosztóházon belül lévő bakelitfedél, rajta forgásirány és helyzet-azonosító jelzés.

Az elosztófedél külseje a csavaros csatlakozású gyújtókábelekkel.

Az elosztófedél belseje, a 14 henger gyertyáihoz vezető érintkezőkkel. Ezekhez az érintkezőkhöz a fentebb látható piros színű elosztó-rotor végén lévő érintkező juttatja el az aktuális henger gyújtógyertyájához a gyújtófeszültséget.

Azonosításra alkalmas jelzések. A sugaras ábra közepén a már látott "RB" betűk, a három gomba jelentésének megismerése még várat magára.