REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Nagy András: SzTL-2

 

 

 

 

Lente Zoli szólt egy nap, hogy van valami fotó vagy felderítő valami, amit le akarnak adni a ROK-tól mert helyhiánnyal küzdenek. Ha kell nekünk vihetjük. Mivel az ajánlat tartalmazott egy felderítő kamerát is lementünk megnézni.

 

Az első pillanatban látni lehetett, hogy ez nem repülőre való, mert ilyen tömör, öntött vasból való szerkezet még az orosz gépeken sincsen. Első látásra a nagy vason kívül csak egy üvegablak volt beazonosítható - hogy ez egy ablak – belenézve tán valami vetítő funkció volt feltételezhető. Az oldalát lenyitva erősödött a gyanú, bár még nem láttunk vetítőt belülről, de akár ilyen is lehet, ha az orosz csinálja.

 

Javaslatomra elhúztuk a fal mellől ahol már egy évtizede pihizett, (pontosabban ketten húzták én a nyögést adtam hozzá) és ott előjött a csoda. Elsőnek egy optikai szerkezet tárult fel (dia vetítő), amihez egy csomó cserélhető betét tartozott, különböző nagyságú és nézetű repülőgép sziluettekkel.

 

Alul egy másik vetítő szerkezet egy valódi, végtelenített filmmel amelyen bombázó kötelékek láthatóak városok felett repülve. Azonnal jött a feltételezés, hogy ez valami, légi lövészet gyakorló cucc lehet a rég múltból.

 

Bejelentettük igényünket a szerkezetre és (nem kis erőlködés után) nemsokára már nálunk volt. Ekkor derült ki a típusa - SzTL-2 – (rá volt írva) és előkerült három alkatrész paszport az 1956. gyártási dátummal. Találtunk egy táblát is melye a 4M jelölés volt. Okosságunk ezzel véget ért.

 

Riasztottam néhány ismerőst, hátha tud valaki ennél többet és Bajtai László ny. ezds. Az alábbiakat közölte: „SzTL-2 lövészet gyakorló berendezés. Állománytáblás eszköz volt a repülésgyakorló álls. állományában. a TL-8 és a KTSz-4 - et kiegészítően a légi lövészet gyakorlására rendeltetett. A vetítő berendezés csak a hozzá tartozó kabin imitációval használható.”

 

Már okosabbak vagyunk.


 

1. kép.: Jobb oldalról a látvány. Érzékelhető a tömörség.
 

2. kép.: Szemből a vetítő ablakkal
 

3. kép.: Fél bal nézet
 

4. kép.:fél bal –hát nézet, felül a dia vetítő megvilágító lámpa és annak kábele látható
 

5. kép.: Jobb oldal nyitva
 

6. kép.: a dia vetítő, a sonka alakú alkatrész változtatja az optika helyzetét valószínűleg a cél távolságát lehetett állítani.
 

7. kép.: A kőr alakú, cserélhető sziluettek tároló rekesze nyitva
 

 

8-9. kép.: Az alsó vetítő a filmmel
 

 

 

10-11-12. kép.: a jobb oldal rejtélyes dolgai.
 

13. kép.. Felülről is bele lehet nézni
 

14. kép.: A vetítő ablak reflex üvegekkel amelyek a két képet, eggyé alkották.
 

Kérünk mindenkit aki többet tud e szép szerkezetről ossza meg velünk a tudást !

 

 

Nagy András


Ui.. Nem mertük feltenni a rejtvény rovatba, a Po-2 célzó készüléke után valahogy nem akartuk izgatni megfejtőinket. Majd később!