REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Egy rejtvény utóélete - Ki szelet vet, vihart arat !

 

 

 

2010 márciusi rejtvényünk olyan jól sikerült, hogy egy teljes cikk kerekedett ki belőle.

Idézzük fel előbb a feladványt:

A MiG-21U-val állunk éppen szemben, hogy megmutassam kérdésünk tárgyát, amit a képen egy-egy piros nyíllal jelöltem. Kettő van belőlük, a külön az ő számukra készített tartóra szerelhetők fel.

Optikai eszközök kell hogy legyenek, elöl nyílás van rajtuk, amely mögött sík üveg látszik, amelyen nyomokban még talán tükröződésmentesítő réteg is felfedezhető.

Ez itt a jobb szárnyon lévő berendezés.

 

A párját a bal szárnyon látjuk, de csak első pillantásra egyformák: hasonlítsd össze a fenti képpel, a jobb (repülési irány szerint!) oldalon lévő markáns kidudorodás egyiken elöl van, a másikon hátul.

 

 

Még mielőtt hozzám hasonlóan balga módon fotogéppuskára gyanakodnátok: az a célzóberendezés reflexüvege mellett van, bent a fülkében.

 

A pontos megfejtéshez idézzük ide a MiG-21U repülőgép . üzemben tartási és műszaki kiszolgálási utasítása Fegyverzet üzemben tartási kötetének ide vonatkozó részeit !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Próbáljunk meg együtt dűlőre jutni! (Először is, azt hogy "balga", hagyjuk...)

Látható, hogy a legesleghitelesebb szakirodalom a szárnyon elhelyezhető két optikai eszközt (fényképezőgépet) is fotogéppuskának nevezi. Teszi ezt annak ellenére, hogy ezek szálkeresztje rögzített, nem követik a célzókészülék által generált alapvető fontosságú, a gép mozgási paraméterei  és a cél távolsága és mi ki tudja milyen adatok alapján kikalkulált előretartást. A pilóta célra helyes tartásának ellenőrzését a gyakorlás során az SzS-45-1-100-0Sz jelű "igazi" fotogéppuska végzi.

A mi két konténerünket a földön betájolják a gép tengelyéhez és ott rögzítik. Ha az általa fotó-lövészet során készített fotókon a célon van a szálkereszt, nem jelenti azt hogy  a gépágyú lövedékei vagy a nem irányított rakéták oda is csapódnának, mert nem veszi figyelembe a gép mozgási állapotát.

Akkor mitől fotogéppuska?

A berendezés feladatának nyúlfarknyi és helyenként kissé homályos (pl. "különleges feladat") megfogalmazása valamint a VM-2 időzítő mechanizmusa szerepének átgondolása során láthatjuk, hogy ez a berendezés inkább az éleslövészetek kiértékelése során jut szerephez, amikor a géppuska (mert a MiG-21U csak ilyet hordoz) lövedékeinek, vagy a nem irányított rakéták becsapódásának hatását hivatott rögzíteni. A nagyobb látószögű kamera a cél tágabb környezetét, a teleobjektíves pedig magát a célt fényképezi az akció során.

Harci feladatról nem beszélünk, mert ilyen berendezés csak a gyakorló (U és UM) gépeken volt rendszeresítve.

Szóval akkor mitől fotogéppuska?

Egy nagyon nyomós okunk mindenképpen van így hívni: mert a leghitelesebb szakirodalom így nevezi!

 

Mentségünkre legyen mondva, a fenti dokumentum a rejtvény feladásakor még nem állt rendelkezésünkre.