REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Lesz-e még valaha Kapitalista Szombat ?

 


Nagy Andris szavai sokunkat elszomorítottak a legutóbbi Kapitalista Szombat során:
- Ezen a helyen, ebben a formában és ezen a néven valószínűleg ez az utolsó rendezvényünk ! - mondta.

Vajon így lesz-e? A válasz remek alkalmat nyújt a Repülőmúzeum korábban bejelentett költözésével kapcsolatos hírek és álhírek taglalására. (Előre bocsátom: 2013. április 1.-én a régi helyen bizonyosan nem fog kinyitni a Múzeum.)

Mint Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc hónapokkal ezelőtt bejelentette, a szolnoki Repülőmúzeum a nem távoli jövőben átköltözik az egykori ó-szolnoki pályaudvar (Indóház utca) területére. Természetesen nem csak egyszerű költözésről van szó, új néven (REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum) új formában, bővülő látványosságokkal, új minőségben egy új Repülőmúzeum kerül ott felépítésre. Erre a célra benyújtott pályázatán a város 2,1 milliárd forintot nyert. Addig persze még sok víz fog lefolyni az onnan 50 méterre bal kanyart vevő Tiszán.
(Jelenleg - mint sokan tudjátok - a Repülőmúzeumban kiállított tárgyak a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdonát képezik és a Múzeumot az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis üzemelteti.)


 

 

A Google Earth műholdas felvételén kékkel jelöltem az új, pirossal a régi helyszínt

 

 

Novemberben Kertészné Bokor Zsuzsanna, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. projektmenedzsere tisztelt meg azzal, hogy meghívott egy beszélgetésre, tájékoztatott a várható fejlesztésekről, illetve örömömre leszögezte, hogy számít jövőbeni együttműködésünkre. Az itt kapott információkat osztom most meg Veletek.

Zsuzsanna elmondta, hogy Szolnok vezetése folyamatosan dolgozik a város jelenleg eléggé alvó állapotú idegenforgalmának fellendítésén. Természetes, hogy olyasfajta attrakciókat keresnek, amelyek egyediségükkel hozzájárulnak a Szolnokról alkotott kép színesebbé tételéhez. Mintegy adta magát a Repülőmúzeum, amelyhez hasonló témájú és gazdagságú kiállítási anyaggal egész Európában is csak kevés város büszkélkedhet. Ugyanakkor jelenlegi helyén a Múzeum infrastruktúrája enyhén szólva puritán - ráadásul a belvárostól is távol esik. Ez egyrészt a látogatók számát korlátozza, másrészt a Múzeumba látogatókat nem „viszi be” a városba, ahol sok más látnivaló várná őket. Márpedig éppen ez a cél. Ezért került elvetésre az a lehetőség, hogy a Múzeumot a jelenlegi helyén újítsák meg, illetve az hogy zöldmezős beruházásként a Szandai-réten építsék fel.

Mikorra várható az átadás? Szintén Zsuzsannától tudom: 2012. november 30.-án aláírásra került a Támogatási Szerződés, így most már végleges és szerződéssel megerősített az a döntés, mely szerint Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 2,1 milliárd forint 100%-os támogatási arányú uniós támogatás lehívására vált jogosulttá, a REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum című projekt megvalósítására. Az engedélyes tervek előreláthatóan 2013. márciusára készülnek el, a kivitelezés tervezett kezdete 2013. október, az építési és kiviteli tervezési közbeszerzési eljárás várható időigényével kalkulálva. A jelenleg tervezett projektzárás 2014. november 30.


 

 

A REPtár jövőbeni helye a kép közepén látható üres terület.


Itt vagyunk tehát az Indóház úton. A telek impozáns méretű, néhány műemlék épület is (pl. az egykori Indóház) található rajta - és ami a legfontosabb - a városközponttól akár gyalog 15 perc alatt elérhető. Az itteni installáció terveinek kidolgozása még javában folyik. Van szó kétezer négyzetméteres új csarnokról, a kiállítandó gépek állagának javításáról, élő restaurációs munka folyamatos bemutatásáról, szimulátoros „repülés” lehetőségéről, interaktív bemutatókról - és még sok másról. Az új múzeum fenntartásához szükséges látogatói forgalomról komoly marketing munkával kell majd gondoskodni, ennek bizonyosan része lesz egy új honlap is.

Terepet kell rendezni, csarnokot kell építeni, a jelenlegi épületeket rendbe kell hozni és fel kell készíteni jövőbeni feladataikra. No meg: át kell költöztetni a kiállítási tárgyakat is. Ennél a pontnál sokan dörzsölgetjük a homlokunkat. Nem könnyű elképzelni mondjuk az Antonov-ok átszállítását - az Il-18-ről és a Tu-134-ről szót sem ejtve... Nos erre a feladatra is készülnek a tervek. Az mindenesetre mindannyiunk számára biztató, hogy a korábban lábra kapott hírek ellenére a gyűjtemény egyben marad, minden repülőgép átkerül az új múzeumba. Zsuzsannával abban maradtunk, hogy a fejleményekről honlapunkon folyamatosan értesülhettek Ti is.

Visszatérve Andris szavaihoz: az bizonyos, hogy 2013. április 1.-én Repülőmúzeum a régi helyén nem fog kinyitni. Azért nem, mert az a nap hétfőre esik, ami szünnap. A nyitás tehát április 2.-án kedden várható. Ha így lesz, akár az is lehetséges, hogy május táján újra összejön a Kapitalista Szombat, mindenesetre figyeljétek április táján a honlapot. Viszont: más nevet kell hogy adjunk a rendezvénynek - azért, hogy N.A. barátunknak hadd legyen igaza...

(hs)