REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Nyemecz Pál ajándékai a Múzeum számára

Nyemecz Pál egykori II. világháborús vadászpilóta 2007-ben töltötte be 90. évét. Sokat látott repülő ember volt, vezére volt a Kassa terrorbombázóit üldöző vadászrajnak, az utolsó élő ember aki látta azokat a máig nem azonosított nemzetiségű bombázókat.

 

Itt a Magyar OrszágVédő Egylet  jelvényét látjuk, amely gyöngyösi szervezetnek ő is tagja volt.

REGVI (Repülőgép-vezető Iskola) felvarró

Második Világháborús amerikai repülőtérkép, eredeti tokjában.

Nyemecz Pál öccséé, Jánosé volt, aki repülő hősi halált halt. Gépét lelőtték, ő ejtőernyővel kiugrott, de ellenfelei könyörtelenül tovább lőtték és végeztek vele.

 

A térkép a Csapatmúzeumban lesz kiállítva, majd akkor láthatjátok kiterítve is. Nehezen viseli a hajtogatást, ugyanis nem papírra, hanem selyemre nyomtatták, valamint jó 65 éves.

 

Olvastam visszaemlékezéseket, miszerint ilyet szerezni sem volt kis dolog, de egy szép lánynak sálként ajándékozni maga volt a biztos siker. 

Közelről jól látszik, hogy szövött anyagból van. A helységnevek csengése szerint ez a rész Franciaország egy darabkáját abrázolhatja.

 

 

 

Nyemecz Pált a Magyar Repüléstörténeti Társaság 2007. évi évkönyvében (A Repüléstörténeti Konferencia Közleményei, 2007.) köszöntötte egy rövid cikkben Dr. Hegedűs Dezső.