REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

A török légierő ajándékaként érkezett (C)F-104.

Küldte: Frank (Feri) Valoczy Kanadából

 

Frank, azaz Feri Kanadában élő, magát magyarnak is valló, már ott született egyetemista. Az itt küldött képeken kívül nagyon nagy segítséget nyújt nekünk: megkezdte a honlap szövegeinek angol fordítását, lévén angol az anyanyelve. A második anyanyelve magyar, de beszél oroszul és a kínait is kóstolgatja. Nem csoda hogy jelenleg nyelvésznek tanul Vancouverben.

 

Mivel a számítógépén nagyon keservesen lehet ékezetes betűket előcsalni, így ír, ahogyan látjátok. Szándékosan nem javítottam ki, mert így eredeti, sajátos ízt ad a kommentárjának. Fogadjátok őt szeretettel, amilyen tempóban elkezdte a munkát, még sokat fogunk vele találkozni !

(hs)

 

 

 

A 104893 ügye valahogy elkapott, talan azert mert CF-104. Egy kicsit mellekesen: A Canadair-altal gyartott Starfighterek gyari tipusneve CL-90 volt, es eredetileg a "CF-111" elnevezest kaptak az RCAF-tol (lehet hogy azert, hogy ne legyen kisebb szama a CF-105 "Arrow"-nal? Nem tudom).

Gepunk, a 104893 1986-ban kerult a torokokhoz. Azelott a CAF 434 Squadron-nal teljesitett szolgalatot, amely tagja volt a 1st Canadian Air Group-nak (1. kanadai legi csoport), ami CFB Söllingen-nel volt allomasozva az NSZK-ban.

Talaltam egy fotot az interneten pont a mi gepunkrol, ami 1983-ban volt keszitve Angliaban. (Szovegem utan van a valasz amit a fotostol kaptam, miutan megkerdeztem, hogy megengedi-e hogy elkuldjem Nektek a fotot, hogy fel lehessen tenni a honlapra; mondtam neki, hogy semmi kozom a museumhoz, csak egy kicsit segitek forditasokal, de ugy gondolom erdekes lenne ha lenne ott egy kep a geprol, amikor meg eredeti szolgalataban allt. Roviden, azt mondta persze, legyen felteve!). Az en kepernyomon egy kicsit sotet a kep, de egy kicsit kivilagositva tisztan latszik az orran levo "893."

Talaltam egy masik kepet is a 104893-rol, ami 1980-ban keszult Nemetorszagban;
egyelore meg varom a fotos valaszat hasonlo kerdesemre.

 

 

 

 

 

1983.  Anglia

 

 

 

 

 

 

Fotó: Kevin Slade engedélyével

 

 
Kaptam valaszt a masik fotostol, Günter Grondsteintol. Nemcsak hogy megengedte hogy fel legyen 
teve a foto a museum honlapjara, sot, kuldott nehany masikat is
ugyanarrol a geprol.

Udv: Feri

 

 

 

 

 

23 Junius 1979, Cambrai (Tiger Meet)

 

 

 

 

Fotó: Günter Grondstein engedélyével

 

 

 

 

Ugyanakkor ugyanott

 

 

 

 

Fotó: Günter Grondstein engedélyével

 

 

 

 

 

Ugyanakkor ugyanott

 

 

 

 

 

Fotó: Günter Grondstein engedélyével

 

 

 

 

Junius 1980, Ramstein

 

 

 

 

 

Fotó: Günter Grondstein engedélyével

 

 

 

Ugyanakkor ugyanott

 

 

 

 

 

Fotó: Günter Grondstein engedélyével