REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Frank Valoczy - Válóczy Ferenc: Mi újság Kanadában?

 


Szia Sandor!

Elnezest hogy ilyen sokaig nem irtam!
Nemregiben tortent valami itt nalunk aminek nagyon sokan nagyon orulunk: a kanadai fegyveres erok augusztus 16.-an visszakaptak eredeti nevuket!

Egy kis hatter: 1968-ban a harom szolgalat (szarazfoldi, legi, tengeri) egysegesitve volt a "Canadian Armed Forces" (=Kanadai Fegyveres Erok) nev alatt, es a harom szolgalat neve is megvaltozott: Mobile Command (Mozgo Parancsnoksag - a szarazfoldi erok es a volt legiero szallito es helikopteres egysegek), Air Defence Command (Legvedelmi Parancsnoksag) es Maritime Command (Tengeri Parancsnoksag - a haditengereszet, evvel egyutt az osszes tengerrel kapcsolatos legi egyseg: helikopterek, a HMCS Bonaventure anyahajon allomasozott repulok, ezenfelul a szarazfoldon allomasozott tengeralattjaro-elharito repulok /Argus, Neptune/).
Ugyanekkor minden szolgalat egyseges egyenruhat kapott - zoldet, beleertve a tengereszeket es legieket is! Sot, a rangokat is megvaltoztattak, peldaul egy tengereszeti kapitanybol "Tengeri Szazados" lett... alig kell mondanom, hogy ez nagyon soknak nem tetszett.

Mellekes, de hatalmas baromsag: 1966-ban az HMCS Bonaventure nagyujitast kapott, amitol vagy 25 evvel meghosszabodot a hajo szolgalati elete; evvel egyutt az A-4 Skyhawk utan erdeklodtek a hajohoz (1962-ben selejteztek ki a Banshee vadaszgepeket, es azutan csak helikopterek es S-2 Tracker tengeralattjaro-elharito gepek mukodtek a hajorol). De aztan jott az idiota Trudeau, es 1970-ben eladtak a Bonnie-t szemetnek...

A keso 70es evekben egy kicsit valtoztattak, ismet hagyomanyosabb szolgalatokat alapitottak - a szarazfoldi csapatokbol lett a Land Forces Command (Szarazfoldi Erok Parancsnoksaga), a hajosokbol a Maritime Command (Tengeri Parancsnoksag) es az osszes legi egysegbol az Air Command (Legi Parancsnoksag).

1985-ben a harom szolgalat visszakapta az eredeti egyenruhakat - zold a szarazfoldieknek, feher a tengereszeknet es kek a legieknek.

Es most vegre, 2011 augusztus 16-an, visszakaptak az eredeti neveket:
Canadian Army (Kanadai... mi? Hadsereg?), Royal Canadian Air Force (Kanadai Kiralyi Legiero) es Royal Canadian Navy (Kanadai Kiralyi Haditengereszet)! Azon a napon volt a 100. evforduloja annak, hogy V.
George kiraly a kanadai haditengereszetnek ajandekozta a "Royal" cimet.

Mondtam, en is, es nagyon sok mas is nagyon orult ennek! Egyedul csak nehany Quebecinek nem tetszett (azoknak, akik fuggetlen Quebecet akarnak), es nehany olyan antimonarhistanak, aki Kanadabol Amerika 2-t akar csinalni...

Uj hir a CH-178 (Mi-17V-5) helikopterekrol: csapataink lassacskan vonulnak ki Afganisztanbol, es a negy Mi-17esbol harom most mar Bulgariaban van, Graf Ignatievo legibazison (az egyik, ugy hallottam, tele lyukakkal...).
Nem tudom hogy mi lesz veluk. Gondolom szervizre vannak ott, de nem tudom hogy visszamennek-e Oroszorszagba, vagy jonnek-e majd Kanadaba (jo lenne, szerintem jol allnanak a mi sotet zoldunkbe... legalabbis 2013-ig, amig meg nem erkeznek az uj Chinook-ok...). Nagyon nehez talalni roluk fotot, infot, mivel a JTF2 (Joint Task Force 2, a kanadai kulonleges csapatok) hasznalta...

Folytatodik az F-35os vita, a szarazfoldiek uj nehez kamion utan neznek (a lehetosegek kozott egy nagy Tatra is van), no meg stealth hojaro-auto utan... (viccen kivul!)

Remelem nalatok minden jol megy, mindenki egeszseges!

Udv: Feri