REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Surman Zsolt: Il-14 tartályok

 

T. Hajnal Sándor!

  A mai napon felraktam az oldalamra a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyet ismertető írásomat. Remélem ennek hatására minél többen látogatnak el a szolnoki múzeumba. Az  írásban megadtam ez ön által szerkesztett web-oldal címét is, mivel az oldal tartalmas szakmai anyagaival, jól kiegészíti a múzeum kínálatát. Remélem sikerült hozzájárulnom némiképp a múzeum, és az ön oldala ismertségéhez, látogatottságához.

Tisztelettel: Surman Zsolt (SRY)

www.sry.atw.hu
www.sryforum.atw.hu

************************

T. Hajnal Sándor!

 Nem hittem volna, hogy íj hamar ismét írni fogok önnek, de a sors szerencsére másként akarta. Én minden évben körbejárom a hazai repüléstörténeti kiállítóhelyeket, és ennek már szinte menetrendje van. Így áprilisban a Ferihegyi Repülőgép Emlékpark van soron, ami éppen a mai napon történt meg. Nagyon nagy szerencsével jártam, mert összeakadtam egy kedves idős úrral, aki mint kiderült hajózószerelő volt nyugdíjazása előtt. Sikerült kinyittatnunk néhány olyan gépet is ami egyébként elzárt terület a nagyközönség elől, és ennek keretében bejutottunk a Szovjet Dél-Hadseregcsoporttól kapott Il-14 repülőgép belsejébe is. Reggel 09.00.-14.00. óra között róttuk a kiállítási területet és csak mesélt-mesélt....nagyon sokat tanultam ez idő alatt. De hogy visszatérjek az Il-14-re: Az önök oldalán található egy írás a Járjuk Körül: Il-14 cím alatt.  Ebben több kép van a repülőgépről. E mellett a kép mellett a következő található: Egy rekesszel előbb jöttünk. Ez a jobb oldal, többféle tartállyal. Bizony, nem tudom mire szolgálnak! Remélem lesz aki kisegít! Ma erre a kérdésre is kaptam választ. A felső nagy szürke tartály egy hidraulika tartály, ez egy nyomásálló edény és ebben tárolják a rendszerekhez szükséges olajmennyiséget. Az alatta lévő vörösréz tartály (ami a képen fehér) pedig egy alkohol tartály. A légcsavarok belépő éleinek jégtelenítését szolgáló alkoholt tárolják benne. Az emlékparkban lévő gépen ez tiszta réz-színű, a felső a volt szovjet felderítőgépen is szürke. Több képet készítettem a gép belteréről és kívülről is. Ezeket hamarosan egy galériába rendezem, amennyiben érdeklik a felvételek jelezze kérem és küldök értesítést a galéria elkészültéről.

üdvözlettel: Surman Zsolt (SRY)

***********************

Megjegyzés: a kedves idős urat, aki nyugdíjas hajózószerelő, Nagyváti Sándornak hívják, nagy sztorizó hírében áll. Én is várom a vele való mielőbbi találkozást!

És természetesen Zsolt képei is érdekelnek !

HS