REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Surman Zsolt (SRY): An-2 - egy kicsit másképpen

 

Kedves Sándor!

Nagy örömmel olvasom az oldalad és látom, hogy a decemberi frissítésben helyet kapott a jó öreg AN-2-es is. Jók a múzeumi fotók, meg a kialakuló disputa is, és nem hiszem, hogy szakmai ügyekben sokat tudnék hozzátenni az AN-2 történethez, műszaki információkhoz. Én inkább a fotóimból küldök párat ehhez a hálás témához. No de semmi komolyra nem kell ám gondolni, inkább tekintsd viccnek.
 

Ez egy "fantomkép", jelentkezzen aki felismeri az árnyék gazdáját.

Vagy inkább az aki nem, mert abból szerencsére sokkal kevesebb van. (A kép a Dunakeszi sportrepülőtéren lévő HA-ANV-ről készült)

Gulliver Lilliputban.

A "HA-ANT" a Mórocz Géza emlékversenyen Balatonbogláron. A technika fejlődést jelzi, hogy ez a méretes modell elektromos motorral repül.

Itt a fotóbizonyíték, hogy mire is jó az AN-2 farokrésze! például itt lehet tárolni, szállítani a repülőgépmodelleket. A kép 2006-ban készült a pipishegyi antikmodell versenyen. A modellek és a versenyző sporttársak is az  HA-MAG lajstromú AN-2 -vel érkeztek.

A sok statikus fotó mellé egy olyan amin tényleg elemében van az "Ancsa". Szép gép, szép fények a kecskeméti repülőnapon (HA-MEK)
 

"Kukacbombázó" teljes fegyverzetben (HA-MDA Jászapáti határában)

Ez is a HA-MDA ugyanott.

Alul a mezőgazdasági apparát, középen meg a kármentő. Az olajat a motorburkolatból a lenyitott ajtó ügyesen belevezeti a festékes (?) vödörbe. Nem hiába a mezőgazdasági pilóták találékonysága nem ismer határokat.
 

MÁS

Az oldalamon egy nemrégi frissítésben felkerült az Aero Ae-145 és Aero Ae-45S rajzai a "Scale Modellnek Alkalmas Repülőgépek" sorozatban. Talán hasznát veheted a gépet bemutató íráshoz. A rajzok egy a 80'-as években megjelent Modelár nevű Csehszlovák szaklapban jelentek meg.  Itt tudod megnézni:
http://users.atw.hu/sry/scmod8.htm
A rajzok közvetlenül:
http://users.atw.hu/sry/keptar/Aero_145.jpg

Kellemes ünnepeket és békés, eredményekben gazdag, boldog új évet kívánok neked, és rajtad keresztül a szolnoki múzeumnak is.

Üdvözlettel: Surman Zsolt