REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Dr. Moys Péter: HA-JUD, HA-JUF és U8+65

egyazon JU-52/3m repülőgép !

 

 

Kedves Sándor!

Kerestem egy jó fényképet a Bf 108 Taifun - ról, de talán nem voltam eléggé figyelmes, mert nem találtam. Még a virtuális hangárban is jártam és itt bukkantam rá a Ju 52-es repülőgépek képeire. Ismét egy-két észrevételem lenne, Tamás számára is, aki gondolom a képaláírásokat is megfogalmazta.

 

Tehát az U8+65 katonai fedélzeti számú Ju 52-est NEM Magyarországon gyártották. Eredetileg 1939. május vagy június hónapban érkezett Budaörsre a MALERT rendelésére. Dessauban gyártották, gyári száma: 6360. Három BMW 132A típusú 660 Le-s dugattyús motor hajtotta, ezért a pontos típusneve : Ju 52/3m. Első polgári lajstromjele: HA-JUD volt, amikor megérkezett. Nem tudom, hogy kinek szúrt ez szemet, de rövidesen új lajstromjelet kapott. HA-JUF lett és 1942-ben bevonult a Magyar Királyi Honvéd Légierők szolgálatába. Itt kapta az U8+65 jelzést. Mi következik ebből? Az, hogy a két fotó ugyanazt a repülőgépet ábrázolja, csak a felső kép a későbbi !

 

Az U8+65 1944. szeptember 23-án esett áldozatául az amerikai vadászrepülőgépek alacsony támadásának a csákvári legelőn, ahová a bombázások miatt települtek ki Budaörsről. Sajnos a sorsuk itt is utolérte a MALERT repülőgépeit.

Üdvözlettel : Péter