REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Csabai Sándor: Antonov ordító egere

 

 

 

Szia Sanyi !

Az interneten azon belül is az iwiw közösségi oldalon találtam a kettő darab fényképet.

 

 


Ugyan azt a AN-26-ost ábrázolja "fény korában és halálában" oldal szám 204.
Érdekessége, hogy eredetileg teherszállító ként gyártották. Nagy Andris megerősíti vagy cáfolja a történetet de én így ismerem.
1986-87.-ben vagy később nagyjavításra vitték az An-26 -osokat Kijevbe. Mindaddig a teherszállító flotta egységes világos szürke festésben virított.Nem a NATO szürkében annál jóval világosban. A gépek szépen jöttek haza fele a javításból mikor meg érkezett a 203 és a 204 oldal számú masina polgári festéssel.
Mi kis emberek illetve pálya kezdő szerelők csak azt hallottuk, hogy a Kijevben lévő átadó-átvevő csoport parancsnokát kicsit meghurcolták haza érkezése után " hogyan merészelte ilyen festéssel átvenni a repülőgépet" gondolom kellő magyarázkodás után elcsitultak a dolgok mivel a gépek festése marad és nem kellet átfesteni őket.
Állítólag így történt hogy a kilenc darab szürke gép között büszkén virított a kettő fehérre festett masina a szolnoki állóhelyeken. Később hallottam hogy mikor Tökölre kerültek a selejtített AN-24-esek helyére ott nem okozott feltűnést a fehér polgári festésük.
A szürke festésre is van egy anekdotám ami az "ordító egér" becenevet szülte. A Szolnoki ezred javító osztályáról (hangár) voltak Ferihegyen a OMSZ Mi-2 -est javítani. Az An-26-os a I. terminál utas betonján várakozott haza indulásra Szolnokra. A OMSZ épülete és állóhelyei igen messze vannak oda. Egész nap jöttek mentek a "nagy repülök" de zajterhelés a megszokott volt. Egyszer csak nagy hangzavar kerekedett és a OMSZ szerelője laza mozdulattal int az első terminál felé és csak ennyit mond " Na az ordító egér is elindult". Az értetlenkedő tekintetek hatására folytatja " kicsi is, szürke is, és elég hangos is, nem olyan mint egy ordító egér ?"

Állítólag így született az ordító egér beceneve a magyar An-26-osnak.

Remélem a képekkel és a történetekkel nem untatlak.

Üdvözlettel Csabai Sanyi