REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Búzás Gábor: MiG-21 U  4020 - Ki tud róla ?

 

Tisztelt Uram !

Elnézést, hogy levelemmel ismeretlenül zavarom , de talán tud segíteni egy régi probléma megoldásában. Nagy Andrással való tegnapi (2011. 03. 05.) beszélgetésünk során kaptam az ötletet levelem elküldésére.

Repülőgép szerelőként 1976 és '93 között dolgoztam a Pestvidéki Gépgyár Mig-21-es berepültető csoportjában. Sajnos az előző rendszer nem tette lehetővé az ott megforduló gépek adatainak, fényképeinek magán célra történő felhasználását, így abból a korszakból nagyon sok homályos folt maradt és egyre fogy a lehetőség a meglevő emlékek és képek felderítésére. Történész barátaimmal sem jutottunk előbbre az alábbi kérdések megválaszolásában.

Feltételezéseink szerint a robotrepülőgépek elleni harc gyakorlására minden ezrednél terepszínűre festettek egy-egy MiG-21 U típusú repülőgépet. A taszári 1418-asról tudjuk milyen volt,

 

 

sokáig ebben a színben lehetett látni különböző helyeken, kb. a régi MiG-15-ös terepszíneivel lefestve. Sajnos ma már újra ezüstben pompázik Kecelen. A 1720-asról van egy feljegyzés, hogy "papagájszínű", de fényképet még nem sikerült találni róla. Szekeres Gábor, Repülés Baráti Kör klubtagunk szerint Kecskeméten valamelyik pilótánál látott egy fekete-fehér fotót, amin egy alul is zöldre festett, foltos gép látható, de a gépszámra, illetve a pilóta nevére nem emlékszik. Ez az információ megegyezik az én emlékeimmel a 1720-ras gépről. Ezt a gépet a '80-as évek végén eladtuk Indiának.

A harmadik gépről sokáig nem tudtunk semmit és a mai napig csak bizonytalan információink, és egy roncsról készült fénykép sorozat teszi valószínűvé létezését.
 

 

 

 

 

A roncsot egy hulladéktelepen fényképezték és teljes biztonsággal megállapítható róla, hogy egy nagy hátsórészes gép maradványa, ugyanazokkal a színekkel lefestve, mint a 1418-as, de nem csíkos, hanem foltos. Kizárásos alapon jutottunk el a 4020-as géphez, hiszen az összes többinek követhető a sorsa. A 4020-as 1982. február 9.-én leesett Pápáról felszállva és többek emlékei szerint a Nagy Levin becenevű gép akkor ezüst színű volt.

Ismereteink szerint nagy hátsórészes MF, bisz és AP sohasem lett a régi terepszínnel festve. Az UM-ek közül a 0258, amelyik lezuhant 1984. október 16-án és a 0358 amelyik 1983. január 28-án esett le jöhet még számításba.

Itt fogytak el a mi lehetőségeink. Levéltárakban nincs semmi, ami alátámasztaná a fentieket.

Tiszteletteljes kérésem az lenne, hogy ha bármiben tudna segíteni, akár fényképpel, információval esetleg nevekkel, akik tudhatnak valamit erről a kérdéskörről, azt nagyon megköszönném. Andrással való beszélgetésünk során felmerült, hogy lehetőség szerint a mellékelt fényképeket valamilyen formában, kérdésként fel lehetne tenni a honlapra, hiszen ott nagy nyilvánosság előtt szerepelhetne. Hátha előkerül valaki, akinek pontos emlékei, információi, netán fényképei is vannak a kérdéses gépekről.

Segítségét előre is megköszönve, baráti üdvözlettel:

Búzás Gábor ex PG. vadász berepültető csoport