REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

 

Kedves Sándor!
Olvastam honlapotokon az 1968.-ban katasztrófát szenvedett Benke Sándor őrnagy unokájának kérését. Reményeim és kiadói ígéret szerint 2009.-ben meg fog jelenni a magyar katonai repülés 60 évét átfogó (1948-2008) események gyűjteménye. A készülő könyv 5 év kutató munka eredménye.
Benke Sándor nagyapja katasztrófájáról az alábbi fog szerepelni_
 
"- A Killián György Repülő Műszaki Főiskola - Szolnok - "04"-es UTI MiG-15-ös típusú vadászgépe kiképzés közben, égő géppel való sikertelen éjszakai kényszerleszállás során,  21 óra 37 perckor Tiszatenyő közelében katasztrófát szenvedett.  BENKE SÁNDOR ALEZREDES és MADARAS ISTVÁN HADNAGY életüket vesztették."
 
Egy nyugállományban levő tábornoktól jutottam olyan információhoz, a lezuhant repülőgéppel a katasztrófa előtt üzemanyag szivárgási problémák voltak. A hibát kijavították, újra repültek vele, majd nem sokkal később bekövetkezett a katasztrófa. Ezt készülő könyvemben nem írtam le, mert nem bizonyítható, valódiságát nem tudom ellenőrizni.
 
Ha segítettem valamit, akor örülök.
Tisztelettel.
Győri János
 

 

*******

 

 

Szia Sándor!

Érdeklődéssel olvastam az októberi frissítést. Leginkább (mint mindig) az vonz ami még nem volt, amit még nem láttunk, de most mégis az emberi oldallal kapcsolatos részletek fogtak meg. Azt hiszem néhány szavas érdemi információt tudnék adni Benke Sándornak a nagyapjával történtekkel kapcsolatban. Kérlek továbbítsd neki ha még aktuális, akár elérhetőségemmel együtt is.

1968. július 24-én 21óra 37 perckor felszállás és a futóbehúzás után megszakadt az összeköttetés a 01-es oldalszámú MiG-15UTI géppel. A strat szolgálat emberei erős fény villanást láttak. A gép kényszerleszállással próbálkozott futók nélkül (gondolom ők sem bíztak a katapultban) de állítólag a gép a levegőben (és nem a földet érés pillanatában!) felrobbant. Benke Sándor alezredes és Madaras  István hadnagyok meghaltak.

Javaslom az Hadtörténeti Levéltár meglátogatását az ügyben. Kutatási engedélyt kell kérni, ennek az elintézése valószínűleg "többfordulós" lesz. Jómagam is jártam ott és a kezemben volt az ÖSSZES 1973-ban történt repülőesemény kivizsgálási jegyzőkönyve a legapróbb részletekkel és tengernyi fényképpel minden egyes eseményről. (többek között az egyetlen lezuhant L-29-esünkről is.) Majdnem biztos vagyok abban, hogy Sándor meg fogja találni a neki hiányzó adatokat és minden kétséget kizárón ha nem is mind, de a legtöbb kérdésére érdemi választ fog kapni.


Köszönöm: Barta Endre

Ui: Nagyon szép a honlap, de ismét sok a formai hiba a magyar ékezetes betűk mindegyikével!

 

Sajnos Bill Gates egyike azon ritka világhírű tudósóknak-üzletembereknek, akinek sajnos nincsenek magyar gyökerei. Ha volnának, bizonyára hajlandó lenne a Microsoft Word és FrontPage Editor nevű programja azonosan kezelni a magyar karakterkészlet minden elemét...

(hs)