REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Korábbi rejtvényeink

 

2010. július

Egy kis rejtvényért csak nem megyünk a szomszédba?!

De igen: ismét Kecelen vagyunk a Haditechnikai Parkban.

 

Hála a  felettébb érthetetlen bozótosítási programnak, nem áll módunkban totálképet mutatni a kérdésünk tárgyát képező járműről, de bizonyára el tudsz képzelni egy KRAZ teherautót, egy igen bizarr felépítménnyel.

Egy jól fejlett dízelmotor hajt két (itt csak az egyik látszik) szivattyúszerű valamit, amelyekből vastag csövek tekeregnek.

Ha még nem volt eléggé talányos, nézd meg a kocsi hátulját is (hátha segít...). Ha hiszed ha nem, ez a mutáns gépszörny a repülés szolgálatában állott.

 

Kérdésünk: mi célt szolgált?

 

Üdv mindenkinek!

Taszáron voltam katona és nagyon jókat mulatok ( tanulok ) a feladványokon.
A kérdéses szörnyeteg kísértetiesen hasonlít a Taszári pálya pucoló szörnyetegekre.
Szerintem valami portalanító, vagy hóolvasztó gép lehet.

Üdv: Mészi

u.i.: lehetne sűrűbben a feladványokat?
 

Kedves Mészi, a tipped viszonylag jó. A feladványokat nem csak megfejteni, de kiötleni sem könnyű, ezért sűrítésük sajnos nem várható...

hs

 

******

 

Sziasztok!
Ha nem is vagyok reptérközeli (sajnos), vegyipari gépészként illik tudnom, hogy a dízelmotor által hajtott két jókora x elég nagy valami vákuumszivattyú. A KRAZ hátulján látható két (éppen vedlő) tartály pedig egy-egy ciklon, ami porleválasztásra szolgál, tehát a szerkezet egy jókora porszívó, amit a betontisztítására használtak. Ezzel akadályozták meg, hogy a repülőgépek hajtóművei a betonon található idegen anyagot, (kavicsok, betontörmelék, elhullott alkatrészek, csavarok, stb...) beszívják. Talán a tartályok alatt látható szerkezet volt a porszívó szívórésze, de ez a fényképen nem igazán kivehető.
Fazekas Zoli
 

Igen, ez a pontos megfejtés! hs

 

******

Szervusz!

Az e havi feladvány is igen "furmányos".
Tippem szerint ez a KRAZ-Quasimodo a pályák takarításában játszott szerepet mint:
- a: gigaporszívó, vagy
- b: nagynyomású gigalocsoló.

Üdv.:
Groditzki Péter

 

******

 

Tisztelt Hajnal Sándor!
Szerintem a gépszörnyeteg egy felszállópálya mosó gépjármű, vagy repülőgép mosó gép, gőzborotvával felszerelve. Esetleg valami extravagáns hajtóműmosó gép, bár ez elég valószínűtlen.
Minden esetre kíváncsian várom a megoldást, mert ez egy nagyon érdekes feladvány volt.
Tisztelettel, és Minden jót Kívánok:
ifj. Kovács Tibor
 

Szia Tibor,
a megfejtésed (leszállópálya mosó) ugyan nem helyes, de nagyon jó közelítés!
Köszönöm hogy beküldted.
Szia:  hs

 

Tisztelt Hajnal Sándor!

Köszönöm szépen levelét, elő is rukkolok egy újabb megoldással. A megfejtés véleményem szerint: fel-és leszállópálya jégtelenítő készülék. Szerintem a két nagy csövön forró levegő áramlik, a kisebb csövön lehet, hogy sót szór, de ez nem biztos.
Mindenesetre már várom szeptembert.
Minden jót kívánok. Tisztelettel:
ifj. Kovács Tibor


******
 

Szervusz Sanyi !
A Kecelen látható mutáns gépszörny ( a Kraz 255B alváz + a ráépített berendezés ) a V-63 típusú porszívós gépkocsi. Ezzel "takarították" a reptereken a felszálló pályát és guruló utakat.
Azt nem sikerült kiderítenem, hogy magyar katonai reptéren használták-e.
Üdv.: Oláh Feri

 

******

Sziasztok!

Ez a szerkezet a reptér illetve kifutópálya karbantartását illetve takarítását
segítette.(jégtelenítés,porszívózás stb.)
Mellesleg nagyon jó az oldal rengeteg érdekességet lehet innen megtudni!!
Üdvözlettel:

Gabee! (Molnár Gábor)
 

******

 

Kedves Sándor!
Lassan elmúlt nekem is a nyár, megint elkezdtem tornáztatni az agytekervényeimet, szóval most következik a szerintem megfejtés:
Első megközelítésben: Ez meg mi a jó szent bozsoki szűzmária lehet?

Akkor induljunk alapos szemlére:
- Az, hogy egy bszomnagy KRAZ-ra van telepítve, a szovjeteknél még nem jelent túl sok támpontot (lád az első szovjet mikroprocesszor esetét, amit már Lenin elvtárs 50. születésnapjára kidolgoztak, csak azért nem tudták bemutatni, mert nem fért ki a gyárkapun), legfeljebb annyit hogy valami nagyléptékű művelet végrehajtására alkalmas a szerkezet.
- A dízelmotor mögé telepített két kompresszornak kinéző bizbasz az tényleg kompresszor.
- Mivel a kivezető csövek átmérője igen nagy, így nem valószínű, hogy a kompresszorok a levegőnyomásra vannak kihegyezve, inkább a szállított levegő mennyiségére.
- Tehát ez egy olyan szerkentyű, amelyik nagymennyiségű levegőt tud kifújni, márpedig mikor van szükség egy laza tornádóra a repülőtéren??? Akkor, amikor hó (vagy neadjisten víz) lepi be a kifutópályát. Tehát akkor végkövetkezkeztetésül:

Ez egy olyan szerkezet, amivel a behavazott kifutópálya végére állva és végigtolatva le lehet fújni a kifutópályán lévő havat, sőt a harmadik képen még az is látszik, hogy a hátsó kerék előtt lévő gumiszegélyes kaparó az esetleg a betonon maradó hómennyiséget is képes felkaparni.

Volt olyan variáció is, amikor kiselejtezett sugárhajtóművel fújatták le a havat, de ennek az volt a hátulütője, hogy a betont igencsak igénybevette a hirtelen hőterhelés (pl. mezőkövesdi volt szovjet repülőtér, ahol a beton felső rétegét már seperni lehet, és egy esetleges leszállás előtt fel kell tenni a repcsire a terepgumit).
Üdvözlettel:
Szögyi (Szögyéni Péter)

 

 

Szia Péter,
köszönöm, de a megfejtés csak majdnem jó. A többit a frissítéskor.
Szia:
HS

 

 

No, úgy látszik mostanában minden csak másodszorra megy nekem (feleségből is ott járok).
Szóval nagymennyiségű levegő kijön hátul a két kéményszerű valami alján, ami lehet akár egy hőcserélő is (ámbár a képekből nem nagyon jön le, hogy honnan kapna plusz hőt - hacsak a 1,2-esen az a harmonikaszerű nem a kipufogógázt vezet bele). Ebben az esetben ezt a szerkentyűt a téli időszakban elsősorban a hajtóműindításkor a hajtómű és meghajtásház előmelegítésére használják, mivel indításkor például az olajrendszerben nem árt ha van néminemű viszkozitás, és az -10 celsius alatt nem sok szokik lenni az olajrendszerben. Emiatt, no meg például a sűrített levegőrendszer eljegesedésének megelőzése/kiolvasztása érdekében gépindítás előtt forró levegővel kell "normál" hőmérsékletet biztosítani a technikának.
Szögyi
 

 

Szia Péter,
most távolabb jársz a megoldástól mint az előbb (a nősüléssel való párhuzamot javasolom hogy hagyjuk...).
Az előző nyom jó volt, de valami fordítva történik!
Van még egy erős heted a megfejtéshez.
Szia:
HS
 

 

No, önbecsülésem utolsó romjain tündökölve még egyszer nekifutok az ehavinak. Ha most sem találom el, akkor hamut szórok a fejemre, felakasztom magam, és beállok a francia idegenlégióba (ez fakultatív).

Nos, abban biztos vagyok, hogy a dízelmotor által hajtott két bizbasz az  légsűrítő, de most még egyszer szemügyre véve a tartozékokat, az tűnik fel, hogy a hátsó funkcionális csövek a sűrítők tengelyéhez kapcsolódnak, ebből én személy szerint azt a következtetést vonom le, hogy itt bizony ám szívás van. Ugyanakkor a kifelé menő levegőnek a csöve az inkább a technológiai könnyebbségek miatt szögletes keresztmetszetű, tehát ennek azon kívül, hogy elvezesse a termelt levegőt, nemigen van sokkal több szerepe. Ráadásul a kimenő cső átmérője nem sokkal kisebb, mint a bejövőé, így valószínű, hogy tényleges sűrítés nemigen történik ebben a szerkentyűben.

Ezek alapján ez egy olyan valami, ami valamit szív a repülőtéren (székelyül ezt úgy mondják, hogy ez most vagy valami, vagy megy valahová). Ha a gondolatmenetem alapján az derül ki, hogy ez egy bazi nagy porszívó, akkor én szeptember 1-én föld körüli pályára állok, márpedig erre egyre nagyobb esély van. Tekintve, hogy a harmadik képen látszó "csövek" tokba vannak helyezve, így lehetséges, hogy a fedlap mögött (azt azért ha levették volna, akkor könnyebb lenne), egy gyűrű (vagy középen lyukas, és gyűrűben befedett) alakú beszív ónyílás van, emiatt lehetséges hogy egy tokos csővel van dolgunk, ahol a levegő legalább kétszeri irányváltása okán a felszívott levegőben lévő szennyeződés (falevél?) lerakódik. Ekkor érthető az embermagasságban lévő létraszerűség is, mivel valahol fel kell kapaszkodnia az esetleges eltömődést elhárító (kis)katonának a tömítődés kipiszkáláshoz. Ehhez a funkcióhoz valószínűleg jól jön a négyzetes kiömlőnyíláson kiszaladgáló sűrített levegő, amely a két szívófej előtt felkavarja a kifutópályán lévő szennyeződéseket, hogy a szívófejek könnyebben felkaphassák.

Most az egyszer nagyon szeretném, ha bakot lőnék, mert szintén bevallom,
hogy ilyen agyament ötletre életemben nem gondoltam, de ahogy mondani
szokás, lehet hogy őrültség, de van benne rendszer.
 

Kíváncsian várom a megfejtést:
Szögyi
 

 

Szia Péter,
csak nyugalom, semmi hamu, semmi kötél és semmi kepi!
A válaszod eleje helyes, ez egy önjáró repülőtéri porszívó.
A földkörüli pályán légy óvatos, öltözz melegen, kerüld a műholdakat és az űrszemetet!
Szia:
HS

 

 

******

 

A legkorábbi megfejtést Pátrik Gábor barátunk küldte be, még jóval a rejtvény feladása előtt. Ugyanis Tőle tudom én is, mit ábrázolnak a keceli masztodonról készült képeim. Köszönet a segítségért !
 

Gábor üzenete a pontos megfejtéssel:


Szervusz Sándor!

 

Amit lefényképeztél az egy V-63 típusú repülőtéri porszívó.

Kezdetben KrAZ-219, 1966 után KrAZ-257 alvázon építették. A hátán látható két tartályba összesen 700 liter szemetet volt képes felszívni. A szemét alatt most kisebb-nagyobb köveket, egyéb mechanikus szennyeződéseket kell érteni, amik a repülőgép hajtóművébe kerülve csúnya munkát tudnak végezni. Egy ilyen gép 2,5 méter széles sávot tisztított meg, az óránkénti teljesítménye 12500 négyzetméter felület megtisztítása volt, amit 3-6km/h sebességgel végezhetett. Sajnos ezen kívül egyéb információm nincs róla, igazából ha Kecelre nem kerül ki egy példánya, azt sem tudnám hogy nekünk valaha volt ilyenünk.

 

Ha rejtvénynek kiteszed, kíváncsi vagyok, vajon jelentkezik-e valaki aki régen dolgozott ilyen géppel, mert jó lenne beszélnem vele!

Sajnos régi képem nincsen róla, a keceli példányt ismerem csak.

 

Üdvözlettel:

Gábor
 

2010. május

Régóta ácsingózunk a Viggen fülkéje körül, sajnos egyelőre akadálya van annak hogy alaposan szétnézhessünk benne.

 

Addig is vegyük szemügyre azt ami látszik: például a pilótaülés fejtámlájánál egy otromba fogantyú éktelenkedik, teljesen "rossz helyen" a pilóta feje mögött, szemmel láthatóan kényelmetlen helyen.

 

Kérdésünk: mire szolgál a kar és miért nem kerestek neki jobb helyet?

 

Helló H.S.!
Tippelnék: Talán csak a földi személyzet használta, esetleg ha a mentőernyőt kellett ellenőrizni/karban tartani akkor volt szerepe. Esetleg (de ez már csak egy elvetemült poén) ha a pilóta túl durván tenné le a gépet, a parancsnok helyett finoman fejbe kólintsa a pilótát, hogy megtanulja, hogy máskor ilyet ne tegyen :-)
Üdv.: Temesi Dani

 

******

 

Szervusz!

Ehhez legalább úgy érzem, hozzá tudok szagolni.
Ezt találtam a neten (nem kevés keresgetés után, remélem, nem hiába):
"The handle next to the headrest is the seat safing handle."
(forrás: http://www.ejectionsite.com/viggenseat.htm)
Namármost, ha ez egy "seat safing handle", akkor azért van ott és úgy, hogy ha apilóta katapultálni is szeretne, (na jó, nem szeretné, de lehet, hogy kell), akkor hajtsa a feje mögé a kart, mert különben nem fog működni a rendszer. "Ökörbiztos" megoldás, hogy oda tették, így sosem fordulhat elő, hogy nincs kibiztosítva a katapultülés. Elég zavaró lehet, ha nem hajtja be a pilóta, egyből észreveheti, hogy valami nincs rendjén.
(Szóval, miért is van behajtva a kiállított példányon? :P Gondolom, úgysincs nincs benne piropatron...)
Remélem nem tévedek.
Üdv! Hegyi Gyuri

 

******

 

Szia Sanyi!

A Viggen katapultülésében az a kar, amiről a feladvány szólt, a katapultülés biztosító karja. (A kilövőkarok oldalt vannak, a kartámaszokon - vö. SZK-1 ülés (MiG-15)).
Az ülés egyébként svéd gyártmány, Raketstol 37 a neve, ami "rakéta-ülés-t" jelent.
Üdv: Fehér Balázs

 

******

 

Szia Sanyi!
Ezt találtam róla. Ülésbiztosító fogantyú,a nem kívánt események  megelőzésére.
Talán...

  The /Ejection/ Site

SAAB 37 Viggen Ejection Seat

<http://www.ejectionsite.com/vbk/viggen_4.jpg> These photos of a SAAB 37
Viggen seat come from Mark Verbeek <mailto:mhmverbeek@wxs.nl>. He took
them in a museum.

The Raketstol fpl 37 is the last SAAB designed seat in service. A
derivitive of the SAAB-105 trainer seat, which in turn was developed
from the J-35 Draaken seat <http://www.ejectionsite.com/j35seat.htm>,
this seat has many advanced features. The seat is equipped with the
KFF-53 parachute system, arm nets, leg restraints and stabilizer chute.
This seat appears to be a Generation Two or Three version, which
indicates it was produced after 1983.

The handle next to the headrest is the seat safing handle. Fired by
either of the arm rest handles, the seat deploys nets from behind the
seat backrest via lanyards to the front edge of the seat sides (at the
silver colored tabs). Leg restraints hold the lower limbs in place. This
seat was tested at the USAF sled test facility at Holloman AFB to
700KEAS which is one of the highest ratings of any service seats.

Due to the low level flying for which the Swedish Air Force is known,
the seat is optimized for low altitude, high speed ejections. Low speed
capability is limited to 75 KM/h on the runway.

There is additional information on SAAB ejection seats on this page
<http://www.canit.se/%7Egriffon/aviation/text/saabejje.htm>.

 

 

******

 

 Szervusz Sanyi!

A májusi feladványodért mindenképpen köszönettel tartozom
Neked. Sok variáns megfordult a fejemben,
de egyiket se találom elfogadhatónak. Inkább maradok várólistán.
Baráti üdv.: Kóbor György

 

******

 

Összegezzük a fentieket: a katapultülés biztosító karja a kérdezett objektum. Én úgy vélem hogy a képen szereplő állás helyes, azaz az ülés ebben a kar-állásban nem lőhető ki. Úgy gondolom hogy vízszintesen előre hajtva élesíti a kilövő rendszert. Emellett szól, hogy a mostani állásban aligha lehet kényelmesen elhelyezkedni az ülésben - éppen ez a lényege.

(hs)


 

2010. április

Ehhez a rejtvényünkhöz nem kell specialistának lenni, elég hozzá a jó szem.

Ebben a hónapban két csillagmotor restaurálásáról adtunk hírt, az AI-14R és az

M 462RF típusúakéról.

Az utóbbi az előbbinek egykoron  Csehszlovákiában gyártott változata, így a hasonlóság csaknem teljes.

 

Feladat: keressük meg a szemmel is látható különbségeket !

 

Ehhez használjátok fel mindkét cikk teljes képanyagát. Nem az eltérő színű festékekre gondolunk, még csak nem is feltétlenül pl. az egyik motorról már sajnos elveszett alkatrészekről, hanem kisebb módosításokról.

 

Én egészen jól szórakoztam ezeket keresve, remélem Ti is kedveteket lelitek benne.

 

Kedves Barátaink,

a jelek szerint nem nyerte meg a tetszéseteket az áprilisi rejtvény, egyetlen megfejtés érkezett, Kóbor Gyuritól.

Köszönet Neki, a rejtvényt pedig továbbra is nyitva hagyjuk, hátha talál még valaki további különbségeket.

(hs)

 

******

 

Szervusz Sanyi!

Eltérések az AI-14R és az M462RF jelű csillagmotor szerkezeti elemei között:
Az M 462RF-el kezdem:

A reduktorházon van szemes csavar emeléshez.

A kompresszor kényszerhűtéses.

A levegős indító berendezés mellett egy négyszögletes barna fedél látható.
 

Mindezek nincsenek az AI- 14R-en.

A légcsavarállító berendezés koronás anyával van szerelve, a másiknál sima hatlapuval.

Továbbá eltérő:

reduktorház szellőző kialakítása, szelepemelő burkolat-motorblokk csatlakozásnál a gumi közdarab hossza,

reduktorház-olajszűrő csatlakozása,

generátor hátsópajzs kiképzése, kompresszor levegőszűrő,

segédberendezéseknél hajtásház zárófedél,

levegős indító berendezés,

porlasztó kivitelezése,
reduktorház tetején a bordák hossza ( az AI-14R-en a bordákban kétcsavar van, az M462RF-en egy csavar és nem huzalos biztosítással),

a kompresszor mellett az indítólevegő-vezeték rögzítése.

Az adattábla ugyan nem szerkezeti elem, az AL-14R reduktorház bal oldalán van, az MI462RF-en nincs.
 

Baráti üdvözlettel:
Kóbor György
 

 

2010. március

 

Előre bocsátom, nem lesz könnyű dolgotok Andris újabb kérdésével.

 

 

 

 

A MiG-21U-val állunk éppen szemben, hogy megmutassam kérdésünk tárgyát, amit a képen egy-egy piros nyíllal jelöltem. Kettő van belőlük, a külön az ő számukra készített tartóra szerelhetők fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optikai eszközök kell hogy legyenek, elöl nyílás van rajtuk, amely mögött sík üveg látszik, amelyen nyomokban még talán tükröződésmentesítő réteg is felfedezhető.

Ez itt a bal szárnyon lévő berendezés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A párját a jobb szárnyon látjuk, de csak első pillantásra egyformák: hasonlítsd össze a fenti képpel, a jobb (repülési irány szerint!) oldalon lévő markáns kidudorodás egyiken elöl van, a másikon hátul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még mielőtt hozzám hasonlóan balga módon fotogéppuskára gyanakodnátok: az a célzóberendezés reflexüvege mellett van, bent a fülkében.

 

Várjuk megfejtéseiteket !

 

Szia Sanyi !
Ismét problémád van a jobb és bal oldal helyzetével. (Édes a bosszú ugye?...hs)
Ami a megfejtést illeti, feladom.
Az valószínűnek látszik, hogy valamilyen fotóoptikai berendezést rejt. Ez lehet
fényképezőgép vagy filmfelvevőgép. Esetleg az egyik oldalon az egyik, a másik oldalon a másik ? Ugyanis nincs sok értelme ugyanazt a berendezést alkalmazni mind a két szárny alatt. Hacsak a bennük lévő nyersanyag ( film ) nem különböző !
A honlapon két értelmezést is találtam :
A jelenleg beépített egyetlen fegyver a fotogéppuska. ( Ez a meghatározás ugyan a „kis UTI-n lévő eszközre vonatkozik, de első ránézésre ez megegyező a feladványban szereplővel.)
At the moment, the only armament mounted is this gun camera.
( Tőled – Megújult MiG-21U 66-400 „kis UTI” 2008. május )

Ezt azután korrigáltad : NEM fotogéppuska ! Vélemény kialakítás alatt.

21U tipusnál a rakétasín melletti spec. függesztmény egy előrenéző fotó-apparátot rejt, némi minimális felderítő-kapacitást adva a kiképzőgépnek.
( Molnár László – Kiegészítések 1. MiG-21 )

Az elmúlt két hétben több száz leírást és képet néztem át a neten, ( ezek ¾-e orosz nyelvű volt ) de ezt az eszközt sehol nem találtam meg. Már az is felmerült bennem, hogy esetleg nem magyar függesztmény, amit a PG-ben applikáltak a szárny alá ?

Oláh Ferenc

 

 

******

 

Szervusz Sándor!
Csak tippem van a feltett, furmányosnak aljasnak mondható kérdésre.
Mivel gyakorló-oktató gépre van függesztve ez a valami, gondolom gyakorlásra szolgál. Szerintem a nem irányított rakétákkal (UB blokkok?) végzett "virtuális" lövészetekhez.
Üdv:
Groditzki Péter

 

*******

 

Szervusz Sándor!
Csak amatőr tippelés: A vezetősugaras légiharc rakétákhoz tartozhatnak????
Antal Lajos

 

******

 

Szia Sándor!
Tippelgetek csak: mivel ez egy gyakorló gép, értelmes dolog lehet TV kamerákat szerelni rá, hogy kiképzés közben látni lehessen, mit csinál a pilóta. Felteszem, az egyik kamera közelebbre lát, a másik meg távolabbra - ezért az eltérő optika miatt másutt van rajtuk a kitüremkedés, amiben pl. szervomotor lehet a fókuszáláshoz.
Üdv: Olasz Péter
 

******
 

Szervusztok Andris és Sanyi!

Nagyon gondolkoztam, hogy meg merjem-e reszkírozni a kérdésre a választ. Nem semmi az a két dudor. Valószínűsítem,  hogy madárral, vagy valamilyen misztikus eredetű repülő tárggyal való ütközés általi ütés eredménye. Khmmm! Hát hogy nem élő szövetről van szó?! Semmi se lehetetlen. Ha isten akarja, a kapanyél is elsül. Máskülönben meg ilyen tartozék nincs is, csak a feladványban van.

Na, de eltértem a kérdéstől. Kezdjünk el felállítani egy eszmefuttatást: Ha csak egyik oldalt lenne dudor, arra az oldalra elbillenne a repülőgép. Ha mindkét oldali hátul, vagy még rosszabb esetben elől lenne átesne. Tehát a statikus kiegyensúlyozás egy specifikus esetével van dolgunk.  Különösen jelentős szerephez jut ím ez a nem mindennapi megoldás, ha startrakétás felszállásnál netán kirepül a gép a világűrbe. Gondoljunk csak arra az esetre, ha nem él ez a technikai vívmány! A súlytalanságban egy "balanchibás repülőgép"! El se tudok ilyent képzelni.

Sanyi! Tedd a Szárnyaló  hülyeségekhez! Ott a helye.

Üdvözlettel: Kóbor György

 

******

 

Tisztelt Hajnal Sándor!
A márciusi rejtvényhez: Szerintem ez a berendezés a MIG-21U gépen egy kiegészítő fényszóró, talán éjszakai le-és felszálláshoz. Azért különböző a kettő, mert ugyanannak az eszköznek más verziója van a jobb, és megint más a bal oldalon. Mivel az U jelű gépek általában oktató típusok, így nem tartom túl valószínűnek, hogy valami rakéta célon tartásához szükségesek. Ezt úgy képzelem el, hogy mondjuk ez a szerkezet kilő egy lézersugarat, ami a rakétára visszaverődik a célpontról, és így tartja célon a rakétát. De ez nem valószínű, mivel ez egy oktató változat. Esetleg lehet bennük kamera, amit a növendékeknek levetítenek, vagy mondjuk határsértőket vesznek fel vele, hogy a határőröknek bemutathassanak egy valós helyzetet, és hogy hogyan kell intézkedni. De ez se valószínű.
Minden Jót: ifj. Kovács Tibor
 

******

 

Szia Sanyi!
Szerintem a MIG-21U- n a kettő függesztmény "gyakorló rakéták" (Legalább is az érzékelő fejek)
Mivel iskola típusról van szó és egészen új fegyver rendszerről valahogy meg kellett tanítani a pilótákat a rakéta indítás és célzás rejtelmeire. Ha éles rakétákat használnak akkor kicsit drága mulatság a képzés. (manapság az eredeti fegyverhez hasonló súlyra hozott maketteket és modelleket használnak.)
Ismeretem szerint az infra irányítású K-13 kezelése bonyolult a tekintetében hogy közben az rg. vezetésére és az ellenség követésére is figyelni kell.
1. rakéta fej felfűtése üzemi hőmérsékletre
2. az ellenségesgép követése szűk manőverezési tartományban, hogy az infra fej befogja az adott célt.
3. a rakéta fej jelzésének vétele (hang jelzés a sisakban) hogy a cél befogva.
4. fény és hangjelzés vétele hogy a rakéta stabilan fogja a célt és indítható.
5. rakéta indítása.
Szóval mind ezt kell egy pilótának csinálni míg közben vezeti a vadászgépet. Sok gyakorlás kell a két darab rakéta biztos használatához.
üdv: Csabai Sanyi

 

******

Tisztelt Repülőmúzeum!
Az e havi talányra szeretnék valami elfogadható megfejtést írni. Remélem jól írom, vagy közel járok hozzá.
Kicsit kotorászva az interneten elképzelhetőnek tartom hogy ez az eszköz az ASP-PF optikai célzó berendezés amit az RP-21 M tipusú célzó radaral volt összeköttetésben. Ezek segítségével képes volt a gép földi célpontok elleni bevethetőségre a CH-66-os irányított rakétákkal, nem irányított rakétákkal, és bombákkal.
Ha nagy hülyeséget írtam volna kérlek javítsatok ki !
Tisztelettel: Csiza Péter

 

 

A sok színes és fantáziadús ötlet után lássuk a megvét. A megfejtést külön cikk ismerteti.

 

2010. február

Ez itt a 813-as MiG-21F-13.

 

Ha megfigyeljük a hazánkban alkalmazott MiG-21 változatok jelzéseit -

MiG-21F-13

MiG-21PF

MiG-21MF

MiG-21bisz

MiG-21biszAP

MiG-21U

MiG-21UM

- egyikükben sem találunk számot, csak az F-13-ban.

 

Kérdés: mi az eredete ennek a 13-as számnak?

 

Pótkérdés, elsősorban haladóknak:

mi köze van ehhez az itt látható gép oldalszámának?

 

 

Mindeniknek köszönöm a beküldött megfejtéseket !  Lássuk őket:***

 

Szervusz Sándor! Sajnos csak részben tudok válaszolni a kérdésedre. A gép oldalszáma azért 813, mert a gyári száma (741813) utolsó három számát használták oldalszámnak.
Valamint a gyári szám első két számáról nevezték 74 -es típusnak az F-13 verziót. De hogy az F-13 jelzésből honnan a 13 -as szám, az egyenlőre nekem rejtély. Azért azt feltételezem, hogy a gép oldalszáma és az F-13 típusjelzés közt nincs összefüggés. (Hiszen voltak egyéb, nem 13 -ra végződő oldal -és gyári számú F-13 -asok is.)
Üdv.:Vadász Dávid

 

Szia Dávid,
a pótkérdés megfejtése helyes: a 813 oldalszámnak természetesen az égi világon semmi köze a típusjelzés 13-asához... Az én látens aljasságomnak annál inkább.
A fő kérdésen még ráérsz gondolkodni. Segítség: a megoldás fegyverzettel kapcsolatos.
Szia: HS

 

Köszönöm a segítséget, most már el tudtam indulni valamerre ! A MiG-21F-13 fegyverzete 2 db Vimpel K-13 levegő-levegő rakéta és 1 db egycsövű, 30 mm űrméretű NR-30 gépágyú. Azt hiszem az F-13-as típusjelzést a rakéta K-13-as számából kapta. Magam is most olvastam, érdekességképpen jegyezném meg, hogy Finnországnak is gyártottak F-13 -asokat, csak ők F-12 jelzéssel kapták, mégpedig azért mert azokban más volt a saját-ellenség válaszadó rendszer, az SzRO. (Lehet, hogy inkább az SzRO -hoz van köze a típusszámnak, nem is a rakétához?!)

Üdv.:Dávid

 

******

 

 Tisztelt Sándor
A gépek számozásáról van infóm, régebben olvastam, hogy ez a gyári szám utolsó 
három száma. Én mindég azt hitem hogy azért F-13 mert nincs fedélzeti gépágyúja, 
mint az amerikai ellenfél azonos korai típusainak...
Tokay Pisti

******

 

Kedves Sándor!
Ez a kérdés nagyon tetszik! Újra "nyálaztam" a régi írásokat de még csak utalást sem találtam rá.
Amit tudok: A tízes szám az F szériában a megnövelt függőleges vezérsíkra utal.
Amit sejtek: Szerintem az Oroszok belépő típusként, sok későbbi módosításokra számítottak az

F- típusokon belül, így célszerűbb volt ezekre számokban utalni. Például a Finneknek eladott verzió az F-12 volt. (SZRO módosult)
A 813-as oldalszámnak szerintem semmi köze a típushoz, '62-ben lajstromozták erre a számra.
Üdvözlettel: Kelemen Imre, Pécs.
 

******

Szia Sanyi!
Az interneten néztem utána és én az alapján a következőket állítom.
A sorozatgyártásra kész kísérleti repülőgép kapta MIG-21F típusnevet ((F=Forszazsnij (utánégető kamrás hajtómű)) a gyártmányjelzése a "72". 30 db épült belőle. Fegyverzete 3 db NR-30 gépágyú. (nem vált be) Csak a Szovjetunió használta ezt a gépet.
A továbbfejlesztett gép a MIG-21 F-13 típusnevet kapta. Gyártmányjelzése a "74". Az első, nagy darabszámban gyártott, fő-altípus. Hajtóműve a Tumanszkij R–11 gázturbinás sugárhajtómű, fegyverzete 2 db Vimpel K–13 levegő-levegő rakéta és 1 db egycsövű, 30 mm űrméretű NR–30 gépágyú.

 

Ezek alapján kérdésedre válaszolva: a MIG-21 F-13 típusnévben a 13-as szám a K-13
levegő-levegő rakétára utal.
 

A pótkérdésre a válaszom. semmi.
 

üdvözlettel: Csabai Sanyi
 

******

Szervusz Sanyi!

Nem tagadtad meg most se Önmagad. De csak így tovább a feladványokkal!
Válasz a kérdésre:
A MiG-21F-13 repülőgép az a fő-altípus, amelyet elsőként gyártottak nagy darabszámban. Ez az egyetlen, amelynek a típusjele számmal végződik. Mach- kúpja három fokozatban állítható. Az "F" betűjel azt jelenti, hogy FORSZAZSNIJ /utánégető-kamrás hajtómü /. A Magyar Néphadsereg is rendszeresítette. 1961-től érkezett ez a típus Magyarországra, összesen 80 darab. Az üzemeltetés során 29 darab megsemmisült. Fegyverzete: egy darab egycsövü NR-30 tipusu 30mm-es űrméretű gépágyú, valamint kettő darab Vimpel K-13 jelű levegő-levegő rakéta. A rakéta típusjelének számát kapta ez a repülőgép, innen a 13-as szám.
Válasz a Pótkérdésre:
A nyolcvan darab MiG -21F-13 tipusu repülőgép a pápai, a taszári és a kecskeméti reülőezredekhez került.
Hat oldalszám-sorozattal lettek lajstromozva. Egy sorozat 801-es oldalszámmal kezdődik és 825-össel zárul. Ez folyamatos számsor, huszonöt repülőgépet listáz. Ebbe a sorozatba esik a szolnoki múzeumi 813-as oldalszám és nincs köze a tipusjel-számhoz.
Baráti üdvözlettel: Kóbor György
 

******

 Szia Sanyi!
 A kérdésre sajnos nem tudom a választ, de cserébe kapsz egy kis látnivalót!
 A válasz itt lesz:
 http://www.primeportal.net/photo_home/isaac_gershman_home.htm
 Jó nézelődést!
 (Barna) Miki
******
Üdvözlöm!
A megfejtés : A K-13 rakéta miatt? Ami a csapatoknál R-3Sz néven futott (AA-2A Atoll).
Pótmegfejtés: Talán a 813-as oldalszámú gép lőtt ki először K-13(R3sz) rakétát? 
Tisztelettel: Visi Ákos
******
 
Szervusz Sándor!
Itt bűvölöm a netet másfél órája, de vagy én vagyok ügyetlen, vagy ez egy GONOSZREJTVÉNY!! 
Remélem az utóbbi. Szóval, nem jövök rá, feladom.
Az oldalszámhoz: nem a gép gyári számából jön, a gyári szám utolsó számjegyei? Mintha ezt a te 
oldaladon olvastam volna.... Esetleg a gyári szám tartalmazta a 13-ast?
Ha nem bánod, írd meg a megfejtést, ígérem megtartom magamnak, de kifúrja az oldalam a kíváncsiság!!!
Üdv!   Hegyi Gyuri
 
 
Szia Gyuri,
kérésed szerint a megfejtés:
Az eredeti MiG-21F csak gépágyúkkal rendelkezett, viszonylag kis darabszámban gyártották. Amikor 
ellátták a K-13 rakétával, akkor kapta a"-13" kiegészítő jelzést.
Ezt a kérdést Nagy Andris tette fel.
A pótkérdés az én ötletem, a korrekt válasz rá: 
az ég egyadta világon semmi köze... 
A gyári szám utolsó 2, 3, esetleg 4 számjegye volt általában az oldalszám.
Szerintem jobb lett volna még édesdeden találgatni a megfejtést, mint szembesülni a rideg valósággal...
Szia: HS
 
 

2009. december

A múzeum legújabb gépe a 1512-es MiG-21PF.

Jól mutat rajta az ék alakú felségjel, de ezen a gépek utolsó példányait 1989. január 1.-én típusselejtként kivonták a rendszerből. Ekkor még a "csillagos" felségjel volt érvényben, tehát a korhűség azt kívánná hogy az legyen most is rajta.

 

Igen ám, de ez a gép mégis teljes joggal viseli a típus selejtezése után évekkel később bevezetett, ma is érvényben lévő felségjelet.

 

Mi ennek az oka ?

 

 

Háát....talán ha teljes joggal viselheti, akkor bizony ez ezzel repült is! Talán.... egy utolsót Kositzky Attila altábornagy úrral. De szép lett volna!
De ha nem akkor a tanhangárban vészelte át a rendszerből kivonást és a selejtezést , feldarabolást, elkótyavetyélést hamis garasokért idegen országba.
Szóval valahogy így lehetett....így most már a miénk lett örökre, és remélem most már így is marad!

Barna Miki

 

******
Szia.
A honlapodon találtam meg a megoldást..
http://www.repulomuzeum.hu/ARCHFOTO/MiG-21PF.htm
Barta Endre: "A képen lévő 1512-es gépet az 1200 órás nagyjavítás után egy évvel vonták ki a repülésből és helyezték Szolnokra a Killián György Műszaki Főiskolára, oktatási céllal".
Ezek szerint  földi használatban volt.
Nihil (Szalontai János)

 

******

 

Szervusz!
Csak tippelni tudok: habár a típus nem repült tovább, ez a darab továbbra is "szolgált" egy tanműhelyben és onnan selejtezték, mikor már a mostani felségjelzés volt érvényben.
(Esetleg át akarták építeni hiperszónikus lopakodóvá, de a gazdasági válság miatt leállították a projektet)
Jó kis kérdés, mert nézheted a képet órákig, akkor sem ad a segítséget, gratulálok hozzá!
Üdv!
Hegyi Gyuri
 

******

 

Kedves Sándor!
Arra tippelnék, hogy próbaként került rá a felségjel, éppúgy mint a másik fajta próba-felségjel a 409-es oldalszámú PF-re.
Üdvözlettel,
Bakos Gábor

 

******

 

 Szia Sanyi!
Mig-21Pf repülőgépet a hadrendből kivonták de a 1512 oldal számú egyedet "földi üzemképes" állapotban a repülő intézet rendelkezésére bocsátották kiképzési (oktatási) célokra. Így az adott repülőgépre a lajstromozási és az üzemeltetési szabályok ugyanúgy vonatkoznak mint a éles hadrendbe álló repülőgépekre.
A "földi üzemképes" állapot pedig azt takarja, hogy a repülőgép rendszerei berendezései üzemszerűen működő képesek. De a üzem idejük lejárt vagy nagyon kevés üzemidővel rendelkeznek és nagyjavításuk vagy felújításuk gazdaságtalan. Általában a sárkány szerkezet sérülése miatt tiltanak le repülőgépet a repülésről leghamarabb.
Ha jól tudom a 1512-es is sérült a törzsén.
Én erre tippelek ezért van rajta az ék alakú felségjel.
Tisztelettel:

Csabai Sanyi

 

A több teljesen helyes megfejtés közül ez a legpontosabb. Az állítólagos  sérülést egyelőre ne vegyük készpénznek ! (hs)

 

******

 

Szervusz Sándor!
Véleményem szerint azért van rajta az újabb felségjel, mert ez a gép 1989 után is "szolgálatban" volt. Igaz nem a levegőben, hanem a tanhangárban. Itt tanulhatták rajta a különböző rendszerek működését, felépítését a rep. gép szerelők.
Üdv.:
Vadász Dávid

 

******

 

Helló!
Csak tippelni tudok. Mivel ha jól tudom a masina a ROK-nál volt, akkor gondolom mindenféle oktatási célra használták, tehát tulajdonképpen egészen idáig a légierő állományába tartozott, és csak most vonták ki hivatalosan... De ez tényleg csak tipp.
Üdv!
Horváth Richárd

 

******

 

Üdv!
Szerintem azért, mert bár az 1512-est kivonták a szolgálatból onnan átszállították a Killián György Műszaki Főiskolára ahol még oktatási céllal "szolgálta" a légierőt!
Üdv:

Kis Zsolt
 

******

 

Szervusz Sanyi!
Az 1512-es oldalszámú MiG-21PF típusjelű repülőgépet az 1200 órás nagyjavítás után egy évvel vonták ki a repülésből.
Nem bontották le, hanem a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára helyezték oktatási célra.

Valamilyen - valószínűleg - leplezett baleset miatt repülésre alkalmatlanná vált. Veszteséglistán nem szerepel. Ez az egyetlen egyben lévő magyar tulajdonú és ilyen típusú repülőgép. A rendszerváltás után joggal -mivelhogy praktizált- kapta meg és viseli az ék alakú felségjelet.
(A következő Kapszon. meg fogom nézni, rajta a roppanásos sérülést is. Ha még nem javították ki.)
Üdvözlettel:
Kóbor György
 

******

 

Szia Sanyi !
Mivel a gép a csapatszolgálatból történt kivonását követően a Főiskolára került oktatási céllal, ezért - mint a Honvédség állományában lévő eszköz - "jogosan" viseli az "éket".
Üdv.:

Oláh Feri
 

2009. november

Most meg fognak rám haragudni a szeptemberi Kapitalista Szombat résztvevői: ezt a herkentyűt,

a Múzeum viszonylag új szerzeményét ők már láthatták.

 

Ez egy megmentett szemléltető eszköz, az egyik, rendszerből már kivont vadászrepülőgép sajátos alkatrésze. Igyekeztem több oldalról megmutatni, bár egy felülnézet még nem ártott volna róla.

 

Szóval:

EZ mEG MI ?

 

Szia Sanyi!
Az általam még soha nem látott alkatrész tippelésem szerint valamilyen szárnymozgató mechanizmus központi eleme,Su 22/Mig23.

Barna Miklós

 

Szia,
így igaz, a MiG-23-é. Közelről végigmolyolva komoly technológia sejlik ki belőle!
HS

 

Jó lenne látni egy kis házi videón a működését, rákapcsolni egy kis nyomást aztán hadd menjen. A lényeg nem a végrehajtó munkahengerekben van hanem az azokat vezérlő elektro-hidraulikus vezérlőben na ez belül nem egyszerü szerkezet, sejtem én aki még ezt sosem látta. Viszont láttam sokmást ebből a témából. A PG-ben a buszter műhelyben dolgoztam.

Vajon miért kell elfordítani a munkahengereket működés közben?
Miki

 

Bocs' de nem értem milyen munkahenger-elfordításra gondolsz?
HS
 

OK .... csak most értettem meg hogy ez belűl csavarorsós ,"mechanikus" munkahenger, párhuzamos müködéssel mindkét oldalon, ami a középen lévő szöghajtóműről kapja a hajtást.
Miki
 

******

 

Szevasz Sándor!
Nem láttam még ilyet, de úgy sejtem ez egy változtatható szárnyállású vadászgép szárnymozgató mechanikája a meghajtó motorokkal (talán hidromotorokkal?) és az egyik munkahenger alakú csavarorsós mozgató karral.
Mivel a SZU-22 mechanikája olyan kisméretű volt, hogy elfért a szárnyban, ezért inkább arra tippelek, hogy ez egy MIG-23-ból származik.
Üdv.
Antal L.

 

******

 

Szervusz Sándor!
Szerintem ez a MiG-23 szárnynyilazását változtató szerkezet. Gyönyörű darab!
Üdv!
Hegyi Gyuri

 

******

 

Kedves Sándor,
szerintem ez a MIG-23-as szárny állássszög-állító mechanizmusa, illetve annak egy része...
Üdv:
Kovács Péter

 

******

 

Üdv!
Szerintem ez egy Mig-23-as főfutó szára! Nem biztos, de nagyon hasonlít rá.
Kis Zsolt

 

...

 


Hát igazából 2 tippem maradt! Vagy a változtatható szárny mechanizmusának alkatrésze (munkahengere), vagy a féklapokat mozgató munkahenger! Az első tippem lenne a legerősebb!
Üdv:

Zsolt

 

******

 

Üdvözlet!
Szimmetrikus berendezés melynek egyik fele nincsen kiállítva. Szerintem egy varioszárny (MIG-23 vagy SZU-22) állítója, vagy futómű nyitója. Két hidromotort látok a hozzájuk kapcsolt csövekkel és kardánkihajtásokat.
Tisztelettel:

Somlai Kornél

 

******

 

Kedves Sándor.
Ez a mechanika szemmel láthatóan azért felel, hogy a feltételezhetően két munkahenger tökéletes szinkronban mozogjon egymáshoz képest.
Ha ez így van, és ez egy nálunk rendszeresített vadászgépben volt, akkor ez a MiG-23-as szárnyának az állásszögéért felel.
Üdv:

Jimmy (Kelemen Imre)

 

******

 

Szervusz!
Tippelek: MIG-23MF szárnymozgató mechanika oktató példánya.
Üdv.
Groditzki Péter

 

******


Szia Sanyi!
Szerintem a MIG-23 szárny mozgató mechanizmusa.
üdv:

Csabai Sanyi

 

******

 

Sziasztok!
Sajnos soha nem dolgoztam a repülőgépiparban, így csak gépész ismereteim alapján  tippelni tudok.
A.) A MIG-23 -as szárny-nyilazást változtató mechanikája. Annyi világosan felimerhető a képről, hogy valamiféle hidraulikusan mozgatott "páros szerv"-ről van szó, ahol kardántengelyek mozgatnak egy (valójában két) jókora menetes orsót.
Tudomásom szerint a MIG-23 nál (és több más tipusnál is) így van megoldva a szárnyak nyilazási szögének a változtatása.
B.) Lehetne akár a híres "kitekerem, betekerem" futómű mechanikája is, de valami azt
súgja, hogy az első megoldás van közelebb az igazsághoz.
Üdvözlettel:

Fazekas Zoli

(Akárhogy is, a nyáron megyek és megnézem!)

******

 

Kedves Sándor!
Rá se kellett néznem a képekre, már a szövegből tudtam hogy ez csak MIG-23-as főfutó behúzó mechanizmusa lehet. Aztán a képek meggyőztek.
Állítólag ezt a mechanizmust egy női mérnök tervezte, csak sajnos pont akkoriban voltak a nehéz napjai, ezért csinálta meg így, hogy mire megérti egy férfiember, addigra átéli a nehéz napok gyötrelmeit.
Szögyi

 

Szia Péter,
igaz, én is hallottam ezt a sztorit a MiG-23-as főfutójáról, viszont van egy apró gond: a képek nem főfutó behúzó-kibocsátó mechanizmust ábrázolnak!
HS

 

Kedves Sándor!
Csinos kis bakot lőttem a múltkor a futóművel, de ez a kütyü akkor is MIG-23-asból való.
A bekötés és a hidraulikahengerek bivalyerőssége, és a páros működés miatt ez az a szerkezet lehet, ami a variaszárny mozgatását végzi.
Szögyi

Szia Péter,
na most eltaláltad!
Apró kiigazítás: a "bivalyerős munkahengerek" valójában golyósorsók - igaz, ezek is bivalyerősek (az egyik nincs a szemléltető eszközre felszerelve).
Ezeket egy kettős hidraulika-motor hajtja egy központi áttételen és kardántengelyeken keresztül.
HS


******

 

Kedves Sándor!
Most láttam meg az e havi kérdésedet. Én a MiG-23MF bal oldali főfutó-mechanizmusára
gondolok.
Üdvözlettel,
Bakos Gábor

 

Lásd cikkünket !
 

2009. október

Kecelen vagyunk a Pintér Művek fémipari nagyvállalkozás tőszomszédságában, a Haditechnikai Parkban - azaz a szomszédvárban.

Magyarország egyetlen Saab Draken-jét látjuk, svéd felségjelzés van rajta, eredetét bizonyítva.

 

A színe viszont nem stimmel. Sőt, a háttérben is látunk furcsaságokat.

 

E havi kérdésünk:

mi a furcsa szín oka ?

 

 

Szervusz Sándor!
Fogós az e havi rejtvény. Azért csak életjel, mert megfejtés, az nem lesz.
Teljesen olyan, mintha egy régen használt, rozsdás tartályból szedték volna a vizet egy kiadós öntözéshez, ami a kiállított gépeket sem kímélte. De ez szerintem baromság. Pedig nagyon rozsdafolyásnak néz ki. Azt nem hiszem, hogy az alföldi síkról kapott fel a vihar port és azzal terítette be a kiállított tárgyakat. Esetleg a szomszédos üzem? Az biztos, hogy nem a gépből jön.
Üdv!
Hegyi Gyuri
 

 

******

 

Szervusz Sándor!

A repülőgépnek valóban furcsa a színe, de cserébe szép a pázsit ! Nagy a vastartalma arrafelé a víznek, így öntözés közben a gépre hulló víz "rozsdásítja" be a gépet. (Sajnos nem csak a Draken ilyen...)

Üdv.:
Vadász Dávid
 

******

 

Tisztelt Sándor!
Ismét megpróbálkoznék a megfejtéssel. A furcsa szín oka véleményem szerint a Pintér Művek légszennyező pontforrásaival lehet összefüggésben, azaz a "fedőszín" az "rozsdapor" esővízzel keverve.
Tisztelettel:
Kovács Péter

 

Kiegészíteném...
Az "anyag" forrása lehet gyepöntözés is. Túl nagy a fúrott kút vizének vastartalma... Vagy túl élénk a fantáziám?
Üdv:
Kovács Péter

Kedves Péter,
igen, így van: képesek az öntözés miatt tönkretenni több ritka repülőgépet!
Ez a bevonat kegyetlenül makacs, fogalmam sincs hogy miként lehet majd egyszer leszedni...
Egyébként sosem jöttem volna rá a bevonat okára ha otthon nincs fúrt kutam...
Üdv:
HS

 

 

Kedves Sándor,
én is innen gondoltam. Szomszédomnak egy Merkurtól újan elhozott hófehér Wartburgja volt, amelyet fúrt kútról mosott. Barnán adta el...
Üdv:
Kovács Péter
 

******

 

Kedves Sanyi,
A furcsa szín oka az időjárás. Ha jól látom, ez egy korai Draken, azok pedig natúr fémszínűek (vagy ezüst színűek) voltak.
A háttérben lévő furcsaságokról nem tudok nyilatkozni, mert ahhoz túl kicsi a kép...
Üdv:

Nagy Tibor (Tibcsi)
...

 

Szia Tibcsi!
Kecel azonos éghajlati övben van mint Szolnok, itt mégsem látsz ilyen színű gépet... A Draken szürke festéssel érkezett Kecelre, ahol újrafestették - olyan szürkére amilyen sosem volt. A fülketetőre is vess egy pillantást.
A háttérben (később mutatok újabb képeket) egy helikoptert látsz ugyanilyen "lefosott" színnel, de a mellette álló MiG-15 nem teljesen ilyen. A zöldre festett ballisztikus rakéta is rozsdabarna a Draken orra mögött a háttérben.
Még csak annyit: ha rájössz az okára, ki fog nyílni a bicska a zsebedben - csakúgy mint nekem mikor megláttam.
Kellemes további fejtörést !
Szia: HS
...

 

Kedves Sanyi,
Megtudtam az okát, tényleg kinyílt a bicska a zsebemben....
Már nem is kommentálom az "okos gyepmester" tevékenységét, mert csak nagyon csúnya
szavak jutnának eszembe...
Üdv: Tibcsi

******

 

Kedves Sándor !
Az én olvasatomban... ez a Saab Draken azért sárga mert Svédországi Saab múzeumban is már sárga volt, és ezt kapta a Keceli park ajándékba. Állítólag volt ott még egy kék és egy piros példány is kiállítva.

Szalontai János

 

...

 

Szia.
Kinyomoztam a Draken sárgaságát .. segített a net ..
A fű locsolására használt víz magas vastartalma miatt néznek úgy ki....
Szalontai János

 

******

 

Szia Sanyi!
Kecel köztudottan elég homokos területen fekszi, így ha a puszta felől fúj a szél a homokot felkapva azt a településre is elhordja. Az ezüstös repülőgépen ez roppant látványosan tud megjelenni. Ha pedig még néhány csepp esővel is párosul olyan lesz mintha sárral kenték volna össze.
Szerintem itt is ez történt.
Üdvözlettel: Csabai Sanyi
 

******

 

Szörnyű sejtésem van, de remélem tévedek!
Csak nem az öntözőrendszer okozta ezt a vasas, vízköves lerakódást?
Antal L.

******

 

Kedves Sanyi!
A feladvány ravasz (már megszokhattuk). Hasonló jelenséget1993-ban láttam Pesten. A Szépművészeti
Múzeum mellett hagytuk az autót. Autót? Kispolszkit. Az állatkerti nézelődés közben eleredt az eső. Egy idő után arra lettünk figyelmesek, hogy élő és élettelen tárgyak kezdenek drapp színűvé válni. Valami ismeretlen mocsok lepett be mindent. Ha megnyaltam az ajkamat, valami recsegős szemcse került a fogaim közé. A parkolóba visszatérve egy pillanatra meghökkentem. A mi szürkés-zöld színű "kamionunk" helyén egy drapp színű állt, átláthatatlan ablakokkal. De a többi autó is ilyen színben pompázott. A rendszám stimmelt, nem kellet vonatot igénybe venni a hazautazásra. Iszapos, kotus, nyálkás valaminek saccoltam a bevonatot. Másnapra megszáradt, rozsdavörös színűvé vált. 

A Meteorológiai Intézet jelentése szerint homokvihar tombolt Kalocsa és Kecskemét térségében. A homokot felemelte a felső légrétegbe, az esővel visszakerült a földre. Nagy területet árasztott el és festett meg a szutykos eső.
Nos, Kecel ebben a térségben található. Az előbb említett természeti jelenség az oka a repülőgép (és a háttérben látható rakéta? és helikopter) ilyetén elszíneződésének.
Baráti üdvözlettel:

Kóbor György
 

...

 

A kertemben fúrott kút van, "hideg" víz jön belőle ami vas és mangán tartalmú. Ha valamire rálocsolom, annak a színe rozsdavörössé válik. Talán ott is ilyen vízzel locsolják a gyepet?

Üdv.: KGy
 

******

 

A szín oka: az öntöző víz magas vas tartalma - éveken keresztül.
Bekecs Imre

 

******

 

Hello H.S.!
Talán azért mert sivatagos területen használták (pont jó rejtőszín lenne), vagy tévedek és egy mustár gyárat reklámoz.
Üdv.: Temesi Dani
 

******

 

Sziasztok!
A rejtvényben több furcsaság is feltűnt. Az egyik jelesül, hogy ez most a második számú szeptemberi rejtvény - októberben?  (Bocs, de nem tudtam kihagyni)
A "szép sááárga" szín oka a földrajzi helyzet. Kecel ugye a magyar "aranyháromszög"-ben tartózkodik . A térség talaja számos titkot takar - szőke gázolaj, asztali kiskannás-műtrágyás-guggolós minőségi kövidinka stb. A talaj egyébként aranyszőke-vöröses homok amit a böjti szelek szívesen visznek tova, és
raknak le ahol megpihennek. Most éppen szegény égi szekereket terítették be.
Üdv.
Groditzki Péter
 

...

 

Kedves Sándor!
Szóval nem homok és lemoshatatlan...
Gondolkodtam, és képeket kerestem a neten. Amikor már semmi más nem jutott eszembe
megnéztem a keceli objektumot a "gugliörszön" is. A pintérék egyik üzemcsarnokán
hasonló elszíneződés látható valószínűleg az uralkodó szélirány szerint terelgetve. Onnan
kb. 100-130 méterre 28-30 fokos irányban álldogál szegény jobb sorsra érdemes
Drakenünk is.
Szóval a megfejtésem: Valami ipari eredetű szennyező anyag (a fémmegmunkálásból
eredő rozsdás por, oldószerekkel terhes füst, stb.) lehet a ludas a dologban.
Jelen pillanatban okosabb nem jut az eszembe, bár a neten talált képek tanúsága
szerint a koszolódás a 2005-ös képeken még nem igazán látható de egy 2008
szeptemberi videón már jól kivehető.
Üdvözlettel:
Groditzki Péter
 

...

Szervusz!
Öntözés !? (vagy szakszerűen: locsolás).
A legszebb az, hogy szakmám szerint erre kellett volna először gondolnom.
Az alábbi oldalt gondolom ismered:
http://bimbopeter.blog.hu/2008/10/09/kecel_haditechnikai_park_videon
szinte végig hallani a szórófejeket.
További fondorlatos kitalációkat kívánva. 
G. Péter

******

 

A Draken színeváltozása a körülötte lévő fűnek köszönhető.
A locsolásra nem ivóvizet, hanem valószínűleg a közeli fúrt kútból származó vizet használják, amelynek igen magas a vastartalma (hogy a gyártól-e, azt nem tisztem eldönteni), ennek tulajdonítható a gép és például mögötte a rakétafokozat elszíneződése.
Szomorú látni hogy egy ilyen technikatörténeti érdekességeket felvonultató parkban amatőrnek minősíthető bakik is előfordulnak.
Szögyi (Szögyéni Péter)
 

******

 

Szia Sándor!
A keceli rozsdaszínű gépeket a magas vastartalmú víz okozta, mellyel a füvet öntözik. Ezt egy helyi ember mondta, amikor megdöbbenve láttuk ezt a jelenséget.
Van ott több repülőgép, helikopter is, melynek a hátsó része rozsda színű az eleje pedig nem.
Üdv:
Zainkó Géza
 

******

 

Csiza Péter vagyok még mindig Görögországból, de már utoljára. A legközelebbi
megfejtést már otthonról küldöm. Az e havi megfejtésem (tippem) sztem rozsda lehet a
gépen. Bár ez megint csak saját vélemény.

******

 

 

 

 

 

Íme a bizonyíték világosan látszik (bár ne látnánk!), hogy a bevonat a kútvízből kicsapódó vasas-meszes VÍZKŐ !  A kertemben van ilyen kút, ismerem ennek a bevonatnak a természetét: gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani.

Biztos hogy ezt nevezik nagy értékű kiállítási tárgyak állagmegóvásának?

 

 

2009. szeptember

Mi más lehetne a mostani rejtvény tárgya mint az új kincs, a Mi-8T.

A bal oldali üzemanyag-tartály elejét látjuk. Rajta egy íves bevágás, felette, közvetlenül a kifogyasztó üzemanyag-tartály leeresztő csapja mellett egy rögzítő fül.

 

Innen valami szemmel láthatóan hiányzik.

Mi az ?

 

 

Nagyon sokan küldtetek be válasz - és mindenki helyeset ! Köszönöm az aktivitást !  (hs)

 

******

 

Szervusz Sándor!

Azért hiányzik a rögzítő fülből a "valami" (nem akar eszembe jutni a hétköznapi neve), mert zárva van a heli ajtaja. Ha kinyitják, azzal a rögzítő füllel lehet rögzíteni az ajtót.

Üdv.:
Vadász Dávid

 

******

 

Szia Sanyi!
Röviden az oldal ajtó nyitott állapotban az üza. tartály mélyedésébe csúszik és a rögzítő pánt tartja nyitott állapotban.
Üdv:

Csabai Sanyi

 

******

 

Szia Sanyi !
 

Ami "hiányzik" - a nyitott ajtó.
Üdv.:

Oláh Feri

 

******

Szia Sanyi, 
 
A mostani rejtvényben azt kérdezed: Innen valami szemmel láthatóan hiányzik. Mi az ? 
Nos, az ajtó az, ami hiányzik onnan. 
Állításomat az alábbi képpel támasztom alá: http://www.makettinfo.hu/fotok/mi-8/7.jpg 
Üdv: 
Tibcsi (Nagy Tibor, Nagykanizsa)
 
******
 
Sziasztok!
Sajnálatos módon az előző havi rejtvényre nem tudtam megfejtést küldeni egyrészt mert nem nagyon 
volt fogalmam róla másrészt tippet sem tudtam küldeni mertmegfeledkeztem róla. Az e havival már 
nem fogok elkésni úgyhogy már most megírom aválaszt. Ezúttal nem csak tippelek hanem biztosra 
tudom is a választ. 
A képen a kis kallantyú szerű valami az ajtó fixálására szolgál nyitott állapotban, a vágás az 
üzemanyagtartályon pedig magának az ajtónak van kivágva. Remélem helyes a válaszommert ebben 
most 99%-ig biztos vagyok !
Mély tisztelettel:
Csiza Péter

******

 

Kedves Sándor.
Én azt hiszem , hogy tudom a tutit... a kis bevágás a tolóajtó nyitott helyzetében ad helyet az ajtó élének.. gondolom a kis a rögzítő meg nyitva is tartja .....
Szalontai János

 

*******

 

Szervusz!
A válaszom: az ajtó.  (szerintem aljas egy kérdés, gratulálok)
Üdv!
Hegyi Gyuri
 

******

 

 Sziasztok !
A nyitott ajtó hiányzik ! Ugyanis a rögzitő fül azt rögziti, amennyiben valaki kinyitja a tolóajtót.
Üdv. mindenkinek !
Garányi Gábor

 

******

 

Sziasztok!
A megfejtés a következő: hiányzik az elhúzható oldalajtó, nyitott állapotban. Az üzemanyagtartályon található bevágás a teljes nyitottságot hivatott biztosítani, a felette található nyelv pedig az ajtó nyitott
állapotban történő rögzítésére szolgál.
Üdv mindenkinek:
Kaufmann János nyugállományú re. alez.

 

******

 

Üdv!
Bármi is hiányzik az adott helyről az útban lenne az eltolható ajtónak.
Így más nem hiányozhat mint maga az ajtó!
Üdv:

jimmy - Kelemen Imre

 

******

 

Üdv!
Szerintem a kinyitott oldalsó ajtó "hiányzik" a képről.
http://www.airliners.net/photo/Slovakia---Air/Mil-Mi-8T/1561090/L/&sid=5c3ed93522f23f8004f460ba2c504f28
http://www.airliners.net/photo/Poland---Air/Mil-Mi-8T/1495385/L/&sid=5c3ed93522f23f8004f460ba2c504f28
http://www.airliners.net/photo/Medi-Fly-Kft./Mil-Mi-8T/1313853/L/&sid=5c3ed93522f23f8004f460ba2c504f28
Tisztelettel
Kovács Péter

 

******

 

Üdv!
Esetleg egy ajtó hiányzik onnan? Mert ugye az be vagyon csukva, és ha elcsúsztatjuk nyitott helyzetbe, akkor pont ott van a helye...
Peti -   Péter Pál

 

******

 

Szia Sándor,

szerintem hiányzani nem hiányzik semmi - csak nincs éppen kinyitva a  tolóajtó, mert annak a helye a bevágás, illetve azt rögzíti nyitottan a fül.
Üdv
Olasz Péter
 

******

 

Nagy csel volt.
A vágat mindössze arra szolgál, hogy az utastér bal oldalon hátracsúszó ajtaja ne kolbászoljon be az üzemanyagtartályba, mert egy ilyen eset maradandó fejfájást okozhatna a pilótának (meg a karbantartóknak is). A felette lévő rögzítőfül pedig határoló szerepet tölt be, mert azért még ha meg is van a hely a tartályon, nem célszerű hozzávágni az ajtót.
Szögyi -   Szögyéni Péter

 

******

 

Üdv!
Az előző rejtvényhez képest potya kérdésnek tűnik.
A neten látott MI-8 képek alapján úgy sejtem, ez a bevágás a tolóajtó miatt készült, a rögzítő fül a nyitott ajtót rögzíti.
Antal Lajos

 

******

 

Helló!
Az ajtó ebbe a bevágásba érkezik, a fül az ajtó útjának a végpontja.
Üdv:
Portás Csaba

 

******

 

Szervusz Sanyi!
Itt a nyitott, azaz hátrahúzott ajtó hiányzik a képről. Ugyanis ez a fül azt rögzíti nyitott állapotban.
Baráti üdvözlettel:

Kóbor György

 

******

 

Szervusztok!
Hogy, mi hiányzik a megadott helyről? Hát a "minyóajtó". Persze nyitva és nem csukva.
Sok sikert a további munkához és gratula a honlaphoz.
Groditzki Péter
 

2009. augusztus

Ez itt a Mi-4 főreduktora.

 

A piros nyíl egy himbát jelöl, amelyen keresztülhaladva mechanikus összeköttetés van a főrotor dőlés-automatája és a  farokrotor között.

 

Kérdésünk: miért van erre szükség?

 

Ezzel a rejtvénnyel - a beérkezett megfejtések számából ítélve - kissé túllőttem a célon: talán kicsit nehézre sikeredett.

 

***

Helló H. S.!
Talán a repülésközebeni stabilítás végett.
Üdv.: T. Dani
 

Szia Dani,
a válaszod felettébb diplomatikus! Valahol igaz, de semmi konkrétumot nem tartalmaz... Valljuk be, a diplomaták válaszai nem használhatók semmire.
Azaz: tulajdonképpen az állításod igaz, de nagyon általános. Csak akkor tudom megfejtésként értékelni, ha megírod, hogyan működik.
Ne keseredj el ha nem tudod, ehhez a helikopter kormányzásával elég jó tisztában kell lenni, és ez nem egy mindennapi szokásos ismeretanyag. Ha van kedved, én készen állok a szokásos "tapogatózva" előre haladó módszerre. Mindjárt kezdetnek elárulok annyit, hogy a helikopter függőleges tengely körüli stabilitásával kapcsolatos a rúd szerepe.
Várom tippjeidet!
Szia: HS

 

 

Hello H.S.!
bár csak egy tipp de szerintem ha a farokrotor nem áll egy bizonyos szögbe ha a főrotor dölés szöge egy bizonyos fokba áll akkor a helikopter nem képes stabilan repülni (bepörög )
Üdv.: Temesi Dani
 

***

 

Szia, Sanyi!
Amennyire a képen látszik, a kérdéses himba a keresztirányú ciklikus állásszög-vezérléshez csatlakozik. Arra gondolok, hogy ha a rotor forgáskúpját valamelyik oldalra megdöntjük, akkor a felhajtóerőn kívül oldalirányú erő is keletkezik, mely a farok-légcsavar vonóerejével erőpárt alkotva, a helikoptert elforgatná a függőleges tengelye körül. Szerintem, ennek kiküszöbölésére építették be ezt a korrekciós elemet.
Üdv: Tamás


Szia Tamás,
abszolút jó helyen jársz, bár én egy még nyilvánvalóbb okra gondoltam: ha a közös állásszöget változtatják (emelkedés/süllyedés), akkor változik a leginkább tisztán érthető okból a főrotor nyomatéka, amelynek ellentartására "utasítja" a farokrotort az ominózus vezérlőrúd. Persze a pontos ellentartáshoz kellett a pilóta lábának finomító mozdulata is.
Kösz' a megfejtést!
HS

 

***

Szervusz!
Ha a forgószárnyak állásszögét változtatják, akkor szerintem változik a rotor és a
törzs közötti forgatónyomaték, azaz a gép valamerre el akar fordulni, tehát
váloztatni kell a farokrotor állásszögén is. (a Kamovok nem így fordulnak?)Viszont
az egész főrotor dőlésszöge változik az nem világos számomra, hogy csinál-e ilyet.
Úgyhogy vagy az elő mondatom igaz és amiatt, vagy dusztom sincs...
Üdv!
Hegyi Gyuri
 

***

No, véleményem szerint ez a himba mivel fix kapcsolatot biztosít, a farokrotor állásszögét állítgaccsa a főrotor állásszögével összhangban. Ugyanis amikor a főrotor állásszögét megnöveli a helikoptervezető a kollektívvel (na jó, EVK) akkor a megemelkedett állásszögön a felhajtóerő mellett a légellenállás is elkezd növögetni, emiatt a főreduktoron keresztül a törzsre átvivődött nyomaték is elkezd növekedni.
Amennyiben ebben az eseten nem változtatnánk meg a farokrotor állásszögét,akkor emiatt a kopi szépen elkezdene pörögni, ami pedig az álmoskönyvek szerint nem szerencsés repülési helyzet.
Szögyi

***

Szia Sanyi !
A farok-rotor egyik feladata a helikopter megpördülésének (fő-rotor forgatásának reakciónyomatéka az ellenkező irányba forgatná a helikoptertörzsét)ellensúlyozásához szükséges erő biztosítása. A fő-rotor lapátok kollektív állásszög változásának függvényében ez az erő más és más. Ezt a változást közvetíti a képen látható himba a farok-rotor felé, ahol így automatikusan változik a farok-rotor lapátok állásszöge is, biztosítva a helikopter egyenes vonalúrepülését.
Üdv.: Oláh Feri

 

2009. június

Ebben a hónapban Lente Zoli felvételeivel megyünk az idegeitekre. Ez a kérdés - valljuk be - nem éppen habkönnyű nyári rejtvény. Nagy Andris ötlete...

Viszont a nyári pihenő okán két hónapotok van a megoldásra.

 

Az áprilisban érkezett két MiG-21bisz közül az 5721-es törzsét látjuk, leszerelt szárnyakkal.

A szárnyak és a törzs között számos mechanikus, elektromos és hidraulikus csatlakozás van.

 

A legfelső képen nyíllal jelölt fekvő nyolcas alakú csatlakozás azonban ennek a géptípusnak a különlegessége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A középső képen a jobb szárny törzs felőli hasonló csatlakozóját látjuk. Ugyanolyan mint a bal oldali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alsó képen a csatlakozás szárny felőli oldalát vehetjük szemügyre. Az átmérőjéből és kialakításából látszik hogy nem hidraulika-olaj és nem üzemanyag halad rajta.

 

Hát akkor mi ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Határ réteg lefúvó (SZPSZ) SPS-rendszer csatlakozói láthatóak a törzsön és a szárnyakon.
Tőle kissé hátrébb a felirat is jelzi a szerelőnyílás alatt a rendszert vezérlő pillangószelep található.
Juhász Gábor.
 

******

 

Szervusz!
A képen látható csatlakozón szerintem a hajtóműből elvett levegő áramlik, mégpedig a fékszárnyakhoz. Ha jól sejtem teljesen kitérített állapotban a felső felületükre vezetik a hajtómű kompresszorából elvezetett levegőt, hogy ne váljon le róluk az áramlás.
Üdv!
Hegyi Gyuri
 

******

Üdv!

Mivel az előző havi játékra küldtem életem első tippjét és helyesnek bizonyult megjött a kedvem rendesen. Ha butaságot írok van mentségem: semmi közöm a repüléshez szakmailag, autószerelő vagyok.

Na de most komolyan: az a rejtélyes nyílás. Ha sem üzemanyag sem hidraulika folyadék nem folyik benne, akkor csak egy tippem van. És a segítség ott van szerintem a képen. Ezt a típust ugyanis felszerelték ún. határréteg lefúvató rendszerrel (SZPSZ). Erre azért volt szükség, mert nincs lehajtható orrsegédszárny sem egyéb ívelőlap a fékszárnyat kivéve, ami növelni tudná kis sebességű repüléskor a felhajtóerőt, ezért meglehetősen nagy a leszállósebessége a 21-eseknek. A határréteg lefúvató rendszer lényege pedig, hogy a fékszárny fölött lelassult levegőt a hajtómű nagynyomású kompresszorfokozatáról kivezetett nagy sebességű levegővel felgyorsítják, (lefújják a határréteget) megakadályozva ezzel az áramlás korai leválását és megnövelve a felhajtóerőt kis sebességű repülésnél. Így csökkentették le a leszállósebességet 300-320 km/h-ról 270 km/h-ra. A nyílás pedig nem más mint a hajtóműtől kivezetett sűrített levegő járata. Ha jól látom oda is van írva a gépre nem messze a nyílástól: az SZPSZ rendszer pillangószelepének vezérlése.
Hátha jól gondolkodtam.
Nagy Gábor
 

******

Talán....nem is merem igazán......
EZ A FÉKSZÁRNY LEFÚVÁS CSATLAKOZÁSA!!!!
HÁT FORRÓ GÁZ UTAZIK BENNE AMI A HAJTÓMŰTŐL JÖN!
HOGY NE VÁLJON LE AZ ÁRAMLÁS!
ÍGY MARAD LAMINÁRIS AZ ÁRAMLÁS ÉS IGY TERMEL FELHAJTÓERŐT IS A FÉKSZÁRNY!
NA CSÁ!
Barna Miklós

 

******

 

Sziasztok!

Talán mégsem olyan nagyon bonyolult a júniusi feladat megfejtése.
A MiG-21 PFS FISHBED-D típusnál - először - lenyíló rendszerű fékszárnyat építettek be. A fékszárnyat ellátták SZPSZ határréteg lefúvató rendszerrel is, melyet a hajtómű nagy nyomású kompresszorfokozatáról látnak el levegővel. Ezáltal a leszállósebesség 300-320km/h-ról 270 km/h-ra csökkent. Ezután az összes változatot ezzel a határréteg lefúvató rendszerrel látták el.
Ezeken a csatlakozókon vezetik a nagynyomású levegőt a kompresszortól a fékszárnyak
fölé.
Főskolai tanulmányaimra visszaemlékezve ez a megoldás.
Azért Lente Zoli (volt szakasztársam) is segített. Remélem más is észrevette a képek
SZPSZ-1, SZPSZ-2 és SZPSZ-4 fájlneveit.
Üdvözlettel:
Papp Zoli

******

 

Helló H. S.!
Talán forró levegőt szálithatott. Bár ez csak tipp.
Üdv.:Temesi Dani
 

******

 

Szasztok!
Mostansag vetodtem erre az oldalra....
Jo latni hogy van ilyen is!
Sanda gyanum szerint ez bizony az SZPSZ (Szduv poverhnosztnogo szloja - hatarreteg
lefuvo rendszer ) csatlakozoja. A kompresszortol vezetnek nagynyomasu levegot a felszarnyakhoz. Valami olyasmire hivatott hogy a fekszarnyrol levallo legorvenyeket megkuldje, ezaltal javitva az aramlasi felteteleket, igy a fekszarnyat jobban ki lehet teriteni, igy tovabb csokkentheto a leszallasi sebesseg.
Udv:

Fifi (Bacsó István)

 

******

 

Üdvözletem!
Az 5721-es MiG-21bisz szárnytövében, a fékszárnyakkal azonos "magasságban", a fékszárny határréteg lefúvató rendszerének csatlakozási pontja látható.
A fékszárny határréteg lefúvató rendszerének rendeltetése, hogy leszálláskor csökkentse a repülőgép gurulásának hosszát. Leszálláskor a repülőgép kigurulásának hosszát - többek között - a leszálló sebesség csökkentésével rövidíthetjük le. A leszálló sebességet csökkenteni azonban a felhajtóerő egyidejű növelése mellett lehet csak. Az ilyenkor szükséges felhajtóerő-növekményt - legalábbis egy bizonyos értékig - biztosítják a kitérített féklapok. A kitérített féklapok határréteg lefúvatása azonban tovább növeli a már említett felhajtóerő értékét.

A határréteg lefúvatása a hajtómű kompresszora mögül leválasztott, a jobb és a balszárny gázcsatornáiban elvezetett és a fékszárnyak előtti nyílásokon kivezetett levegővel történik. Az első ilyen jellegű fedélzeti rendszereket az amerikaiak fejlesztették ki - hajófedélzeti gépeik számára. Egyébként ilyen rendszert találhatunk a szolnoki múzeumban kiállított F-104-es Starfightereken is!
Üdvözlettel, Barna Péter

******

 

Üdv!
Lehet hogy blődség, de szerintem az SzPSz levegőelvezetésének a csatornája. :S
Taki (Takács Zsolt)

 

******

 

Tisztelt szerkesztő Úr!
A 2009. júniusi rejtvényképpel kapcsolatban sokat törtem a fejemet. Sajnos nem sokra jutottam, mert legnagyobb sajnálatomra tök láma vagyok a repülőgépekhez, pedig nagyon érdekel a téma. Először a képre nézve egy 25 éves Hajdú Energolux mosógép ürítő rendszere jutott az eszembe, mert nemrég édesanyám gépét volt szerencsém bütykölni, és ott találkoztam ilyen jellegű rozsdás kikezdésekkel, mint ezeken a járatokon látható.

Tehát -gondoltam- forró víz lesz a megoldás. Na de minek mosnának a Mig-21-es szárnyában bármit is, vagy a törzsében és akkor erre ürítenék a szennyvizet? Nem, nem! Éreztem, hogy ezt még tovább kell finomítanom.

Végül is hosszas és fáradságos elmélkedéssel arra jutottam, hogy csak is forró levegő áramolhat át eme csőszerű képződményen.

Az előző gondolatmenet fonalát el nem veszítve rájöttem, hogy a szárnyban egy-egy ruhaszárítót helyeztek el a fondorlatos szovjet mérnökök, melynek forró levegővel való ellátását biztosították ilyen praktikus, és leleményes módon, hogy a hajtómű több száz Celsius fokos hőmérsékletű forró levegőjével pillanatok alatt meg tudjanak szárítani egy komplett szocialista brigád munkában elpiszkolódott olajos ruháját. És ezzel a manőverrel nem kis rést tudnak ütni a hanyatló kapitalizmus pajzsán azáltal, hogy megtévesztvén őket a ruhaszárító gépet vadászrepülőnek álcázzák! Riadalmat keltvén az imperialista besurranó ügynökök körében, akik azt hiszik már minden szovjet háztartásnak van egy Mig-21-es vadászgépe, pedig a hős anyák csak a család szennyesét szárítgatják igen gazdaságos módon.
Remélem jó úton járok! Alig várom, hogy beigazolódjék gondolatfürtöm helyessége.
 

Ui.: A honlap nagyon tetszik, igazán színvonalas munka, köszönet érte. További jó
munkát és kitartást kívánok a szerkesztéséhez.
 

Erdei László

 

******

 

Sziasztok!

Ez valószínűleg az SPS-rendszer része, aminek a lényege, hogy az egyik turbinafokozatból a fékszárnyra fújva a kilépő gázt a felhajtóerő megnő, lehetővé téve az alacsonyabb sebességű és stabilabb leszállást. Ez a csonk annak a csatlakozása, látni a forró gáz miatti "égésnyomokat" is.

Üdv,
Mester Béla
 

******

 

Udv,
Az SzPSz hatarreteg-lefuvato csatlakozoja es a hajtomutol elvezetett levego megy benne.
Ha nem, akkor ram ervenyes a mondas, hogy "En nem tudom, en csak vezetem"...
Popelyak Peter
 

******

 

Sziasztok!

Azt hiszem ez az SzPSz határréteg lefúvó rendszer levegőcsonkja.

Kis István
 

******

 

Szia, Sanyi!
Pár hónap kihagyás után ismét megpróbálkoznék egy megfejtéssel.
A kérdéses csatlakozás szerintem a fékszárny határréteg lefújó rendszer csatlakozója, és a hajtóműtől elvett levegő áramlik rajta. Én úgy emlékeztem, hogy ez a rendszer az MF-en volt, nem a bisz-en. Lehet, hogy nem is helyes a megfejtésem?
Üdv: Paál Tamás

 

******

 

Sziasztok!
Szerintem a határréteg lefúvó rendszer (SzPSz) levegőcsatlakozója.
Ez a rendszer a későbbi változatú Mig-21-eseken volt beépítve. A hajtóműtől elvezetett levegővel fúvatták le a káros áramlásokat (turbulens határréteg) kis sebességű repülés (bejövetel leszálláshoz) közben. Ezzel nagymértékben javult a repülési jellemző (kisebb átesési sebesség).
A nagy sebességre tervezett deltaszárny a kis sebességű repüléseknél csapnivaló tulajdonságokkal rendelkezett. Egy pilóta aki repülte a típust mondta, hogy átstartolásnál vigyázni kellett. Ha "rászúrta" a gázt, SzPSz nem volt tovább, a hajtóműnek viszont idő kellett, hogy felpörögjön és több tolóerő keletkezzen. Így a gép "megülhetett". Elképzelhető, hogy ez mit jelent 350-400 km/óránál, különösen felhőben történő bejövetel során.
üdv
Sáry Zoltán

 

******

 

A felvételen A MiG-21 Bisz SZPSZ csatlakozója látszik, ugyanis a Bisz-ek
leszálláskor a fékszárny kiengedése után SZPSZ üzemmódon kissebb
leszálló sebességgel ért földet.
Ezen az üzemmódon a fékszárnyat a hajtóműtől elvezetett levegővel
megfuvatták.

A MI-24 HELIKOPTEREKEN A FEHÉR TÁBLÁRA ÍRTUK FEL A GÉPEK ÉS RAKÉTÁK
FREKVENCIÁIT, HOGY KÖTELÉKBEN ELKERÜLJÜK A KÖLCSÖNÖS FREKVENCIA
ZAVARÁST. / vivő és ismétlődési frekvenciák /
Ádász Zoltán
 

******

 

Hali!
Szerintem ez a fékszárnyak határréteg lefúvató rendszerének csatlakozása, amely a hajtómű kompresszor fokozatától kapja a levegőt.
Üdv:
Antal Lajos

 

******

 

Üdv mindenkinek!
Ez a "fekvő 8-s" az SZPSZ rendszer levegőcsatlakozása. A szárny körüli áramlást segíti a működése, a vezérlő pillangószelepei a szerelőnyílás alatt találhatóak, és a beállításukat kevés műszaki tudta jól elvégezni.
Üdv: Réffi Ferenc
 

******

 

Szia Sanyi !
Kaptam egy tippet – nálam hozzáértőbbtől – amelyet a neten találtak megerősítettek:
„A PFSZ-altípustól kezdődően felszerelték a szárnyat (szárny-feleket) határréteg-lefúvó rendszerrel is (SZPSZ, cirill СПС, сдува пограничного слоя), ezáltal csökkenhetett a gép siklási és leszállási sebessége azonos állásszög mellett.”
Vagyis a csatlakozókon levegő áramlott.
Plusz az első képen van egy szerelőnyílás, amelynek a fedelén látható felirat is
segített.
Üdv.: Oláh Feri

 

******

 

A MiG-21-esnek a fékszárnyai áramlás lefúvó rendszerrel volt ellátva.
A képen a levegő kivezetés csatlakozója látszik, amelyet a hajtóműtől vontak el.
Ezzel nagy mértékben növelték a fékszárnyak lamináris áramlását, így leszálló állásban sem volt leválás a meredek szög ellenére.
Üdv: Jimmy.

 

******

 

Sziasztok,
Szerintem ez az SZPSZ rendszerhez tartozik. A fékszárnyakról fújja le a határréteget. Sokat segített, hogy csak ennek a tipusnak a jellemzője. Bár ez nem egészen igaz, mert az MF-en is volt ilyen. Meg persze az UM-eken.
Üdv: Nagy Tibor

 

******

 

Üdv mindenkinek!
Ez a határréteglefúvó rendszer (szpsz) csöve, ami a hajtóműtől a fékszárnyakhoz
vezeti a levegőt.
üdv. Jankovics István
 

******
 

Kedves Triumvirátus,  Nagy Andris, Lente Zoli és Hajnal Sanyi!

A 2009 június havi feladvány margójára: Zoli felvételei remekek, és műszakilag is értékelhetőek egy hozzáértő egyén számára. No de egy laikusnak?

Andris ötlete - hogy fel kell tenni nyári feladatnak - nagyon helyénvaló. Hogy az idegeinkre megy vele még enyhe kifejezés. Ez már a gonoszság határát súrolja, és Te, Sanyi még asszisztálsz is hozzá. Nektek köszönhetően magam sem tudom már, hogy mit meg nem mozgattam a helyes megfejtés érdekében. Többek között Debrecen három könyvkereskedését kutattam át, természetesen eredménytelenül.
Ezek után a saját ismereteimre hagyatkozva válaszolok, hátha megint "SIKERÜL" Összegezve: köszönöm a feladványt! Egykicsit felrázta az emlékezetemet.
A megfejtés: A lenyíló rendszerű fékszárnynál található a képen látható nyolcas számra emlékeztető keresztmetszetű szerkezeti elem /levegővezeték/. Alaphelyzetben a fékszárny nincs kitérítve. Felszálláskor 25 fokra, leszálláskor 45 fokra van kitérítve. A fékszárnyak el vannak látva SzPSz rendszerű határréteg lefúvatóval. A hajtómű nagynyomású kompresszor-fokozatáról vezetik el a levegőt a képen látható vezetéken a határréteglefúvatóhoz.

Ezáltal a leszállósebesség 320km/h-ról 270km/h-ra csökken.

Baráti üdvözlettel: Kóbor György
 

******

 

Sziasztok!
Még mindig innen a távoli Görögországból, de lélekben otthonról írom az e "kéthavi" megfejtésnek vélt ötletem. Úgy vélekednék, hogy mivel a szárny hátsó részéről van szó elképzelhetőnek tartom, hogy ezen a nyíláson a csűrők, valamint a fékszárnyak valamiféle mozgatórudazata jöhet ki, lehet benne. Első ránézésre hirtelen üzemanyag-vezetékre gondoltam, de utána olvastam el, hogy az nem lehet. Más
megoldásra nem tudok gondolni, lehet hogy csak elterelte a figyelmem.
Tisztelettel: Csiza Péter

 

******

 

Sziasztok !
A képeken az "szpsz" azaz határréteg-lefúvó berendezés csatlakozásait látjuk, aminek az a lényege, hogy a kompresszor nagynyomású részétől levegőt vezetnek a fékszárny fölé a forgástengely felett egy keskeny résen. Ez "lefújja " a kitérített fékszárny fölött keletkező turbulens / örvénylő / légáramot, ezért nagy állásszögnél sem válik le az áramlás. Azaz nagyobb állásszöggel lehet leszállni az átesés veszélye nélkül, a nagyobb állásszög pedig kisebb leszállósebességet eredményez. 300-320-ról kb: 270 km/h. A rendszer csak a fékszárny teljes, 45 fokos kitérített helyzetében működik.
Érdekessége még a dolognak hogy a nagymennyiségű levegő-igénye miatt bizonyos mértékig korlátozott a használata. Vagyis csak a hajtómű kb. 50%-os fordulatszáma fölött használható. Ezért a HVK-n /hajtómű-vezérlőkar/ van egy úgynevezett szpsz ütköző, ami megakadályozza a rendszer használatát nem megfelelő fordulatszám alatt, mert az hajtóműleálláshoz vezethetne. Kb ennyi jutott eszembe hirtelen.
Üdv mindenkinek !
Garányi Gábor
 

 

 

2009. május

Cápeti kerekét látjuk, koncentráljunk a gumiabroncsra. Látszik hogy repedezett, de az is látszik hogy nemigen volt használatban, hanem valami félhomályos raktárban, vagy netán a szabad ég alatt töltött évek alatt szerezte ráncait.

 

Két fura lyukszerű mélyedés is éktelenkedik rajta.

Nem örülnék ha az én autóm gumiján ilyesmit látnék !

 

Ez bizony nem a véletlen műve, láthatóan szándékosan van ott.

 

Milyen célból

és mikor került oda ?

 

Szia.

Talán elsőként küldöm a tutit.
Átvételi jel van bele sütve, mint mondjuk régen a beütő a honvédségi felszerelésekben.

Nihil (Szalontai János)

 

A "talán"-ból csak az egyik fele jött be: tényleg te voltál az első beküldő! (hs)

 

******

 

Üdv mindenkinek !

Kérem szépen a képen látható lyuk, egy analóg gumikopás-jező segédberendezés. Ugyanis a gumiköpeny sok réteg gumi-vászon, gumi-vászon / és igy tovább/ szerkezetű. Ezért, ha látszik a vászon az még nem jelez, jelent semmit, természetes jelenség. Egy új gumin már az első leszállás után megjelenhet a vászon. Viszont a valós elhasználódás mértékét a lyuk mélysége remekül mutatja.

További jó munkát és sok jó kérdésgyártást !

Garányi Gábor

 

******


Ez az utólagosan belesütött kopáshatár jelző lenne talán?
(Barna) Miki
 

******

 

No, hogy megint le ne késsem a megfejtést, gyorsan lekopogom a lyukas kerék
titkát.

A repülőgépek leszállásakor a kibocsájtott futók kerekei álló helyzetben vannak. A példában szereplő MIG leszállósebessége jó 200 km körül van, ez azt jelenti, hogy az álló helyzetű kerék a földet éréskor kell felgyorsuljon ilyen kerületi sebességre, ami azért nem egy-két pillanat műve. Ezalatt az idő alatt a géptest a leszállósebességgel halad, a futómű gumija pedig a súrlódási együttható által meghatározott mértékben próbál igazodni ehhez a sebességhez. Kb. úgy mint a Forma-1-es rajtnál, csak annyi különbséggel, hogy ott a kerékagy felől jön az a nyomaték, ami "radírozásra" készteti a gumit, míg itt a köpeny külső részéről jön az erőhatás.

Az eredmény ugyanaz, szép fekete gumicsíkok az aszfalton, amelyek úgy hozzátartoznak egy kifutópálya végéhez, mint kutyához a bolha.

(pl. Ferihegy:http://maps.google.com/maps?ll=47.426807,19.287671&z=17&t=h&hl=hu)

Mivel minden egyes leszállásnál ott marad mondjuk fél kiló gumi az aszfalton, a futófelület kopását kell valahogy figyelemmel kísérni, hogy tudhassák a műszakisok meddig lehet terhelni a gumit. Erre a célra szolgál a futófelületbe "fúrt" lyuk, amíg az látszik addig lehet biztonsággal használni az abroncsot. A jelzőfurat mélysége olyan, hogy a fenek még a gumirétegben van, a vászon fölött pár milliméterre ér véget, így ha a gumiban már nem látszik a lyuk, akkor igenis cserére megérett a futó.
 

Szögyi (Szögyéni Péter)

 

******

 

Szervusz Sándor!

Szerintem ez egy kopásjelző mélyedés. Ha eltűnik, vagy ha éppen eltűnne, csereérett a gumi.
 

Üdv.:
Vadász Dávid

 

******

 

Szervusz!

Hosszas töprengés után: gyártáskor kerül oda a két lik és ezzel ellenőrzik, hogy mennyire van megkopva a futófelület..... vagy sem!


Üdv!
Hegyi Gyuri

 

Vagy de... (hs)

 

******

 

Szia Sándor!

Tippem szerint a kiállítási gépek kerekei nem légtöltöttek (mert akkor  mire végeztünk a kompresszorozással a "reptér" egyik végében, kezdhetjük elölről a másikon), hanem... mondjuk parafareszelékkel tömöttek, nemtom, de a lényeg, hogy ezeken a lyukakon keresztül juttatták be a szilárd töltőanyagot.
Talán...

Üdv
Olasz Péter

 

Az ötlet szabadolmra érett! (hs)

 

******


Tiszteletem!

A lyukszerü mélyedések Cápeti gumiabroncsán a kopás jelző lyukak. Ha ezek eltüntek a gumi kopása miatt, akkor a gumit cserélni kellett.

Üdv.:Káldi Péter (volt pápai APA sofőr)

 

APA kocsit hajt... (bocs, hs)

 

******


Szervusz Sándor!

A májusi feladvánnyal kapcsolatosan tippelnék. Szerintem a MiG-21-es kerekén a lyukak arra valók, hogy ellenőrizzék a kopás mértékét. Ha ma lyuk eltűnik, a gumiabroncs már nem használható fel tovább. Ha nem, akkor tévedtem.

Üdvözlettel:

Sárdi Norbert

 

******

 

Üdvözletem!

Mivel eddig én még sosem próbálkoztam megfejtés küldésével noha az oldal rendszeres látogatója vagyok, gondoltam most megpróbálkozom vele. Nos ha csak a józan paraszti eszemre alapozok azt mondanám, hogy a Cápeti kerekén lévő mélyedések kopáshatároló szerepet töltenek be. Vagyis ha a mélyedések már nem látszanak, akkor az abroncs csereérett. Számomra ezt támasztja alá az is, hogy az abroncsok nem használtak (mint ahogy az a kép mellé is van írva).

Nagy Gábor

******

 

Szia Sanyi!

Szerintem "kiolvadó" dugók. Mielőtt felrobbanna az abroncs, kiolvadnak, és elengedik a nyomást.
Talán, remélem.

 Üdv: Váry Tamás

 

 Ez a megfejtés a leginkább fantáziadús ebben a hónapban ! (hs)

 

******

 

Szia megint!

Annyira belepistultam az előbb a weboldalas infókba, hogy elfeledtem, hogy megfejtésem is lenne az e havi feladványra. Szerintem a futófelület kopásának egyszerű és gyors megállapítására szolgál a "luk".

Üdv,
Ughy Attila
 

******

 

Kedves Sanyi!

Megint nekifutok a megfejtésnek, hátha sikerül akkora baromságot kiagyalnom, mint a füstgenerátorra.
A gumiabroncsoknak van egy, a gyártómű által meghatározott élettartama. Ha volt használva ha nem
volt használva, az élettartam lejárta után vagy meg kell semmisíteni, vagy használhatatlanná kell tenni. A feladványban egy szándékosan "hatástalanított" abroncs szerepel.

Baráti üdvözlettel:

Kóbor György

 

Kedves Gyuri, sikerült! (hs)

 

******
 

Helló!

Cápeti kerekeivel kapcsolatban, szerintem azok a mélyedések olyanok mint amikor a pályamotorosok,pálya autósok egy eszköz segítségével kivágnak a gumiból egy kis henger alakú formát , hogy az alapján meg tudják mérni a gumivastagságot!
üdv:

kramer

******

 

Szia Sanyi !

Szerintem a két lyukszerű mélyedés a gyártás végén került gumiabroncsra, abból a célból, hogy látható legyen a kopás mértéke.
A gumiabroncsok több réteg gumi és vászon "összedolgozása" eredményeként jönnek létre. Használat során több réteget is le lehet koptatni ezekből. Ezek a mélyedések, illetve azok "elfogyása" jelzi, hogy "Ne tovább !"

Üdv.:

Oláh Feri

 

******

 

Sziasztok!

Azok a kis lukak (egy abroncson több is van) a gumi kopását jelzik. Ha elég mélyek, még jó a gumi, de ahogy tűnnek el szépen a leszállások során, úgy jelzik az abroncs kopását. Ha már nagyon sekélyek, akkor itt az ideje egy cserének!
Kecskeméten egy 29-es kapcsán mesélte a szerelő, biztos itt is erről van szó.

Kiszély András
 

******

 

Tisztelt Repulomuzeum!

Az altalam helyesnek velt megoldas a kovetkezo: szerintem ezeket a bemelyedeseket a gep forgalombol torteno kivonasakor nyomjak bele, hogy ha le is kerulne a gumi a geprol, tudjak hogy azt a gumit mar nem lehet ujra felhasznalni, vagy vmi ilyesmi. En erre a megoldasra jutottam.

Tisztelettel:
Csiza Peter
 

2009. április

Ezt a fotót még 2003.-ban készítettem a tököli repülőnap során.

Örültem hogy milyen jó kis kép lett !

Amikor közelebbről is megnéztem, roppant érdekesnek találtam, hogy a látványt fokozó füstölő által keltett, messziről és szabad szemmel nézve egyenletes füstcsík korántsem az.

 

Hogyan keletkezik ez a

morze-jelekre emlékeztető füstképlet ?

 

 

Szia!

Mivel ez nem különálló füstgenerátor, hanem a kipufogógázhoz adagolnak /ha jól tudom gázolajat/ ezért látszik a sebesség és a fordulatszámtól függően ez a "pöfékelés".

Vagy öreg indiánok vezetik a gépeket és így beszélgetnek egymással. Több tippem egyenlőre nincs.

Uff. Szóltam!

Üdv;
Garányi Gábor

 

Uff, fehér testvérem jól beszélt ! (hs)

******

 

Szeva Sanyi
Szerintem:
A légcsavar tollak pulzáló légnyomása miatt szakaszos a füst, ahogy a toll elfordul a leömlő cső előtt. Ezért az indiánfüst. Alulról nézve pedig folytonos látványt nyújt.

 

Barna Miklós

 

Ha már nem tudunk elszakadni az indiánoktól: fehér (azaz Barna) testvérem gondolatait a Nagy Manitou rossz irányba vezető ösvényre terelte. (hs)

******

Azt gondoltam hogy a füst morze elrendezése a hengerek gyújtási sorrendjével van összhangban, de utána néztem és V6 -os motornak, és úgy vélem akkor nem ilyen lenne (a minta).
Üdvözlettel:

Takács István

 

De bizony, ilyen ! Igaz, hogy itt 6 hengeres boxer motorról van szó, amit a V-motor egy speciális esetének is felfoghatunk. (hs)

******
 

Hi HS!
Rádiócsend idején (táv)írásban kommunikálnak.
Összevág ....., de nem.
Nem hiszem, hogy egy repülõnapon rádiócsend lenne, ezért nem valószínû, hogy  morzejelekkel kommunikálnának a kötelékben, talán idejük sem lenne a  kódolásra/dekódolásra bármilyen villámkezűek is.
Szerintem a légcsavar tolla(i által keltett lökéshullám) szaggatja a füstöt.
Hm..... ha nem, hát nem.
Üdv:
Kucsora István

 

Hm... hát nem! (hs)

******


Szervusz!
Mivel a füst a kipufogóból jön, a hengerekből kiáramló gázok lökik ki a füstöt, ami nem folytonos áramlás.
Tényleg: mivel csinálják a füstöt? Milyen anyagot fecskendeznek a forró kipufogócsőbe?
Üdv!
Hegyi Gyuri

Úgy tudom gázolajat. (hs)

******
 

Hello H. S.!
Valószínűleg azért nem egyenletes a látványfokozására szolgáló füst mert...
1 - a füstgenerátor (ha létezik ilyen) nem egyenletesen adagolja/készíti
2 - a légcsavar által keltett áramlás miatt
Vagy tippem sincs.
Üdv.: Temesi Dani
U.I.: egyre jobbak a feladványok és a honlap is.

 

Kösz' Dani, igyekszem! (hs)

******

 

Szia Apa!
Volna egy, illetve két megfejtésem az e havi füstölős kérdésre. Ha jól csal a sejtelmem, akkor ez úgy működik, hogy a kipufogórendszerbe valamilyen olajat fecskendeznek, ami a forróságtól el is füstöl gyorsan. Hogy mitől ilyen pamacsos, azt csak tippelem. Szerintem a kiáramló kipufogógázok mennyiségével van összefüggésben. Robbanómotoros gépekről van szó, a robbanómotor meg robban és nem fúj, ezért nem folyamatos, egyenletes a kipufogógázok kiáramlása. Gondolom minden kis pamacska egy-egy hengerben bekövetkezett gyújtást, illetve utána a kipufogást jelez. Na ez az "A" verzió.

Ezzel nekem személy szerint van néhány fenntartásom, ha belegondolok. Nekem kicsit ritkásak a pamacsok. Valahogy nem tetszik. A fordulatszáma nem tudom, milyen tartományban mocorog egy ilyen motornak, de szerintem a pamacsok sűrűsége nem a motor fordulatszámát tükrözi, hanem valamilyen
adagolóberendezését. Bizton állíthatom, hogy ötletem nincs, pamacsok sűrűsége milyen fordulatszámot tükrözne, de valami bizsereg és kevésnek találtatik a pamacs.
No ezek az én verzióim. Remélem nem mondtam nagy hülyeséget egyikkel sem.
Puszi!
(Hajnal) Viktor

Úgy látom nem hiába kínlódtunk a fizikával. Egyébként éppen kis gázzal ereszkedtek a gépek. De maradjunk a fizikával való kínlódásnál: hathengeres boxermotor, forog mondjuk 2000/perc - et (kis gáz), a gép pedig ereszkedik mondjuk 200 km/h-val. Milyen távolságra vannak a pamacsok egymástól?

Ugye hogy mégis gonosz egy apád van?

******
 

Szia.
Ez egy igazi érdekes feladvány, nincs véletlen köze az üzemanyaghoz? Esetleg külön füstölő van rajtuk? Habár tudják általában ki-be kapcsolni...
Nihil (Szalontai János)

 

Khmmm...  Azt hittem it én kérdezek ! (hs)

******
 

Szia kedves Sándor.
Szerintem a füst azért "szaggatott" mert a gép kipufogójába spriccelt (vagy egyéb módon juttatott) gázolaj, vagy egyéb olajat és az ezáltal keletkezett füstöt csak a kipufogó ütemeknél tolja ki a kiáramló gáz a csőből!

Látható is a képen , hogy a kipufogóból jönnek a pamacsok.
Üdvözlettel:

Zsigmond Károly

 

Így igaz! (hs)
******
 

Szia Sanyi !
Ha jól látom a képen, akkor a "füst" a kipufogóból jön ki és nem egy külön füstölőből. Ebben az esetben azért nem folyamatos a "csík", mivel a kipufogás sem folyamatos, hanem szakaszos fázis a belsőégésű dugattyús motorok esetében.

Üdv:

Oláh Ferenc

 

Így igaz! (hs)
******

 

Tisztelt Repülőmúzeum!
Az előző havi feladvánnyal ellentétben ez nem olyan nehéz számomra. Igaz most sem vagyok 100%-ig biztos, de legalább ötletem van a megfejtést illetően. Nos tehát szerintem ez azért lehet, mert a füstöt csináló anyagot a motor kipufogójába vezethetik bele hogy azt kilökje és mivel felváltva megy a kipufogás a hengerekben ezért jöhet ki így a füst onnan. Remélem nem tévedtem el semerre a megoldásban és nem valami abszolút balgaságot találtam ki.
Tisztelettel:
Csiza Péter Zsolt

 

Így igaz! (hs)
******


Köszönöm szép számban beküldött megfejtéseiteket ! (hs)
 

 

2009. március

Az e-havi rejtvénnyel kapcsolatos fejtörést, a megfejtés okozta örömöt, netán a mérgelődést Fehér Balázsnak köszönhetitek, ezt a kérdést ő javasolta. Van ez is olyan elvetemült hogy szívesen adom fel rejtvényként!

 

A kérdés: mi a közös vonás az An-2 és SaaB J-37 Viggen repülőgépek szerkezeti kialakításában?

Ahogyan szokott, a megoldás eléggé meghökkentő (igyekszik lenni). 

 

A megfejtés rajta van a két mellékelt képen, sőt, a honlapon a sok szöveg között még egy halvány utalás is van rá.

Az általatok várt megfejtés egy szó: mindkettő biplán (jó ez most kettőbe sikerült).
Természetesen ezzel én nem értek egyet, nemsokára egy hosszabb lélegzetvételű írásban kifejtem !

Szögyi
 

*****

Szia Sándor!
Ha jól sejtem, mind a két gép biplán - vagyis kétfedelű, még ha ez a Saabon nem is nagyon látszik :-)
Üdv és csak így tovább a honlappal!!

Olasz Péter
 

*****

Szia!
Nos, elolvasva az újdonságokat nem volt nehéz a megfejtés, bár magamtól valószínűleg
nem jöttem volna rá, vagyis hogy a Viggen is kétszárnyú gép, mint az An-2. Vagyis,
hogy az elöl lévő kacsaszárny nem mozgatható, mint a Gripenen, csak van rajta egy
fékszárny.

Makai Peti.

 

******

 

Hello H.S.!
hi-hi ez nagyon egyszerű: Biplán mind a kettő
másik tippem: mind a kettő rep.gép de ez már csak egy elvetemült poén :-D
üdv.: Temesi Dániel
 

******

 

Szia Sanyi!
A gépek közt szerintem ez lehet a közös vonás.
AN2: A felső szárny kilépő élén igazságosan osztozik a fékszárny (belül)
és a csűrőlap.
JAKTVIGGEN: A deltaszárny teljes kilépő élén féklap/kormányfelület húzódik.
 

Brna Miklós

 

Szia Miklós,
ez mind igaz, és nagyon jó helyen keresel.
De: a Viggenen a féklap nem a deltaszárnyon, hanem a fülke mögötti "csutkán" van. Éppen ebből adódik egy meghökkentő következtetés, ami a megfejtés.
Várom a helyes választ!
Szia:
HS

 

 

Nehéz a feladat.
Az fenti két mondatot te írtad le honlapon ,onnan másoltam be a levélbe.
Nos akkor hol is fékszárny a Viggenen?A kacsa szárnyát valóban használja fékszárnyként is. Funkciója aerodinamikailag kettos.De az ancsán nincs kacsaszárny, csak felso vagy alsószárny. Talán az ancsa fékszárnya "magassági kormányként" is tud mukodni?
http://www.youtube.com/watch?v=11-osaKapEI&feature=related

 
Na csá
 

******

Szervusz!
Hát csak találgatni tudok: mindkét masina kereke földig ér.....
No jó, komolyan: a szárnyak teljes kilépőélét a féklap és a csűrőkormány foglalja el.
Ritka aljas kérdés. Javaslom, év végén rendezd meg a "Melyik kérdés volt a legbosszantóbb az idén?" szavazást. Komoly esélyű az e havi rejtvény... :)
Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

 

Szia Gyuri, sajnos hideg !
Pontosabban: langyos! Addig jó, hogy a szárnyak...
A megfejtés, ahogyan kell, meghökkentő. Olvasd el az én Viggen-
kommentáromhoz ebben a hónapban írott kiegészítést/javítást.
A rejtvény abból született, ékes bizonyítékaként hogy nemcsak én vagyok
hajlamos némi aljasságra...
Szia:
HS

 

 

Szervusz!
Na az az igazság, hogy nem mindent tudtam elolvasni még és a Viggen ismertetőt túrtam végig, a cikket nem.
"Úgyhogy akárhogy nézzük, de ez a gép bizony biplán."
Erre gondoltál? Hát erre a sose gondoltam volna. Igaz, hogy nem sárkányos voltam, hanem hajtóműves, de ezt az elrendezést úgy tanultuk, hogy az első a magassági kormány.... Ez van.
Nagyon jó rejtvény volt!!!!!!!!!!! Gratulálok hozzá!
Üdv!
Gyuri
 

******

 

Lehetséges megfejtés:
Mind a két gép biplán. A képeken is látszik, hogy alsó és felső szárnyuk is van, de segített a honlap.
Üdv: Nyirán Levi

 

******

 

Szia.

Mit tagadjam , egyre nehezebbek a feladványok. Már alig várom, hogy túl legyünk az
AN-2 feladványokon.. de talán most pontosan tudom a helyes megoldást..
Szóval ... bizonyos értelemben mind két gép BIPLÁN !!

Nihil - egy volt légvédelmi tüzér

 

******

 

Szia Sanyi !
A honlapon a sok szöveg között megtalált halvány utalás ( F.B.-től ) szerint
a megfejtés : Biplán.
Az én megfejtésem : Semmi, mármint a közös vonás az AN-2 és a Saab J-37
szerkezeti kialakítása között.
Oláh Ferenc

 

Bővebben kifejtve a vita részben (hs)

 

******

 

Eddig a megfejtések, de gyanítom, hogy a témának még nincs vége. Két szélsőséges vélemény csap össze, a hullámok lehet hogy tovább fognak gyűrűzni.

 

A vita itt olvasható, ha van véleményed, küldd el bátran!

 

2009. február

A "Párnás Minyó" fülkéjében vagyunk, a parancsnok feje felett.

Azt bizonyára sokan tudjátok, hogy éjszakai repüléskor a műszereket és az egyéb kezelőszerveket vörös fénnyel világítják meg, mert ez a szín kápráztatja el a legkevésbé a szemet, amikor váltakozva kell nézni a sötét tájat és a műszereket.

Az itt látható kezelőpanelt böngészve látható, milyen nagy gondot fordítanak a káprázástól mentes világításra, számos kezelőszerv szolgálja a pilótáknak leginkább megfelelő beállítást.

Éjszakai üzemmódban a pilótafülkében minden fényforrás vörös fénnyel világít - a kép felső részén látható egyetlenegy lámpát kivéve !

 

 

 

Ezt a képet Lente Zoli készítette segítségemre a 10435 tárolt gépben.

 A múzeumban kiállított Mi-8P-ben (10416), ahol a feliratok magyar nyelvűek, a lámpának csak a hűlt helye van.

 

A lámpát kifordítva majdnem jól látszik, hogy ebben a lámpában - a többi hasonlótól eltérően - nincs vörös színszűrő.

 

E havi kérdésünk: miért nincs ?

 

A  kérdést Nagy Andris tette fel egykoron, amikor hőn (de feltehetően egyoldalúan) szeretett hallgatóit, köztük Lente Zolit is vizsgáztatta a Mi-8 EMO ismeretekből.

A megfejtés speciális ismereteket nem igényel, gondolkodjatok Ti is rajta !

 

Azért nem vörössel világítják meg azt a részt, mert a lámpácska a jelzőrakéta-tablóra irányul, ahol ugyebár elég kellemetlen lehet, ha nem a megfelelő jelzést adod le. Igaz, jelölve van számmal is, de ugyebár a színek alapján történő információ-feldolgozás így is gyorsabb, és nem kell agyalni rajta, hogy 1-piros, 2-zöld, stb.


Üdv:
(Fehér) Balázs
 

 

***

 

Szervusz!
Ez csak találgatás: mert ha térképet néz, azon sok a zöld szín, ami vörös fénnyel világítva nem igazán 
látszik jól. (vörös-zöld komplementer színek, azt hiszem, ezt így mondják) Szerintem térképet világítanak 
meg vele.
Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri
 
Szia Gyuri,
a találgatás iránya tökéletes, a következtetés nem. A megfejtés a képeken van.
Várom a tökéletes választ!
Szia,
HS
 
Szervusz!

Köszönöm a segítséget! Akkor a következő célzás:
A "PAKETÜ" gombjainak színe nem állapítható meg a monokróm vörös fényben. Mik ezek, jelzőrakéták? 
Sajna oroszul nem tudok.
Üdv!
Gyuri

Szia,
most tökéletes!
A térképolvasással ugyan elültettél egy bogarat a fülembe, de Andrisáltig állítja hogy a jelzőrakéták 
színének azonosítása miatt fehér a lámpa.
Szia,
HS
Szia!

Azért aljas egy rejtvény, ez is. Komoly darab! Csak onnan ugrott be, hogy volt
egy ábrázoló geometriai könyvünk zöld-piros szemüveggel és térhatású zöld-piros
ábrákkal. Azt se látnád csak piros fényben.
Most megyek és elolvasom az új cikkeket!

Üdv!
Gyuri

****

Hello H.S.!
egyszerű: mert ezt a lámpát csak a földön álló helyzetben használták
Üdv.: Dani
 

Szia Dani,
a dolog nem annyira egyszerű mint amilyennek látszik.
Elárulom: a lámpát repülés közben is használták, és a megoldás a két képen is rajta van. Arra koncentrálj, hová világít alaphelyzetben (amikor nincs felénk fordítva).
Várom a helyes megfejtést!
Szia:
HS

 

 

Hello H.S.!
Na ez már helyes lesz: azért nem kellet vörös színszűrő mert amit megvilágított azt ritkán használták repülés közben.
Üdv.: Dani

 

Szia Dani,

Még egy kis csiszolás:
Az egyik képen teljesen pontosan látszik, hogy mit világít meg ez a lámpa. Milyen színeket mutat ez a tárgy fehér, és milyen színeket vörös megvilágításban?
Szia:
HSHello H.S.!
a jelzőrakéta blokkok indítását és a különböző fényerő-beállításokat világítja meg fehér színnel.

ÜDV.:

Dani

OK Dani,
a nyom jó, már csak azt mondd meg, miért kell a rakétablokkok indítógombjait fehér színnel megvilágítani?
Azért sem árulom el, mert jobb ha Te találod ki!
Szia:
HS


Hello H.S.!
mert a rakéta blokkon található fehér színű rakéta indítás gombja is vörösnek látszott volna
ÜDV.: Dani
 


Úgy, úgy Dani !
sőt, a sárga is igencsak vörösnek látszana, a zöld pedig feketének. Ez tehát a rejtvény megoldása: Azért fehér színű ez az egy lámpa a kabin éjszakai megvilágításában, hogy a rakéták indítógombjainak színe
látszódjon!
Szia:
HS
 

******

Szia !
Talán most sikerül a megfejtés! Bevallom az ismerősök között megkérdeztem mindenkit aki látott "minyót" belülről de nem sokat segítettek. Mint a véres rongyra, úgy néztek rám.
Utasszállítón milyen tabló van? Utastájékoztató. Tehát "Dohányozni tilos, öveket bekapcsolni"
Ott a kapcsoló mellett a felírat is, hogy nem bírtam elolvasni.
Remélem másodjára eltaláltam.
üdvözlettel: Csabai Sanyi
 

*****

Szerintem a vörös fényben nagyon nehéz lehet egy szines térképen eligazodni.
Ezért van egy fehér fényű térképlámpa.


Üdv:
Antal Lajos
 

*****

Szia, Sanyi!
Az e havi feladvány tekintélyes fejtörést okozott számomra.
A panel, amit a "lámpa" megvilágít, a különböző színű jelzőrakéták indítására szolgál, mely rakéták különböző repülési (vész)helyzetek kommunikálására szolgált, előre meghatározott sorrend szerint.
Szerintem a kérdéses lámpa csak a jelzőrakéták kezelőpaneljének helyi megvilágítására szolgált, mivel annak nem volt egyéni háttérvilágítása, csak a rakéták színét jelző kis fény világított, és a vörös megvilágítás megnehezítette volna a színek azonosítását használat közben.
Azt, hogy csak a "párnás" Mi-8-asokon volt-e ez a lámpa, azt sajnos nem tudom.
Üdv:
Paál Tamás

*****

Szia Sándor!
Csak találgatás, de lehet UV vagy IR lámpa, ami a fluoreszcens festékkel bevont számlapokat, mutatókat gerjeszti.
A kettes számú tippem: Éjjellátóval felszerelt rep. személyzet számára kabinvilágítás.
Üdvözlettel:
Mészáros Gergely
 

******

 
Szia!
Nekem az a tippem, hogy ha a jelzőrakéták paneljét is vörös színnel világítanák meg, akkor egyáltalán 
nem látszana, hogy milyen színűek is valójában...
(Makai)Peti.

 

******

 

Sziasztok
Hát nem tudom, hogy jók-e a feltételezéseim vagy sem, de én arra gondolnék, hogy azokat a színes gombokat világítja meg. Ahogy ki tudom olvasni egy kevés orosz betűismereteim segítségével azok valami rakétával kapcsolatos indítógombok lehetnek, valamiféle sorrendkapcsoló amiket színekkel jelöltek és ezért van szükség a fehér fénnyel való megvilágítására? Vagy esetleg még térképolvasó lehet a sötétben? Ezekre a feltételezésekre jutottam.
Csiza Péter Zsolt


******

 

Szia Sanyi !
A kérdéses lámpa szerintem azért fehér fényű, mert a jelzőtöltények indító gombjain található színek - piros, zöld, sárga, fehér - ( amit a lámpa megvilágít ) vörös fényben nehezen megkülönböztethetőek. A lámpa üvege és az ellenző lemez "véd" a vakítás ellen. Szerencsére a megvilágított indító panelre nem
gyakran kell néznie a személyzetnek.
Üdv.:

Oláh Feri

 

******

Szia Sanyi!

A múltkor nagyon el voltam foglalva a küldött anyaggal és nem jutott eszembe a február havi rejtvénnyel is törődni egy kicsit. Ránézésre kicsit furcsálltam is a dolgot, de meglátva a jelzőrakéták kilövését szolgáló panelt csak arra tudtam gondolni, hogy a lámpa azért lehet kizárólag fehér fényű, hogy a rakéták jelzésére szolgáló színeket ne torzítsa el. (vagyis az 1,3,4 színek vörösek lennének vörös
fényben a 2. pedig barna.) Ugyanezért utálom nagyon a nagyvárosokban "szokássá vált" narancsfényű utcai közvilágítást, mert egyszerűen nem lehet megmondani pontosan, hogy pl. egy adott autó milyen színű a valóságban.

Ha mellé trafáltam volna, hát így jártam !

Üdv: Barta Endre
 

2009. január

Maradunk az An-2 belsejében.

Az utastérben, a pilótafülke elválasztó falán a másodpilóta ülése szintje alatt van egy rejtélyes tengelyvég.

Közelebbről nézve kimondottan kurblitengely kinézete van. Elgondolkodtató, hogy ugyan mit hajthat meg? A motor ide méterekre van, a mezőgazdasági berendezések meg a tengelyen innen vannak...

Nos, mi ez ?

 

A januári rejtvénnyel megküzdöttek akik vették a fáradságot hogy  beküldjék ötletüket. Szánom-bánom bűnömet, de a kérdésben igyekeztem elterelni a gondolatotokat a helyes megoldásról.

(hs)

 
******
 
Szia Sanyi!
Szerintem itt tekerjük be az inditáshoz a zümmert.
BM

******

 

Hello

Hát az e havi rejtvény kifogott rajtam. Max tippelni tudok abszurd hülyeségeket.Talán az önműködő 
pilótafülke-ajtó nyitómotorja?  Vagy még olyan elgondolásom lehet, hogy a mezőgazdasági berendezés 
indító kurblija? El nem tudom képzelni.
Csiza Péter Zsolt
******
Szia Sanyi!
Az AN-2 viszonylag egyszerű repülőgép, én úgy gondolom, hogy a fékszárnyak mechanikus
kiengedésére szolgál. Üzem szerint elektromos motor végzi a feladatot. A fékszárny
leszálláshoz nélkülözhetetlen (legalább is jó ha nyitva van) így elektromos
meghibásodás esetén valahogy mozgatni kell. A gépet két fő személyzetre tervezték
így valószínűleg a másodpilóta felelős a vészeljárásnál a kiengedésnél.
Üdv: Csabai Sanyi
 
Szia! második variáció számomra nehezen hihetőnek tűnik de ez sem
kizárható:
Télen az elektromos rendszer kímélése érdekében a hajtó vassal egy lendítő kereket
forgattak meg és ez segített a motor megforgatásában az indítómotornak. Én kétlem
ezt a lehetőséget de a ME-109-en úgy tudom van ilyen.
Üdv: Csabai Sanyi  

******
 
A tengely feletti csőhálózat alapján úgy gondolom, hogy ez egy üzemanyag
szivattyúhoz csatlakozik.
Ez vagy a gép feltöltéséhez vagy a tartályok között az eltérő üzemanyag mennyiség
kiegyenlítésére (kiegyensúlyozásra) szolgálhat.
Antal L.

Kedves Lajos,
a válasz logikus - de nem helyes.
Nem árulom el a megfejtést, hátha van még kedved találgatni. Segítség: van
a kérdésben egy kis elvetemült félrevezető szándék - de csak azért hogy
érdekesebb legyen !
(hs)
Igaz, hogy a motortól kicsit messze van, de lehetne az inerciális indítás valamiféle
kisegítő meghajtása. No, ez már csak találgatás!
Antal L.

******
 
Hello H.S.!

Először is BUÉK!!!!!!
másodszor: a kérdéses elemhez szerintem v.mien a hajtóművet szükség esetén indító 
eszközt csatlakoztattak

Üdv.: Temesi Dani
 
******
A 2009. január havi kérdés megfejtése a következő: "a rejtélyes tengelyvég"valóban egy kurbli tengely,
ám nem közvetlenül a motort hajtja. Az An-2repülőgép AS-62 típusú motorjának indítása elég sajátos 
(legalább is én még nem találkoztam hasonlóval). Az indító szerkezet működése a következő: egy
egyenáramú elektromotor egy lendkereket pörget fel kb. 150000-es fordulatszámra, majd egy, az 
autókban is megtalálhatóhoz hasonló körmöstengelykapcsoló segítségével a lendkerék egy lassító 
áttételen keresztül összekapcsolódik a motorral, így a lendkerékben tárolt hatalmas energia a motor 
átforgatására fordítódik.

És akkor mire való a kurbli? Természetesen a lendkerék felpörgetésére, hasemmilyen külső 
áramforrás nem áll rendelkezésre és a fedélzeti akkumulátor is lemerült a kemény orosz (vagy 
akármilyen) télben. (Ez a kurblizás felér egy kiadós reggeli tornával is.)

Üdvözlettel:
Paál Tamás
******
 

A helyes megfejtés: a kurblival az inerciális (lendkerekes) motorindítót pörgették fel, ha netán az akkumulátor miatt ezt a műveletet az eredetileg erre szolgáló villanymotor nem tudta volna megtenni.

Nem egy kényelmes dolog, percekig kell a kurblit teljes erővel forgatni, amíg az amúgy nem túl nagy, kb. kéttenyérnyi lendkereket egy áttételen át folyamatosan emelkedő hangú sivítás közben többezres fordulatra felpörgették. Ekkor egy lassító áttételen át az indítót egy tengelykapcsolóval a motortengelyhez csatlakoztatták, és a most már lassuló lendkerék a motortengelyt nyöszörögve átforgatta, a motor beindult.


Nagyon sok repülőgépmotor rendelkezett ilyen indítószerkezettel, ne mondjak mást mint a Me-109-es DB-605 típusú erőforrását.

Azért van az An-2-ben a kurbli furcsa helyen, mert innen a motor kb. két méterre van, úgyhogy a kurbli tengelye szokatlanul hosszú.
 

A rejtvény feladásában segítségemre volt Oláh Feri, köszönet érte. Ő küldte a következő képet, ahol a kurbli tekerőkarját a rendszeresített tárolóhelyén, a faroktérben látjuk. Ránézésre sem játékszer !

 

 

 

 

2008. december

Ugye te is szereted az olyan rejtvényt, ami első ránézésre meghökkentő, kicsit gondolkodva nem túl nehéz megfejteni, és még tanulságul is szolgál. Ezt itt én ilyennek találom.

Az An-2 pilótafülkéjében bukkantam rá.

 

Kérdés: ez itt milyen műszer és mi az oka a figyelmeztető feliratnak?

 

Roppant elégedett vagyok az e havi kérdéssel: jeles osztályzatot kapott Tőletek - merthogy szerintem a fokmérő a válaszok száma. Nagyon könnyű sem volt, mert néhányan rendesen megküzdöttetek vele.

Többen hőmérőnek néztétek. Elég aljas, hogy a gép orra kb. nyugat felé áll, úgyhogy az iránytű hihető "hőmérsékletet" mutat. Egyébként mikor a képeket csináltam, november ide vagy oda, volt is bent

26°C körül...

A mi műszerünk a középső szélvédő felett van, ami kívül üveg, belül plexi, és a meleg levegőt a két réteg közé fújják be. A plexi azért jó, mert rossz hővezető lévén nem párásodik be.

A két szélső szélvédő szintén két rétegű, mindkettő üveg, közöttük hihetetlenül vékony és sűrű fémhuzal rács alkotja az elektromos fűtést. Ennek a mágneses tere zavarja a képünkön lévő  igen egyszerű, folyadékban úszó iránytűt.

Itt most idézek a helytelen válaszokból is, de ezt senki ne tekintse afféle pellengérre állításnak! Az a célom hogy közösen okuljunk - és közben remekül szórakozzunk...

Köszönöm aktivitásotokat ! (hs)

 

******

 

Szevasz Sanyi.
Ez talán....... valami külső hőmérséklet mérő műszerecske lehet, ami "csal" ha mondjuk
alulról fütjük.
BM

 

******

Most egy nagyon egyszerű kérdést sikerült feltenned.
Ez egy hőmérő ami a repülőgép belsejében uralkodó hőfokról tájékoztatja a pilótát.
Az ablak fűtés nem zavarhatja a plusz melegítésével és ebből logikus, hogy ki kapcsolják.
Nihil.. egy volt lgv. tüzér.

Szia !
A magyarázat logikus és hihető - de nem helyes, herkentyű ugyanis nem hőmérő!
Én is légvédelmi tüzér voltam előfelvételisként (Debrecen, Verőcemaros, 1975-76.), ezért most az egyszer tippelhetsz még egyet.
Üdvözlettel:
HS

Szia.
Akkor egy bővebb próbálkozás ..
Ez egy keresztdőlés mérő amit repülés közben kell figyelni és szinkronban tartani, földön nincs szerepe. Az, hogy miért kel a fűtést kikapcsolni az csak tipp újra .. talán az elektromosság befolyásolja a pontosságát.
Tudod van egy veterán repülős a szomszédba aki "Ancsán" szolgált pár évtizedet. Mit tagadjam segítet egy cseppet ....
Nihil

Szia !
Veterán repülős ide, veterán tüzér oda, még egy kicsit finomítani kell!
Segítségül: mond valamit Neked az hogy Lorenz-törvény ?
Üdv:
HS

Itt sajnos elakadt a jól induló levelezés...

******

Szia!
A tippem, hogy ez egy hőmérő. Legalábbis abból ítélve, hogy a leolvasás előtt le kell kapcsolni az ablakfűtést.
Üdv.:
Dávid

Szia Dávid,
javaslok még egy gurítást, mert a kütyü nem hőmérő! Könnyítés: ajánlom figyelmedbe a Lorenz-törvényt.
Üdv:HS

 

Szia Sándor!
Lorenz-törvény? Húha. Bevallom elég messze van a szakmámtól, de a google segítségével megtudtam, hogy elektromágneses témában van otthon a Lorenz. Talán a géptest statikus feltöltöttségét mutatja a kütyü?
Üdv.:
Dávid
 

Szia Dávid,
a Lorenz törvény egy mozgó töltés (pl. egy vezetékben folyó áram) és a mágneses  tér (pl. egy, a közelben elhelyezkedő mágnesrúd erőtere) közötti kölcsönhatást írja le. A vezeték és a mágnes között kölcsönös erőhatás jön létre.
Javasolom még fontolóra venni, hogy a műszerre nem fért pl. a 270-es szám, ezért helyette 27-et írtak.
No majd most!
Szia:
HS

 

Szia Sándor!
Azt hiszem megvan:
0° = N
90° = E
180° = S
270° = W
Lekapcsolni meg talán azért kell az ablakfűtést leolvasás előtt, mert a fűtőszálban áram folyik, az iránytűben meg mágnes van és azt hiszem meg is érkeztünk a Lorenz-törvényhez.
Üdv.:
Dávid
 

******

Üdv, gondolom, a hőmérőt erősen befolyásolja az ablakfűtés :-)

Boldog Újévet!
Olasz Péter
 
Szia Sándor,
közben eszembe jutott még valami: hogy az ott fent nem hőmérő, hanem irántyű (bár mindenféle 
szöveget nélkülöz, de attól még lehet).
Ebben az esetben viszont nem a meleg zavarja, hanem az elektromos ablakfűtés huzaljai által keltett 
mágneses tér bolondítja meg nem kevéssé.
Vagy túlbonyolítom....

Üdv
p.

 

******

 

Lenne 2 tippem a decemberi feladványra.

AN-2-est rég láttam belülről, és a fűtési rendszer ismerete nagyban könnyítette volna a tippet, de azért próbálkozom:
- amennyiben levegős az ablakfűtés - tehát meleg levegő fújja le a párát - úgy arra gondolok, hogy ha közvetlen hő éri a műszert, akkor a folyadék nagyobb mértékben tágul, mint kellene, és a műszerben úszó golyó megszorulhat, vagy csak súrlódik, de lényeg, hogy hamis értéket mutathat (ez kicsit sántít, hiszen ha nyáron besüt a nap, akkor is eléggé meleg alakulhat ki.)
- a másik tippem elektromos ablakfűtés esetén érvényes; nevezetesen, ha működésben van maga a fűtés, akkor a körülötte kialakuló elektromágneses mező zavarhatja szegény iránytűt
Üdw: Tom-ee


******

Szia!
A decemberi játékhoz tippelnék. Szerintem ez egy stby iránytű és azért kell kikapcsolni az ablakfűtést mert elektromosan van fűtve ami elektromágneses mezőt generál és így mást mutatna az iránytű ha működik a fűtés.
Még a nevekhez is szeretnék hozzátenni:
Boeing 767 - Nagyvas
Fokker 70 - Tamagocsi
CRj 200 - Falepke , Sz@rtalicska
Bae 146 - Jumbolinó
Boeing 747 - Nagymadár

Lakatos Csaba

******

Helló H.S.!
Nagyon egyszerű a kérdés! Feladata: iránytű.
A figyelmeztető felirat oka egyszerű: a villamos jégtelenítésű ablakok vannak a gépen tehát mint azt tudjuk az áramnak mágneses hatása van tehát ha az ablak fűtés be volt kapcsolva akkor a tényleges É-i iránytol eltért az iránytű a fent említett okok miatt.
ÜDV: Dani
Ui: ha a legközelebbi havi frissítésig nem irnék akkor boldog Karácsonyt!

******

 

Szevasztok!
A tippem: A decemberi képen szerintem egy gömb iránytű lehet.
Ezt zavarhatja az elektromos ablakfűtés vezetékeinek mágneses tere, ezért kellene kikapcsolni leolvasás előtt.

Antal Lajos

******

Sziasztok!
A képen egy mágneses iránytű látható amely a giroindukciós iránytű tartalék berendezése.
(A giroindukciós iránytű a fő irányszögrendszer amely jeleket kap a giroszkóptól és az indukciós vevőtől is amely a mágneses teret érzékeli). Kevésbé pontos és macerásabb a leolvasása, de tartalék berendezésnek pont megfelel.
A felirat azért látható, mert az elektromos jégtelenítő berendezés (ilyen az ablakfűtés is) elektromágneses teret produkál ami pontatlanná tenné a leolvasást.
Sáry Zoltán

******

Sziasztok!
Ez kétséget kizáróan egy mágneses iránytű, és az ablakfűtést azért kell kikapcsolni, mert gondolom a fűtőszálakban az áram haladása bezavarhatja az iránytűt.
Egyébként, a múzeum nagyon jó, voltam már egy párszor. Minden tiszteletema tiétek.
 
Tisztelettel:
Csiza Péter

******

Szervusz!
A műszer egy mágneses iránytű. Az ablakfűtést meg azért kell kikapcsolni, mert a fűtőszálban folyó áram mágneses tere megzavarja a műszert.
Boldog Karácsonyt!!
Hegyi Gyuri

******

Szia Sanyi!
A képen látható berendezés egy egyszerű mágneses iránytű, amit csak akkor használnak ha minden tájékozódási lehetőségre alkalmas berendezés elromlott. (én legalább is így tudom).
Az ablak fűtés elektromos rendszerű és köztudott, hogy az áram járta vezeték körül mágneses tér alakul ki, így nem egészséges ha az iránytű mellet mágneses mező van. (eltéríti az iránytűt a helyes iránytól.)
Üdv: Csabai Sanyi 
 

******

A képen látható "műszer" a mágneses iránytű, és az elektromos ablakfűtés meg helyileg is alatta, akkor az elektrodinamika vonatkozó törvényei értelmében kicsit nagyon bezavar az folyadék belsejében úszkáló mágnesrúd viselkedésében.
Jelenleg nem tudom, van-e, de amikor még én jártam, akkor középiskolai fizikaórán "alapvető" kísérletnek számított az áramjárta vezeték hatása az iránytű viselkedésére.
Egyébként metodikailag is helyénvalónak tartom az iránytű leolvasás és az ablakfűtés egyidejű kizárását, hiszen ha megy a fűtés és kilát a pilóta, akkor láthatja hogy északnak vagy délnek megy, nem ?
Szögyi

 

******

Végül Oláh Feri, mint beavatott tettestárs megjegyzése:

 

A rejtvénnyel kapcsolatosan kíváncsi lettem, hogy vajon az elektromos ablakfűtés elektromágneses térereje milyen mértékű eltérést okozhat a mágneses iránytűnél.

Sajnos akiket megkérdeztem, valamennyien fegyelmezett pilóták - és egyikük sem próbálta ki. (Ott a felirat !)
Tavasszal, ha gépközelbe jutok, valamelyiküket megpróbálom rábeszélni egy próbára.
Az iránytű értékét én nem is figyeltem, de aki kapásból nem tudja a rendeltetését, és tüzetesen megvizsgálja, azt tényleg megszívathatja.
 

Üdv.: OF

 

2008. november

A következő feladvány Nagy Attila (Maci) ötlete alapján került terítékre.

 

Fent a MiG-23 MF, lent a Szu-22M3 főfutójának kerekét látjuk. A piros nyíllal jelölt alkatrész szemmel láthatóan azonos kivitelű - ebből következően azonos célú is.

 

Kérdésünk: mire szolgál?

 

Pótkérdés: hogyan

 működik?

 

Szia!

Az autóknál ABS jeladónak hívják, jelenleg. Az orosz elnevezése mi, azt nem sikerült megjegyeznem, de én blokkolásgátló jeladónak ismerem.
Szétszerelve nem sikerült látnom, de kerék csere után, a visszaszerelés előtt a fogaskereket gyors jobbra, balra forgatással ellenőrizni kellett, és ha nem hallottál "kottyanó" hangot akkor az EMO-s kolléga vette pártfogásába. Ebből gondolom, hogy az elektromos jelképzése a tehetetlenség elvén működhet.   
Üdv: Csabai Sanyi     
 

******

 

Szevasz Sanyi!
A kérdéses alkatrész a korai ABS. A gyakorlatban a hirtelen kerék fordulatszám-változásra ("megcsúszás") elengedte az adott kerékre menő féknyomást. Működése fogaskerekeken és egy röpsúllyal működő szelepen nyugszik.

Barna Miklós

 

******

 

Hello H.S.!
Hát szerintem a jelölt alkatrésznek a fékhez lesz köze (a hidraulika csőböl itélve) a müködésére viszont tippem sincs
Üdv.: Dani
 

******

 

Sziasztok!

Először is gratulálok a honlaphoz, nemrég bukkantam rá. A novemberi kérdésre a szerintem jó válasz; Az alkatrész a blokkolásgátló jeladója. Emlékeim szerint a MiG-21- eseken is így nézett ki.
A működéséről tömören annyit, hogy egy a keréken levő fogaskoszorú hajtja meg. Van benne egy kis pillangóhoz hasonló röpsúly, ami a kerék hirtelen megállásakor egy rugó ellenében egy "ferde pályán" tengelyirányban elmozdul és megnyom egy mikrokapcsolót, ami áramot ad egy elektromágneses szelepnek. Az kinyit és leereszti a féklevegő-nyomást. Ez ismétlődik folyamatosan. És nincs se mikroprocesszor, se tranzisztor, nem rossz ! 

Üdvözlettel:  Garányi Gábor

 

******

 

Szia
Azt hallottam vagy olvastam hogy a gépek leszállhatnak füves vagy rosszul elő készített reptérre is
A képen lévő dolog szerintem egy ilyen szelep azzal szabályozza a nyomást kerekekben nyomást,
és repülés közben állítható. Hogy miként azt nem tudom.
Repülőt csak Kecskeméten láttam...
Tokay

 

******

 

Sziasztok!
A MiG és Szu főfutóhoz: bár konkrétan nem tudom a megoldást szerintem a blokkolásgátló (mai szóval ABS)  lehet (azon belül is jeladóra tippelek)...
Üdv
Sáry Zoltán
 

******

 

Köszönöm a sok helyes és kevésbé helyes megfejtést.  A legszabatosabb választ Garányi Gábor küldte, ehhez én nem tudok hozzátenni.

(hs)

 

2008. október

A képen a Super Aero 45 farkát látjuk. A kép közepén, ott ahol a piros nyíl mutatja, van egy kihajtható fedél.

A túloldalon is van egy pontosan ilyen fedél, itt ki is nyitottam, de nem lettünk sokkal okosabbak.

 

Kérdés: 

mire szolgált ez a nyílás ?

Szervusz!

Szerény véleményem szerint itt lehet "felbakolni" a gép hátsó felét. Gondolom, át lehet itt dugni egy rudat, amire a gép feltámaszkodik, feltámaszkodhat.
Igaz, nem látszik a képeken, hogy a két nyílás egy helyre vezet, de ha a megfejtésem igaz, akkor az lenne a logikus.
Vagy egy nagyot tévedtem megint...
Nagyon tetszett a gépet bemutató cikk! Igazi csemege ez a madár.

Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

 

******

 

Induljunk ki a legegyszerűbb paraszti logikából.

Ha bedugunk egy rudat az egyik lyukba és addig toljuk amíg keresztülér a törzsön, akkor az szépen ki fog bukkanni a túloldalon. Ekkor már csak két markos legény kell, és meg lehet emelinteni a gép svancát, alátenni egy-egy bakot, máris szerelhető/cserélhető a farokfutó.

 

Szögyi (Szögyéni Péter)

 

******

Szervusztok!

Gratulálok a honlaphoz! Igen sok érdekesség között lehet
mazsolázgatni.
Az októberi "ez meg mi"-re a válasz szerintem egy rögzítő pont,
amin a motorok beállításánál rögzítették a gép farkát. Más
ötletem nincs:) Egyébként gyönyörű gép!

Üdv,

Baráti Kristóf
www.pumaszallas.hu
 

******

Hello H.S.!

1. Tippem: Hidraulika folyadék töltésére szolgál(t) az ismeretlen nyílás

2. Tippem: Üzemanyag töltö nyílás

3. Tippem: süritett levegő töltö nyílás

Üdv.: Dani
 

******

 

Szia Sanyi !

 

A két nyílás szerintem a gép farok részének emelésére, és/vagy alátámasztására szolgál, egy megfelelően kialakított „cél eszköz” segítségével.

Holnap majd megnézem, hogy a két oldalon lévő nyílás egymástól független, vagy belül egy csővel összekötött-e.

 

Üdv.: OF

 

******

 

Sziasztok!

A Super Aerohoz:
Szerintem a gép szétszedett állaptban való megemeléséhez segítség a "lyuk". Valami célszerszámot (vagy kevésbé célszerszámot) átdugva a törzs a farokrészén is emelhető (mint néhány kisebb gépen pl. IS-28 vitorlázógép). A fedél meg a védelemre, a légellenállás csökkentésére és esztétikai okokra szolgál. Szerintem...

Üdv
Sáry Zoltán
 

 

 


 

2008. szeptember

Elszállt a nyár, kezdődik az iskola, vége a lazításnak is: fogósabb kérdés következik.

A nevenincs Benz motor két gázosítóját látod, amelyhez vaskos fekete csövek vezetnek. A kérdés: mi folyik bennük? Ne ülj fel az első ötletnek, jól nézd meg honnan hová futnak.

Kellemes találgatást !

Szia Sanyi !

 

Szerintem hűtőfolyadék.

 

Üdv.: OF

 

******

Szerintem ezek a  porlasztófűtés csövei az elfagyás ellen.
Barna Miklós

******

Szervusz!

Vége a nyárnak, de itt a rejtvény és ez megvigasztalt!
Kizárásos alapon: plazmabefecskendezés az ionhajtómű fluktuációs antigravitáció-generátorába!
(ezt úgyse mered feltenni a honlapra <de merem, hadd lássa mindenki hogy néha miket kell elolvasnom... hs>)
Akkor komolyan: szerintem a csövekben a motorban felmelegedett hűtővizet vezetik át, hogy a gázosítók jegesedését-befagyását megakadályozzák. (lehet, hogy a blokkon átvezetett levegő nem elég meleg?)
Viszont kérdésként merült fel bennem a csövek összekötésénél látható kis rézcsap. Ott engedik le a motor hűtővizét? (Ott bizony! hs)
Nagyon szép ez a motor. Sokat nézegettem a képeket!

Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

******

Hello H.S.
a megfejtés roppant egyszerü: Mechanikus energiát továbbítanak a fekete csövek.
ÜDV.: Dani

A megfejtés tényleg egyszerű, de sajna nem helyes...(hs)

******

Valószínűleg hűtőfolyadék üdv Cila

Az! (hs)

******

Heló,

úgy nézem, a Benz motorban azok a csövek a motor hűtővizét vezetik a szívócsövek
kezdetéhez, gondolom, melengetik a beszívandó keveréket az igencsak hűvös magaslati
levegő miatt.

Vagy sem, mert én inkább a radarokhoz értek, nem a motorokhoz :-))

Csodás a honlap, kár, hogy csak most ősszel bukkantam rá, de mindenképp szerét kell
ejtenem egy személyes látogatásnak is.

Köszönöm
Olasz Péter

 

A látogatásod tervét nem vesszük fenyegetésnek, várunk szeretettel!

(hs)

2008. augusztus

 

Augusztusra habkönnyű feladványt kínálunk: a Lansen pilótafülkéje előtt, rögtön a nehéz emlékű nyitott fegyvertér fedél alatt látszó ellensúly felett nyílik egy újabb fedél. A nyíl mutatja a titkot rejtő zárt ajtót.

Kérdés: mit takar?

 

 

A csüggedőknek: a megoldás akár erről a honlapról is megtudható!

 

Szervusz!

Gondolom eredetileg a gépágyúk lőszertára volt a fedelek alatt, de ebben a példányban, illetve ezekben a változatokban már az elektronika

Üdv!
Hegyi Gyuri

 

 

 

Szia Gyuri,

a választ elkapkodtad! Mondtam, hogy habkönnyű nyári feladvány, sőt, 
céloztam arra is, hogy a válasz a honlapon megtalálható.
Látogass el az ARCHÍV oldalakra, ott is a Lansen átrepülésekor készült  képekre.
Szia:
HS

 

 

 

Szia!
Nem megy ez nekem. Meleg van. Na meg erre álmomban sem gondoltam volna. Visszakeresni, meg nem is volt energiám. Nem baj, LESZ EZ MÉG ÍGY SE!
Remélem a honlap havi frissiteset az én hüjjeségem (sic!) nem befolyásolja, és akkor minden rendben is van......
További jó nyarat a szeptemberi frissítésig!
Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

 

******

 

Szia Sanyi !
Az eredeti funkcióját nem ismerem a kérdésben szereplő fedél által takart üregnek, de amikor átrepülték a Lansent Szolnokra, a pilóták személyi poggyászát rejtette.
Valószínűsítem, hogy eredetileg is hasonló célokra alakították ki, ismerve a svédeknél nem ritka kitelepüléseket ideiglenes fel- és leszálló helyekre.
Üdv.:

Oláh Ferenc

 

******

 

Szia!

Megvan! Remélem a leggyorsabb megfejtést én küldöm! -Szóval- most csomagtartónak használják (mikor érkezett a gép akkor a pilóták személyes dolgai voltak ott) De szerintem a hadrendben lévő gépen biztos nem az volt a rekesz rendeltetése.
Üdv:

Csabai Sanyi

 

2008. június

Ez itt a 3041-es MiG-21 UM orra, két Pitot-csövet látunk a képen, amelyek  nem egy irányba néznek.

Közelebbről is megmutatjuk, a szögeltérés nyilvánvaló.

 

Kérdés: mire szolgál a két Pitot-cső és miért nem néznek egy irányba ?

 

 

 

 

(A két korábbi feladványtól tépázott idegrendszerű honlap-látogatóknak üzenem: nem Nagy Andris vagy valaki más görbítette el őket, ez a feladvány nem "átverős"!)

Szervusz!
A MiG-21UM -en a pitot cső, tulajdonképpen egy barometrikus műszer, mely véleményem szerint a repülőgép sebességét, magasságát tudja kiszámolni a statikus és a dinamikus (lefékeződött)  levegőnyomásból / áramlásból. Ezen vannak még az állásszög- és csúszásjelző DUASz lapátok Laikus (és talán hibás) magyarázat ez, tudom, de talán majd egy szaki pontosan el tudja mondani ennek a pontos menetét.
A kisebbik, PVD-7 -es pitot cső egy kisegítő, ill. vészpitot cső.
Üdv. és minden jót!
Dávid

Szia Dávid,
Az teljesen igaz amit írtál, de a kérdés az: a segéd pitot-cső miért nem párhuzamos tengelyű a "dárda" végén lévő, azonos célú fő pitot-csővel, holott az első nekifutásra elvárható lenne ?
Üdv:
HS


Szervusz!
Elnézést, hogy figyelmetlenül olvastam el a kérdést, és csak annak az első részére válaszoltam. Nos, szerintem a kisegítő pitot cső azért zár be bizonyos szöget a fő pitot csővel, mert a gép törzsével párhuzamosan futó légáramlatokat méri. (Ugyanis úgy látom a képen, hogy pont párhuzamosan fut a kis pitot a géptörzzsel.) Talán így hasonlítja össze a két pitot cső a statikus (a nagy méri) és a dinamikus (lefékeződött, a kicsi méri) légáramlati adatokat.
Üdv.:
Dávid

 

*******

Érzésem szerint azért van két pitotcső, mert az egyik normál üzemben dolgozik, a másik pedig tartalék. És azért nem állnak ehy irányba, mert a főrendszer csövén lévő "szárnyacskák" (amik a gép csúszását érzékelik) miatt fontos, hogy a cső tengelye párhuzamos legyen a gép tengelyével. Mivel a tartalék pitotcsőre ilyen szárnyacskákat nem szereltek, nem volt fontos, hogy pontosan tengelyben álljon, a dinamikus nyomást így is képes begyűjteni.
Szerintem.
Imre Luigi

 

 

Szia Luigi,
természetesen igazad van, de egy finom kiigazítást engedj meg: a segéd pitot-cső is "tengelyben áll" azaz merőleges az áramlásra. Arra az áramlásra, amely a géptörzs felületével párhuzamos, azaz a haladási irányhoz képest enyhén ferde szögbe kényszerül. Ezt a szögeltérést
látjuk a két pitot-cső tengelye között. Azt viszont nem tudom, hogy az áramlás sebessége a törzs mellett változik-e (gyorsul-e) annyit, hogy korrigálni is kelljen, ha a pontos haladási sebességet szeretnénk tudni.
Kösz' a hozzászólást!
Üdv:
HS

 

Mivel izgatott a dolog, magam is utánajártam a dolognak, és sok okos ember (elhihetted volna mindjárt az elsőnek... hs) ugyanezt mondta róla. Plusz még azt, hogy a fő pitot cső szárnyacskái nem a csúszásjelzőre, hanem a fegyverrendszerre dolgoznak. Ezek biztosítják, hogy a gép manőverei közben a még  függesztett rakéták feje rajta maradjon a már befogott célon.
Úgyhogy, mindent összevetve, ökörséget írtam.
Luigi

 

******

 

Szia! Az előző havi megfejtés meglepett rendesen, álmomban sem gondoltam,hogy a hengereket kell számolgatni.
Pitot-cső a hosszú az kettő dologra jó:
- torlónyomást mér, a műszeren sebességet jelenít meg. (a környezeti közeghez mért sebessége a rg-nek)
- a vízszintes szárnyak illetve a függőleges szárnyak a rg. csúszását mérik forduló közben és a műhorizontra dolgoznak.
Pitot-cső, rövidebb pedig a környezeti légnyomást méri és a beállított etalonhoz igazodva az rg. magasságát jelzi a műszeren
üdv: Csabai Sanyi

 

Szia Sanyi, A megfejtés egy része szabatos, de egy fontos része sajna téves. A "hosszú" pitot-cső a fő sebességmérőé, a kisebb a tartaléké. Mindkettő méri mind a torlónyomást, mind a statikus nyomást, ez utóbbit a (mindkét) cső oldalán (a végéhez viszonylag közel) elhelyezett több pici, oldalra "néző" furaton keresztül.

A kérdés az volt, hogy miért nem egy tengely szerint áll a két cső. Ennek az az oka, hogy a kisebb, a tartalék sebességmérőt kiszolgáló pitot-cső előtt az áramlás a gép törzsét követve kitérül. A cső ezzel a kitérített áramlással néz pontosan szembe. Remélem nem vetted zokon a fentieket !

Üdvözlettel:

HS  

 

Szia! Nem vettem zokon az ismeret kiegészítést, legalább ezt is tudom. A napokban néztem egy  repüléssel foglalkozó tv. műsort, a hangsebesség elérésével foglalkozott. Ott a tudósok is szerencsétlenkedtek mire sikerült a hangsebességet elérni nekik. Így én laikusként csak örülök, hogy legalább a funkciót eltaláltam, részben. Az áramlásokra nem is gondoltam (ez olyan mint múlt hónapban a henger számolgatás). Sajnálom, hogy nem a kérdésre válaszoltam.
Üdv: Csabai Sanyi

 

**********

 

Szervusz!
Voltam nyaralni én is és közben törtem a fejem. Volt sok idom összehozni a választ, úgyhogy valószínűleg rossz is:
A nagy, ami "előre" néz, az a "normál" pitot-csöve a MiG-nek, azaz dinamikus+statikus nyomást mér, a szarnyak, ha jol tudom, a célzóberendezésnek adnak információt a gép csúszásáról.
A kicsi, szerintem a Mach kúp szabályozásához kell. (de, hogy miért a lökéshullámok, az orr utáni részben méri a nyomást, arra már nem tudnék válaszolni, de mintha a suliban emlegettek volna valamit a MiG "mechanikus számítógépéről", ami a megfelelő helyen mert nyomások alapján állította volna a Mach kúpot..... 14 éve volt)
Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

 

 

Szia Gyuri,
már aggódtam miattad, hiszen mindig az elsők között szoktál jelentkezni. Remélem jól nyaraltál.
Szerintem a helyes válasz az alábbi:
A "hosszú" pitot-cső a fő sebességmérőé, a kisebb a tartaléké. Egy ilyen fontos műszert duplikálni kell, sebességmérő nélkül aligha lehet egy 21-est egyben lehozni.  Mindkettő méri mind a torlónyomást, mind a statikus nyomást, ez utóbbit a (mindkét) cső oldalán (a végéhez viszonylag közel) elhelyezett több pici, oldalra "néző" furaton  keresztül.
A kérdés az volt, hogy miért nem egy tengely szerint áll a két cső?  Ennek az az oka, hogy a kisebb, a tartalék sebességmérőt kiszolgáló pitot-cső előtt az áramlás a gép törzsét követve kitérül. A cső ezzel a kitérített áramlással néz pontosan szembe. Feltehetőleg nem akartak a géphez még egy lándzsát, ezért beérték azzal, hogy a törzs mellé helyezték.

Nem így pl. a Szu-22-esen:

 

 Nem tudom, emiatt volt-e szükség a sebességmérő korrekciójára, hiszen bizonyos mértékben eltérő viszonyok között működött.
Ja: a Mi-4-esen láttunk olyat is, hogy a sebességmérő műszert át lehetett kapcsolni egyik pitot-csőről a másikra. Igaz, ott a két cső szimmetrikusan volt elhelyezve.

 


Üdvözlettel:
HS

 

 

Szervusz Sándor!
Hihi, írtam, hogy túl sok idom volt gondolkodni, biztos elszúrom. És legalább ebben igazam volt. Mentségemre legyen mondva (írva), sosem foglalkoztam komolyan a MiG21-gyel (sem).
DE mindjárt itt van augusztus, a következő rejtvény ideje! Tűkön ülök!!!!

 

******

 

Szervusz Sanyi !
Szerintem a tartalék p.cs. azért nem néz egy irányba a fő p.cs.-vel, mivel a törzs orr része nem egy henger alakú cső, hanem egy csonka kúpnak tekinthető alakzat.
A p.cs.-t illik úgy elhelyezni a minél pontosabb mérés érdekében, hogy az áramlás irányával párhuzamosan álljon. Az áramlás pedig követi az orr felületét. Megközelítőleg. :-)
Üdv.: Oláh Ferenc

 

 

2008. június

Ezen a képen a Jak-11 Ölyv AS-21 típusú csillagmotorját látod, a Sátorhangárban készült felvételen.

Nagy képet mutatunk, hogy az apró részletek is jól láthatóak legyenek. A képen van (legalább) egy nyilvánvaló hiba, nem helyénvaló részlet.

Mi az ?

 

Remélem, minden részletét alaposan áttanulmányoztátok ennek a szép oktató metszetnek, ez már önmagában megérte. A feladvány aljas volt ismét: a hiba a tájékoztató táblán van: a motor nem kilenc, hanem hét hengeres, az AS-82 felezésével hozta létre a Svecov tervezőiroda.

Egyébként legalább másfél-két évig így volt, soha senki nem tette szóvá, de a rejtvény megjelenésekor már új tábla hirdette az AS-21 motor mind a hét hengerét.

(hs)

******

Szia!

Véleményem szerint a képen a hiba, a motor alatt található táblácskán van. Az ASh-21-es motor nem 9 hengeres, ahogy az a táblán szerepel, hanem 7.

Üdv.:
Vadász Dávid

******

Hegyi Gyuri hozzászólása:

Kedves Sándor!

A Lansen-es rejtvény kifejezetten gonosz volt! Gratulálok! Alig bírtam magammal, hogy lássam mi a megfejtés. Röhejesen egyértelmű, és ezért a legravaszabb! Nagyon tetszett!

De, ha ez a mostanira az a válasz, ami a mellékelt nagyításon is van, megkarmolom magamat! Arra gondoltál, hogy a táblán kilenc hengeresnek titulálják, az amúgy hét hengeres motort?
Vagy egy órája meresztem a szemem a képre, nézegetem az oldalon található többi csillagmotor képet! Aztán a hengereket megszámoltam vagy hatszor is, hátha tévedek, de a motorok felsorolásánál is az van, hogy ez hét hengeres. 

Ha ez igaz, akkor ez a rejtvény túltesz az előzőn!

(Előre azért nem gratulálok, mert a tábla nehezen olvasható, és én nem is értek a csillagmotorokhoz....)
 

Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

******

Még egy megjegyzés: a "vájtszeműek" és abszolút megszállottak  esetleg felvethetnék, hogy az átlátszó fedelű gyújtóegység nem ehhez a motorhoz tartozó, de azt azért ezt egy ilyen képről megmondani... Szóval nem is azt szántam rejtvénynek!

(hs)

 

2008. május

Némi nézegetés után Te is felismerheted: ez itt a Lansen orra.

 

Nekem is nagyon izgalmas volt látni a kinyitott fegyverzetteret!

De hol vannak a fegyverek?

 

Világos, hogy két gépágyú kilövőnyílása van ezen az oldalon ( a másik oldalon szimmetrikusan másik kettő), gépágyú viszont sehol.

A mi Lansen-ünk ugyanis egyike annak a 16 példánynak , amelyet - amikor vadászként elavultak - felderítő gépekké alakítottak át.

Az alsó nyíláson még csak -csak van valami lyuk, de a felső egyértelműen be van vakolva.

Innen nézve látszik egy fekete gégecső, amely az alsó nyílástól feltehetően hűtőlevegőt vezet a megnövelt teljesítményű elektronikus felderítő eszközökhöz. 

A felső nyílás vonalától eltérő tengellyel egy szürke henger alakú tok, alatta egy kézi olajpumpa látszik.

 

Hogy segítsünk (vagy éppen tovább rontsuk a helyzetet) megmutatjuk, hogy a másik oldali fegyvertérben is ott a gégecső, no meg a henger alakú, titokzatos funkciójú tárgy. Ez alatt meg nincs olajpumpa...

 

(Te)hát: ez meg mi ?

 

 

 

A kérdésért Nagy Andrist áldjátok...

Szervusz!

Az alábbi oldalon találtam némi információt a masináról, de nem lettem tőle okosabb:
http://www.canit.se/~griffon/aviation/text/32lansen.htm

Azt írja, hogy a radart lecserélték egy lokátor zavaró berendezésre. Na jó, de ez a két kütyü nem a radar helyén van, hanem a gépágyú "fészkében". Szerintem azért annak lehet valami kelléke-alkatrésze.
( The nose radar was replaced by a "G 24" jamming equipment, existing in three versions (L, S, or C band) against ground and ship based radars...)
Sajnos ennél többre nem telik tőlem.....
Remélem Nagy Andris csuklik!

Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri
 

******

Hello H.S.

egy tök egyszerű tipp: valószínűleg egyetlen olaj pumpa is elegendő nyomást keltett
az adott berendezések működtetéséhez.

Üdv.: Dani

U.I.: még mindig a tiétek a legkirályabb honlap!
(Kösz Dani, ez jól esett, még ha nem is teljesen biztos hogy így van... hs)

******

Szia!
Gondolom, a két szürke henger egyszerű súly, mivel a fegyverzet kiszerelésre került és a beépített felderítő elektronika könnyebb, így az rg-t egyensúlyba kellet hozni, mivel a trimmelő lapokkal már nem volt korrigálható. A kéziszivattyúval szerintem az optikai felderítő blokkot lehet a törzsből kiengedni vagy kinyitni, hogy a hagyományos filmet kicseréljék az üzemeltetők.
üdvözlettel:

Csabai Sándor

 

******

 

Köszönjük a beküldött megfejtéseket függetlenül attól hogy helyesek vagy sem, megtiszteltek minket vele !

 

Ez egy kimondottan elvetemült kérdés volt, Andris büszke lehet rá ! Amikor elmondta, nagyon megtetszett, igazi érdekesség, ugyanakkor teljesen kézenfekvő is. Csabai Sanyinak (ld. a harmadik megfejtést) szóról szóra igaza van, az a helyes megfejtés. Rá is van írva a hengerekre a súlyuk:

 

 

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy milyen sok órát tölthettek el a mérnökök a fejlesztés során, hogy az eredetileg vadásznak tervezett gépről minden felesleges kilogramm súlyt lefaragjanak. Sok évvel később amikor átépítik felderítőnek, akkor meg rábiggyesztenek majd' fél tonna ballasztot, csak hogy hanyatt ne essen a levegőben (meg a földön se)...

 

Ja, a kézipumpa: bizony a hengerekhez semmi köze, csak azért tereltem rá a figyelmet, hogy ne látsszam Andrisnál kevésbé ötletesnek...

(hs)

 

2008. április

A következő három képen Mil helikopterek főrotor-lapát bekötéseit látjuk

(ez itt a Mi-2).

 Mindhárom bekötés közelében ott van egy szelep, ami közönséges autó-, mi több, kerékpártömlő szelepére hasonlít. Mellettük egy átlátszó gomba alatt valami piros is látszik.

 

A kérdés: hát ez meg mi ?

 

Mi-4A

Mi-8P

 

 

 

 

A rejtvény ötletgazdája Nagy Attila (Maci)

 

Szerintem a forgószárnyak állapotellenőrzésére szolgál. Vagy vákuum, vagy túlnyomás van a forgószárny ezen részében, ami kezdő repedés hatására a környezetei nyomással kiegyenlítődik, és az indikátor-izé kiugrik a kis ablak mögött. Így ránézésre meg lehet állapítani a forgószárnyak állapotát.
Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri

 

********

 

Szia!
A képen egy igen komoly és nélkülözhetetlen ellenőrző berendezés látható, a lapát főtartójának a meghibásodását jelzi (repedésekre gondolok, a többi mechanikai sérülést szemmel is lehet látni).
"Komoly" berendezés? igen mivel szelencés berendezés, így a levegő nyomás változását figyeli a lapát főtartójában ami túlnyomás alatt van az autószelep hasznos segédletével.
"Nélkülözhetetlen" ? Persze, hogy az mert mi történne ha nem vennénk észre a forgószárny-lapát hibáját és repülés közben egyszer csak letörne a lapát?
Ez a pici szerkezet nagy megállító erővel bír mert ha pirosat mutat az a helikopter egy darabig biztosan nem fog repülni ahol a szerelők ilyent találnak.
Üdvözlettel:

Csabai Sanyi

 

******

Hello HS
szeritem valami nyoms csökkentő vagy szabályzó dolog lezs
üdv.:Dani

 

Danit  nevelésem alá vontam: mindaddig változatlan formában közlöm a leveleit, amíg nem hajlandó rendesen írni... (hs)

 

******

Sziasztok!
A honlapon nem jeleztétek, hogy hogyan válaszolhatok a feltett kérdésre.
Remélem így is jó helyre megy.
A legtöbb helikopter (fémszerkezetű) rotorlapátja belül üreges. Az üreget nagynyomású gázzal (sűrített levegővel) töltik fel, ez egyben merevíti is a rotort, ugyanakkor ellenőrzési szerepe is van. Ha egy hajszálrepedésen a gáz elillan, abból látható, hogy a lapáttal probléma van. A színes gomba alakú "izé" tulajdonképpen egy optikai jelző, amin ránézésre meg lehet állapítani, hogy a rotorlapát nyomás alatt van-e?
Üdv!
Faz

 

******

 

Szevasz Sanyi!
A forgószárny gáztöltés indikátor jelzőjét látjuk. Repedés esetén a nitrogén elszökik, a rotorlapát cserés. Cseréjét magam is végeztem Szolnokon, mely után következett a forgószárny szintezése melytől izgalmasabb karbantartási munka nincs. Egy hosszú rúdra csavart papírhengert tartva a fejem fölött belecsap az öt egyenként különböző színűre zsírkrétázott lapátvég. 20 mm-belül kell lennie az öt csíknak. 1-1.5 órás munka 6-7 hm. indítás-leállás. Nagy koncentrációt igényel a pilótától-szerelőtől. Hatalmas szél,hang és finom kerozinfüst illata.
Na csá.

Barna Miklós

 

******

 

Szia Miklós,
köszönöm a megfejtést no és a hozzáfűzött igazi csemegét! Így elképzelve, valóban jó idegek kellettek-kellenek a rotor-szintezéshez, na és az élmény !!!
Légy szíves egy kételyt eloszlatni:
Nagy Andris (igaz, ő EMO-s volt Mi-8-ason) azt állítja, hogy a feltöltést egyszerű autó-pumpával (Lada) végezték, vagyis levegővel fújták fel a forgószárny-fótartót. Rajtad kívül már más is említette a nitrogént. Mi az igazság? Tudsz segíteni?
Üdvözlettel:
(hs)

 

******

 

Lehet sima levegővel is, bár ha már egyszer leengedett akkor minek a Lada pumpa?

Barna Miklós

 

******

 

Szia Sándor!
Az áprilisi rejtvényhez írnék pár sort.
A fotón látható berendezések a főtartóban levő nyomást vagy annak hiányát jelzi. Ezeken a típusokon az üreges főtartó hermetikusan le van zárva. A szelepen keresztül kézi pumpával nyomást hoznak  létre ami által a plexi búra alatt lévő nyomásérzékelő membrán behúzza a piros kis hengert.

Ha pl. a főtartó elrepedne a nyomás elszökik és a kis piros kibújik a búrába.
Üdv:

Barta Tamás

 

******

 

Szia Tamás,
köszönöm a megfejtést! A megfejtők két pártra szakadnak a felfújást illetően:


Egyik oldal véleménye az amit Te is állítasz, hogy kézi pumpával fújják fel a főtartót.
Kérdés: ha már egyszer leeresztett (sérült a főtartó), akkor már minek újra felfújni?
 

A másik oldal azt állítja, hogy nitrogénnel van feltöltve, és nem fújható fel újra.
Kérdés: akkor minek a szelep?


Tudsz valamit ehhez hozzátenni a vita eldöntéséhez?
Egyébként Nagy Andris állítja, hogy látott ilyen célra szolgáló pumpát, ami semmiben nem különbözik egy közönséges, LADA autókhoz mellékelt társától.
Ha újra fújják, hogyan ellenőrzik hogy repedt a főtartó, vagy "csak úgy" megszökött a levegő?
Üdvözlettel:
(
hs)

 

******

 

Szia!
 

A pumpa valóban olyan mint bármilyen autópumpa hiszen a szelep is az. A technológiai utasításban régen az szerepelt, hogy kézi pumpával létesítsünk nyomást. A rendszeresített szerszámkészletben csak ezért szerepelt a pumpa.

A főtartó repedés akkor kerülhetett szóba ha a többi meghibásodási lehetőség ki lett zárva. Pl: szelep, membrán vagy hermetizálás. De ezek masszív anyagból készültek. Láttam olyan Mi-2 forgó-szárnylapátot amivel kátrányozott villanyoszlopot vágtak el, kb. öt fokos szögben meghajlott a becsapódás helyétől a lapátvég felé és a nyomás nem ment el belőle. Ezekből még nem spórolták ki az anyagot.
Téli és nyári üzemre való átálláskor ellenőrizni kellett a főtartó-nyomásjelző működését. A felfújásnál nem kell nagy nyomásokra gondolni. Ha jól emlékszem Mi-2-nél 0,75 atm nyomásra kellett fújni. Az ellenőrzéseket dokumentálni kellett a forgószárny "paszportjába".
Nitrogén is szóba jöhet de mivel az nagynyomású palackban szokott lenni, ha hirtelen engedik tönkremehet a membrán. A futóművekben nitrogén szokott lenni az olaj mellett a lengéscsillapításra de ott már nagy nyomások vannak azt palackból kell tölteni természetesen nyomásmérő műszeren keresztül.
Üdvözlettel:

Tamás

 

******

 

Lapzártakor érkezett még egy nagyon tanulságos megfejtés:

 

Szervusz Sanyi !

A Mi-8P esetében az átlátszó gomba előtt látható szövegből kiindulva, a szelep a rotor-lapát főtartóban/hossztartóban lévő valamilyen gáz mennyiségének pótlására szolgál.
A felirat szerint: "ha látható a piros körlapocska, ellenőrizd a főtartóban a nyomást !".
Üdv.:

OF

 

Hogy miért tanulságos: mindenki orra előtt ott volt a megfejtés, igaz, oroszul. Az az igazság, én sem vettem észre ezt a lehetőséget, mivel  borzasztó régen, 1977.-ben tettem le életem remélhetően utolsó orosz nyelvi  vizsgáját a Műegyetem villamosmérnöki karán...

 

 

2008. március

Ez a derék honvéd ( a sapkáján nem látni rendfokozat-jelzést, de attól még lehet rajta...) az L-29 egyik mentőernyőjét készíti elő egy sok évtizeddel ezelőtt készült képen.

 

A kérdés a kezében lévő lapos, melegítőpárna szerű holmira vonatkozik:

 

Mi ez ?

 

Üdv.
Most ez a rejtvény nem fogott ki rajtam , mint volt légvédelmi tüzér arra a megoldásra jutottam , hogy utólagos üllőpáncél (repesz és kis kaliberű lövedék ellen) vagy vélek felfedezni az egyik sarkán egy parafadugót és talán folyadék volt benne . De miért az ernyő része azt nem tudom.
Nihil

 

******

 

Hello HS

Egy tipp gondolom a melegítő párna azért kellett hogy a hideg ne tegyen kárt az ernyő nyitószerkezetében.

Vagy: ha egér vagy patkány és más apró állat rekedt az ernyőben akkor ne fázzon XD

Temesi Dani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szia!
 

oxigén tartály kb. 3-6 literes. A katapultált rgv. oxigén szükségletét biztosítja mind addig amíg kis magasságba nem süllyed &lt;( 3000 m) ez után a környezeti levegő oxigén tartalma is elegendő a túléléshez.


üdv:csabai sanyi

 

 

 

2008. február

Ez a 114-es Mi-24D jobb szárnycsonkja. A függőleges felületen, a kép közepén látsz egy fehér táblát (a közepén kicsit kopott, amúgy egyszínű fehér).

A kérdés a szokásos:

 

Mi célból van ott ?

Szerintem nem jó az a rejtvény amit senki sem tud megfejteni, és az sem jó, amelyet mindenki.

Úgy fest most egy jó rejtvényt találtunk ki (megint N. A. az ötletgazda), mert voltak akik tudták, voltak akik kapisgálták és voltak akik most fogják megtudni a helyes megfejtést.:

Erre a táblára írták fel grafittal a gépre függesztett-függesztendő fegyverzet összetételét és egyéb jellemzőit. Hogy ne kételkedj, készítettem egy fotót ugyanazon a helyen állva, de 120 fokot balra fordulva a német Starfighterről: ugyanilyen célú kitöltendő táblázat van a gép oldalára festve !  (hs)

 

 

A beküldött megfejtések:

 

*******

Temesi Dániel

Hello Hs
szerintem valami takarólemez lesz.
Üdv: Dani

 

*******

Kedves Sándor!

Racionálisan próbáltam közelíteni a feltett kérdéshez, sok oldalnyi átlapozott irodalom után sem találtam semmit, ami közelebb vitt volna a megoldáshoz. Ami bizonyos, hogy a nyílás csak a Mi-24D verzió szárnyán található meg és csak a jobb oldalon. Van a másik oldalon is csak belülröl. Nem tudok másra gondolni, hogy a szárnycsonkra felfüggeszthető rakéta indítósínek felfüggesztésének elérhetősége miatt van a nyílás esetleg az ahhoz kapcsolódó szerelvényeket v. egy rakéta irányító huzalt tartalmazó "doboz" lehet.
 
Üdv: (Barta) Endre

 

******

Szalontai János (Nihil)

Szia.

Ez igazán érdekes feladványnak mutatkozik -- amire én gondolok ... A kiszolgáló személyzet már messziről vizuálisan látja , hogy elfogytak a gépről a rakéták mert már nem takarja az ezt jelző fehér fémlapot a fekete rakéta . Ez jelentősen meggyorsítja az újra fegyverzést mert eleve mindenki egy rakétával a vállán megy a géphez .
Nihil

...de ne vegyél komolyan... sajnos fogalmam sincs mi az... emiatt is várom már a március elsejét !

 

******

Szervusz!
Egy tipp az e havi feladványhoz:
Talán írogattak oda valamit (esetleg a fegyverzetről?) a műszakiak...
Üdvözlettel:
Vadász Dávid

 

******

Szervusz!
Sajnos megfejtést nem tudok küldeni, fogalmam sincs mi lehet ez. Ezt a levelet csak megszokott életjelnek szánom..... Ha esetleg elárulod a titkot, megköszönöm és igérem, meg is tartom!
Üdvözlettel:
(Hegyi) Gyuri

 

******

Az lenne a legegyszerűbb, ha simán megkérdezném valamelyik harcis kollégát, aztán villognék a nagy tudománnyal. Ámde inkább ideírom naiv feltételezésemet: ha a tábla műanyagból van, és fog rá a grafitceruza, akkor bizonyára arra szolgál, hogy a derék fegyveresek a rakétákra vonatkozó adatokat felvéssék a délutános műszak számára. Persze, ezt nem gondolom komolyan, csak jobb nem jutott eszembe.
Imre Luigi

 

******

Szia!


az a műanyaglap egy egyszerű üzenőtábla, grafit ceruzával jól lehet rá írni.
A fegyveres szakemberek használták emlékeztetőnek (hogy az adott gépet milyen fegyverrel szereljék fel, esetleg indítási adatokat jegyeztek fel stb-stb.)
Üdv: Csabai Sándor

 

2008. január

Ha már a Mi-1-ben jártunk ebben a hónapban, legyen a kérdés is innen.

 

A pilótaülés mellett balra, az EVK mellett van egy fura alakú nyílás (a nyíl azért olyan ronda mert én rajzoltam a képre, hogy a nyílást mutassa Neked), ami a szabadba vezet.

Itt jön ki. A kérdés a szokásos: mire szolgált?

 

Egy kis segítség: a gépen tilos volt dohányozni, rágógumizni pedig abban az időben a hazaárulás kategóriájába esett.

A kulcs az ajtóban van.

Egyik szemem sír... (a másik csipás) Olyan kérdést szerettem volna feladni, amit senki sem tud, és a végén mintegy flegmatikusan közöltem volna a bár kézenfekvő de agyafúrt megejtést.  Mit ad a Teremtő, hát egyből tudta minden megfejtő a választ, amire én magamtól az életben nem jöttem volna rá (megint Nagy Andris volt az ötletgazda).

(HS)

 

******

Egészen véletlenül... nem ott lőttek ki a jelzőpisztollyal ?
Nihil (Szalontai János)

 

******

Szervusz!

Szerintem a Mi-1 -esen a nyílás a jelzőrakéta kilövésére szolgált. Futár- és mentőhelikopter lévén előfordulhatott, hogy olyan helyen landolt, ahol nem volt szélzsák. Ekkor kilőtt a pilóta az említett nyíláson át egy jelzőrakétát, mely füstölt a földön, így némi információt kapott a szél irányáról és erősségéről... A füst/szélirány teória részemről csak következtetés... Szóval könnyen lehet, hogy más célból (is) lődözgették a jelzőrakétákat a gépről...

Üdvözlettel:
Vadász Dávid

 

******

 

Szervusz  Sándor !

Először is BÚÉK !
Válaszom a januári kérdésedre :
Ezen a fura nyíláson lehetett kilőni a jelzőrakétát.
(Ezt véletlenül az ajtóban található segítség nélkül is tudtam.)
A mellette található felirat, ha jól betűzöm -  ОСТАН  МОТОРА  - motor megállító.

Üdv.: Oláh Ferenc

 

******

Szervusz!

Először is BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!!!!!!!

Másodszor a rejtvény: néhány vad és elvetemült ötlet (pl.: itt pisil ki a pilóta, ha mar nagyon kell, stb...) és hosszas gondolkodás után (tényleg, nem mertem írni 4 napig, ekkorra jött az ötlet) szerintem a jelzőrakétát ezen a nyilason át lehet kilőni. Talán azért is olyan az alakja belülről, hogy jól illeszkedjen a kilövőpisztoly. (az alak adta az ötletet)

Üdv!
Hegyi Gyuri

 

Kipisilni? Irigylésre méltó adottságok kellettek volna hozzá!

(HS)

 

******

Üdv!!!!!

szerintem valami szellőző lehet bár van egy másik tippem is:
fülkében rekedt egerek számára készült vészkijárat.

                                                       kösz (Temesi) Dani

******

Szia!
Szerintem az a nyílás a MI-1 padló lemezén azért van, hogy a jelző pisztolyból a lövést azon keresztül kellett leadni. Ismereteim szerint a különböző meghibásodásokra egy jel rendszer van rendszeresítve a földi irányítás és a repülő személyzet között, amit a jelző rakéták kilövésével használnak. Úgy tudom hogy 1950-70-es években volt elterjedve, későbbi repülőgépekre már kazettás rendszert alakítottak ki. A rakéták színei (piros,sárga,zöld,kék)
Úgy tudom a sport repülésben ma is használják ezt a jel rendszert .


üdvözlettel: Csabai Sándor

******

 

Nagy Andris a jelzőrakétákról:

A szovjet gépek világháborús öröksége. Pl. a Me-109-esen is volt a Mi-1hez hasonló nyílás.

Mindkét pólus gépei használtak jelzőrakétákat, sőt, az egykori német és a későbbi keleti gépeken kísérteties a külső kilövő blokkok hasonlósága. A színek jelentését igazából nem ismerem, úgy tudom, hogy napi kódok (pl. két sárga egy zöld, ilyenek) szolgáltak a gépek azonosítására, amelyet földi jelzésekkel kértek.

Egy biztos, a mi helikoptereinknek is állandó tartozéka volt, bár kilőni  sosem láttam egyet sem.

Kapcsolódik viszont ide egy kis történet: egy Karácsony és Szilveszter közötti időszakra kiszedették az összes jelzőrakétát és egy helyen tárolták. Nem vigyáztak rá kellően, mert az összes eltűnt... Nagy botrány volt, mert a raktáron nem volt ilyen mennyiség, viszont a gépek készenléti állapotának tartozékai voltak. Ez esetben az ezred üzemképtelenséget volt kénytelen jelenteni.

Sosem derült ki, de úgy sejtettük hogy egy őrkatona kötötte el őket szilveszteri tűzijátékra vágyván...

 

2007. december

Ez is a MiG-23 UB szárnya. Ígérem, erre a kérdésre ismerjük a pontos és szabatos választ.

Tehát : mire szolgálnak az itt látható felfestések?

 

(Akár segíthetek is: az ellenség elijesztésére szolgáló, haragos szempárt formáló mintázat...)

Szervusz!
   
Ha jól látom a hajtómű beömlőnyílása előtti lapos, a belépő keresztmetszetet változtató részen is vannak ilyen jelek... Na ettől a felfedezéstől most már ötletem sincs.
Eredetileg arra gondoltam, hogy egy fajta referencia pontrendszer lehet, hogy a gép (pl. túlterhelés miatti) szerkezeti alakváltozását gyorsan detektálni lehessen, mondjuk valami olyan szerkezettel, mint amit a földmérők is használnak. (mintha valaki mesélte volna, hogy An-2-nél teodolittal ellenőrizték a szarnyakat)
Most, leírva, valahogy nem tűnik ez valószínűnek...
Kérlek írd meg a választ, mert már lukad az oldalam a kíváncsiságtól !!!!!!!!  
   
  Üdvözlettel:
  Hegyi Gyuri

 

****************

Szia!

Az e havi feladványra annyit mondanék: szintezési jel. Tehat szerelésnél,  bármilyen megbontásnál úgy kerüljenek vissza a lemezek, hogy a pontos profilkörvonal meglegyen. (Elég nagy a hézag, úgyhogy nem hiszem, hogy bordán van a két lemez.)
Láttam ilyen jelet egy Pirat-on is, a csutkák meg a centroplán találkozásánál.
 

Fehér Balázs

 

****************

Azt gondolom, hogy a decemberi feladványon szereplő két körből nem annyira a kör, hanem a két körbe zárt pötty a főszereplő, és arra szolgálnak, hogy a sárkány esetleges torzulásait vizsgálják
általuk. Minden gépen vannak megjelölt referenciapontok, amiknek az egymástól való pontos távolságait a sárkány-formulár leírja. Bizonyos időszakos munkáknál a gépet megemelik (azért, hogy ne a futókon támaszkodjon, hanem a törzskereteken lévő emelési pontokon), vízsszinbe
állítják, majd igen pontosan megmérik ezen pontok egymás közti távolságát. Azután ezeket az eredményeket összehasonlítják a gyári adatokkal, és ha egy tűréshatáron belül vannak. akkor repülhet csak tovább a kütyü.


Üdvözlettel:

Imre Lajos (Luigi)

 

****************

 

Örülök, hogy minden megfejtőnk helyes úton járt. Nincs is mit hozzáfűznöm, hacsak annyit nem, hogy még a Mi-1-en is van ilyen szintezési jel, tehát nagy valószínűséggel minden repülőgépen használják.

HS

 

2007.november

Ez itt a MiG-23 UM jobb szárnya alatti rész, nevezetesen a főfutó-akna oldala.

Egy ilyesmi lyukon - nem állítom hogy ezek egyikén -  az üzemeltetési leírás szerint 2.8 liter vizet kell betölteni. A kérdés: milyen célra ?

A Ti verzióitok:

 

Szervusz!
Ötlet a vízre: főfutó fék hűtés, a főfutó fékekre spriccelik-folyatják (vagy egyéb módon juttatják oda) a leszállás utáni fékezésnél. De nagy magasságon miért nem fagy meg? A hajtómű hője tartja folyékony állapotban? Vagy rossz a megfejtés, bar felszállásnál miért kellene hűteni?
Esetleg a földi gurulásoknál, a felszállás előtt, használta hűtésre, és akkor a fagyási probléma megoldva.

Üdvözlettel:
(Hegyi) Gyuri

 

A megfejtőknek válaszolni szoktam, megírván a megfejtést. Gyuriban kétségek támadtak:

 

Piszokság, hogy a kerékakna környékén töltik be. Félrevezetett. Mellesleg az életbe rá nem jövök, hogy mire kellhet. Adalékolni valószínűleg nem lehet, ha utána a pilóta belélegzi. Tényleg kíváncsivá tesz, hogy nem fagy meg (gondolom fűtik).
Üdv!
Gyuri

 

***************

Valószínüleg a földi karbantartás során kell a víz mert odafönn -52 C°-on nem valószínű hogy szükség van rá. Bárminemű megfagyott jégdugó katasztrófát okozhat. Ezért  van tiszta szesz a jégtelenítő rendszerekben /hígítva málnaszörppel mégis ittuk a PG-ben/ és nitrogén a fedélzeti levegős rendszerekben, futómű-szárakban. Sajnos MIG23 hoz nem volt közöm, így a választ sem
tudom.

Úgy tudom hogy a MIG23 -as hm turbina lapátjai belül üregesek és lehet
hogy vízzel/vízgőzzel hűtik őket. Kérem megcáfolni/megerősíteni. KÖSZI
B(arna) M(iklós)

 

Szerintem ilyen célra kevés lehet ez a satnya demizsonnyi víz...(HS)

 

***************

Kedves Sándor!
Próbáltam körbejárni a kérdésedre a választ, és meg kell mondjam, nem sokra jutottam!
Mentségemre legyen mondva az én igazi asztalom a Mig-21-es, de nem kevés anyag van itthon sok mindenről, így a 23-asról is.
A víz betöltésre alkalmas hely kicsit furcsán néz ki, bár elemezve az alváltozatokat, már a proto példányokon is ott volt és így is nézett ki, és valamennyi változaton megmaradt....
Alig másfél órás keresgélés után végül arra jutottam, hogy lehetséges, hogy a víz a kabinlevegő nedvesítésére kellett, de valószínűbbnek látszik a feltevés, hogy ez inkább nagy sebességű (kb. 2M) repüléskor magát a léghűtést szolgálta. A megfagyást a vízhez kevert alkohollal akadályozhatták meg. Erre a célra a 21-esben volt is egy sok botrányt kavaró tartály a 21-esben, amiből majd' minden éjszaka "kipárolgott" a szesz a tököli Szovjet reptéren... Igaz, az a páncélüveg fagymentesítését szolgálta.
Gondolom, hogy a 23-asban is megvannak ezek a berendezések és hasonlóképp működhetnek.
Csak érdekességként említem, hogy a Mig-25-ösbe 47 liter vizet kell önteni, ami a kabinlevegő minőségét szolgálja. De a Mig-25-ös külső hőmérséklete 3M körüli sebességnél mintegy 300 fok, a kabin belső fala is közel 100! Itt a kondícionálást négy fokozatban oldottak meg. Ennek a harmadik fokozata a víz-alkohol keveréket párologtató speciális hűtőberendezés. Amikor pedig a negyedik fokozatból kikerül a hűtőlevegő, kb. -20 fokos.... a 300 fokról lehűtve.
Üdv:
Barta Endre

****************

Újfent sikerült egy némi vitát provokáló rejtvényt feladni, követvén azt a hagyományt, hogy mi sem vagyunk biztosak a megfejtésben. Nagyon hiányzik egy MiG-23 üzemeltető, aki eldöntené a vitát !

A mi verziónk: a kabin légkondi rendszerébe kell, de nem hűtésre, mert ehhez szerintünk nem elég. Viszont, a lehűtött levegőből (fagypont alatt) kifagy az a kis vízpára is ami volt benne, és nagyon kiszárad. Ennek párásításához lehet elég  2.8 liter víz.

 

Nézzük meg jobban, mi látszik !

A vizet a felső, áramvonalazó lemezzel és szűrőhálóval ellátott nyíláson kellett betölteni, innen - hidd el, kitapogattam a csövet - a szürke tartályba került. A tartály kimenete (a felirat szerint) az alsó, hőszigeteléssel ellátott cső. Van bemenete is, ez a kép tetejéből kilépő fekete cső, ami a tartály felső, "bemenet" feliratú csonkjához csatlakozik.

Úgy tűnik, hogy a tartályba vissza is tudott jönni víz az általa kiszolgált előttünk pontosan nem ismert rendszerből. Miért nem fagyott meg ? Mert esetleg lehetett fűteni is, pl. villamos úton.

Biztosak nem vagyunk a dologban, de a légkondicionáló rendszerre vonatkozó verziónkat (annak megcáfolásáig) fenntartjuk !

Végkifejlet: Szűcs László egykori MiG-23 UB üzemeltető elmondta, hogy a tartályba töltött víz a kabinlevegő nedvesítésére szolgált.  A tartály nem volt fűthető, ezért előfordult hogy belefagyott a víz. A tartályban ez nem tett kárt, mert az alakja folytán a jég nem tudta szétfeszíteni.

 

2007. október

Ebben a hónapban a MiG-21 F13-ast vettük górcső alá, szóljon róla a rejtvény is.

 

Ez a kép a bal szárnytő alatt lévő egyik fém lemezburkolat mögötti rekeszt mutatja. Egy műszer van benne.

Jó, egy műszer, de mit keres itt egy magasságmérő?!

A levegőben ugyan ki láthatná, a földön állva meg tudjuk, hogy kb. másfél méter magasan van, úgyhogy ezért kár a takarólemezt levenni.

 

Szóval: mire való?

 

 

(Titok: én sem tudom mire való, valaki majdcsak megmondja! HS)

Szervusz Sándor!

Egy teljesen elvetemült ötlet: A műszer nem tér vissza a magasság csökkenésével, külön kell "resetelni", és a műszakiaknak mutatja, hogy mi volt a gép max. repülési magassága. De hogy ez miért jó???

 (ez felér egy rémálommal, de ha mar leírtam el is küldöm)

 VAGY: a szovjet tervezők híresek voltak arról, hogy mennyire törődnek a
természettel,  az állatvilággal. A műszer kifejezetten a kerékaknában
fészkelő veréb számára volt beszerelve. Ha véletlenül bennmarad repülés
közben, megnézhesse, hogy milyen magasan is járnak...
 

Üdvözlettel:
(Hegyi)  Gyuri

 

Kedves Gyuri, a megfejtés nem is annyira elvetemült mint inkább szórakoztató (az első is...).

(HS)

**************

 

Szia Sanyi !

Szerintem ez egy olyan magasságmérő, amely rögzíti az elért legnagyobb magasságot
repülés közben.
A műszerház egyik - a képen nem látható - sarkán lenni-e kell egy nullázó gombnak,
vagy csavarnak. Ha nincs, akkor az elméletem hibás. :-)
A műszer mérési tartománya 0-15 km, 200 méteres osztással, amely szintén azt erősíti
- a fizikai elhelyezés mellett - hogy a repülés során nem igazán nyújt információt.
A kabinban már amúgy is van kettő.

Üdv.: Oláh Ferenc

*************

Kedves Feri,

nem vagy egyedül az elmélettel, de sajnos nem így van. Vigasztaljon, hogy az igazi megoldás még érdekesebb!

 

(HS)

 

**************

Hello! szerintem valami tartalék müszer lesz
üdv.: Dani
ü.i.: ere a cimre irjatok:
!!!!!!!!danoka@tolna.net!!!!!!!!!!!!

**************

 

Kedves Dani,

ez most nem nyert, de látod hogy a megfejtések 33%-át Te küldted.   Legközelebb is írj, az sem baj ha kissé bővebben...

(HS)

 

**************

 

A megfejtést Nagy Andris bocsátotta rendelkezésünkre, csakúgy mint a kérdést:

a műszer a fülke hermetizáltságának ellenőrzésére szolgált, természetesen a földön. A kabinban túlnyomást hoztak létre, és ezzel a műszerrel figyelték, hogy idővel csökken-e. Ha nem csökken, a fülke tömítése megfelelő.

 

Ha jobban belegondolunk, ez a műszer nem magasságmérő, csak egy speciálisan kalibrált differenciál-nyomásmérő: a mutató a fülke és a külső tér közötti nyomáskülönbséget mutatja, míg a magasságmérő a külső tér és egy zárt szelencében uralkodó nyomás különbségét.

A nyomáskülönbséget be lehet skálázni magasságértékre is - mint ahogy meg is tették -  így szemléletesebb a dolog.

Nagy Andris mesélte hogy hallgató korában (kb. a nagy búr háború idején lehetett...) összeszámolták azon berendezések súlyát, amire csak a földi ellenőrzéskor volt szükség a MiG-21-esen, de vitte őket a levegőbe is. Valami 70 kg jött össze.

(HS)

2007. szeptember

Ez itt a 911-es MiG-21 F13 szép hosszú, dárdaszerű pitot-csöve. Repülési helyzetben egyenesre állítják, a földön felhajtják. A kérdés: MIÉRT?

 

 

Alkérdés: miért jobb ha a figyelmetlen személyzet szemét veri ki, mintha egy más, lejjebb elhelyezkedő, részben páros szervét fenyegetné?

 

Hát, figyelmesen elolvasva a sztorikat, kiderült a megoldás. Hasra szállás után a gépet helyreállították, de a pitotcsövet nem hajlították vissza.
Tisztelettel, 

Pap-Takács László       Szeged

 

Szia Laci,
a megfejtésed igen logikus, de sajnos nem helyes.
A pitot-csövet tárolási és VONTATÁSI helyzetben hajtották fel, enélkül a vontatóvillát nem lehetett volna az orrfutóhoz csatlakoztatni (útban volt). Nézd csak meg azt a képet, ahol több MiG-21 F13 is van a képen: nem szállt mindegyik hasra, mégis fel van rajtuk a cső hajtva!

HS

 

Szia Sándor!
Hát befutottam a csőbe rendesen a képpel kapcsolatban, de okosabb lettem.

Jó munkát: Laci

 

************

 

Sziasztok!
Szerintem a szeptemberi kérdésre a válasz a vontatásban lehet. Bár csak tippelek de szerintem a pitot-csövet azért hajtják fel, hogy vontatni lehessen a gépet.
Üdvözlettel:

Papp Máté

 

**********

A gép vontatása miatt kell felhajtani. Szerintem a vontató villát fel sem lehetett volna akasztani a vontató járműre, ha nem hajtják fel a pitot-csövet. (gondolom egy normál, terepre is jó, tehát jó magas katonai teherautó volt a vontató, nem egy célgép)
   
Üdvözlettel:
(Hegyi)  Gyuri
  
ui: még mindig ez a legjobb oldal a neten!!!!!     Kösz: HS

 

**********

 

A szeptemberi kérdésedre a válaszom: mechanikai védelem. A pitot cső és a rajta lévő DUASZ csúszás- és állásszög jelző lapátok meglehetősen sérülékenyek elhelyezésük következtében, ezért a földi mozgatás ideje alatt és parkoló állásban a pitot csövet fel kellett hajtani az F-13 esetében.
A pitot cső földi helyzetben ( kerekeken állva vagy gurulva ) nem teljesen vízszintben áll, attól a talaj felé tér el. Így a vontató villa csatlakoztatása és vontatás közben veszélybe kerülne.
A '70 -es évek elején láttam egy filmet (szovjet), abban egy füves reptéren történő leszállást követően
mintha már a gurulás közben is felhajtott állapotban lett volna a pitot cső.

Alkérdés :  férfi ember szem nélkül még csak-csak elvan, na de a részben páros szerve nélkül ?! 


Üdv.: Oláh Ferenc

 

***********

Szerintünk is így van !

HS

2007. augusztus

Ez itt a Mi-8 nem kicsit bonyolult irányszög rendszere pörgettyűs iránytű kezelőpanelje, illetve annak egy részlete. Az egészet a Mi-8P e havi boncolásánál láthatod,

KSZ-3G névre hallgat.

 

A kérdés tárgya a balodalt középmagasan lévő kapcsoló szerepe.

 

Azoknak, akik nem voltak kénytelenek általános iskolától kezdve az egyetemig orosz nyelvet tanulni:

a feliratok fonetikusan ejtve "szevern(ij)" és "juzsn(ij)", jelentésük "északi" és "déli".

Tiszteletem
Ismét egy izgalmas kérdés !
A megválaszolásához szükség van egy kis jártasságra a földrajzban... Szerintem egészen pontosan az inklináció, azaz a lehajlás jelensége miatt került beépítésre a KSZ-3G-be ez a kapcsoló. Hogy mi az inklináció? A mágneses erővonalak nem párhuzamosak a Föld felszínével, ezért az iránytű tűje vertikálisan elmozdulhat két irányba (fel-le). Ez akár akadályozhatja is a pontos működést. Magyarországon az inklinációs érték ~63°... A jelenség miatt a repülőeszközökhöz gyártott iránytűk lehetnek É-i ill. D-i féltekére korrigáltak vagy manuálisan és/vagy automatikusan átállíthatóak (amilyen a KSZ-3G is). Az utóbbi az interkontinentális utasszállítóknál és a katonai repülőgépeknél elterjedt. A képen is látható, hogy a kapcsoló É-i helyzetben áll, mivel az északi féltekén vagyunk...
Üdvözlettel: Mester Béla

*********

Szervusz!
 
Ötlet a pörgettyűs iránytűre:
  Az ilyen speciális, nagysebességű, közel súrlódásmentes pörgettyűk tengelye mindig Észak-Dél irányba áll be. Az a sejtésem, ha áthaladunk az Egyenlítőn, és ugyanazt a műszert, ugyan azokkal a beállításokkal akarjuk használni az lehet, hogy nem azt mutatja amit kellene, illetve azt mutatja ami a fizika szerint helyes, csak mi ott, abból nem nyerhetünk ki hasznos információt. Szerintem a kapcsolóval azt lehet állítani, hogy a Fold északi vagy a déli oldalán vagyunk.  (süllyesztett kapcsolónak tűnik, amit véletlenül át sem lehet kapcsolni)
Remélem nem nagy zöldség..... :)
Üdvözlettel:
Gyuri

 

Szia Gyuri,
az okfejtésedben a végkövetkeztetés mindenesetre helyes: a kapcsolón az aktuális féltekét kell beállítani. A magyarázat, ami megelőzi - valljuk be - kissé ködös.

Kösz a megfejtést,

Üdvözlettel:

HS

 

Szervusz!
Legalább 13 éve volt, hogy mechanikából leszigorlatoztam.... :) El tudod képzelni, hogy ennyi idő alatt mennyit lehet felejteni? Ha ütnének se jutna eszembe értelmes magyarázat a pörgettyűre...
Üdvözlettel:
Gyuri

 

*******

 

Kedves Sándor !
Az augusztusi kérdésre a következő válasz gondoltam ki, pusztán logikai úton, mivel tényleges ismeretem nincs a kapcsoló funkcióját illetően.
A mágneses elven működő műszerek a valós "adatszolgáltatáshoz" különböző kompenzációra szorulnak. ( Deklináció, inklináció, deviáció )
Ezek közül az inklináció ( lehajlás ) az, amelynek kompenzálása pontosan ellentétes előjelű az északi és déli féltekén.
( Egészen pontosan a mágneses egyenlítőtől északra illetve délre. )
Szerintem ezzel  a kapcsolóval lehet váltani a lehajlás kompenzálásának irányultságát annak megfelelően, hogy a repülés mágneses egyenlítőtől északra illetve délre történik.

Volt egy másik ideám is, hogy ennek a kapcsolónak a segítségével lehet a giroszkóp tengelyének forgásirányát megváltoztatni attól függően, hogy a gép az északi vagy déli féltekén üzemel. Arra viszont semmilyen leírásban nem találtam utalást, hogy a giroszkóp működését érdemben befolyásolná az, hogy a gép melyik féltekén van éppen.
Üdv.:
Oláh Ferenc, Hódmezővásárhely

 

*********

 

A megfejtés hitelessége körül megint lesz egy kis baj: lehet hogy lesznek rajta hézagok. Megkértem Nagy Andrist, hogy ő, mint nyugalmazott EMO mérnök-tiszt mondja el nekem három mondatban a kapcsoló szerepét. Egy mondatban válaszolt: azt nem lehet ilyen röviden. Elmondta hát harminc mondatban, amiből én a következőket szűrtem le:

Az irányszög-rendszer alapja a mágneses északi irány. Azért kell a pörgettyűs rendszer, mert a mágneses iránytű háklis az őt a gép manőverezésé közben érő mechanikus hatásokra. A többtengelyű pörgettyűs rendszer viszont rövid távon roppant jól tartja az irányát manőverek közben is. Fogalma sincs merre van észak, ide őt előbb be kell állítani a földön, időnként pedig, a halmozódó hibák miatt szükség van a mágneses iránytűhöz való egyeztetésre. Erre a célra van egy egy "Egyeztetés" feliratú nyomógomb a műszerfalon, ezt a gép álló helyzetében vagy nyugodt repülése közben kell megnyomni. Ekkor egy elektromechanikus szerkezet a pörgettyű tengelyét a mágneses iránytű által szolgáltatott irányra "húzza". Van mód az automatikus egyeztetésre is. De: egyeztetéskor a mágneses és a pörgettyűs iránytű közötti hibajel iránya a két féltekén ellentétes irányú, ezért kell az átkapcsoló.

Megjegyzés: a pörgettyű forgási iránya nem fontos az iránytartási képesség szempontjából.

Slusszpoén:  a KSZ-3G irányszög rendszert hosszú távú repülésekre képes gépekhez tervezték. Magyarországi alkalmazáskor nemhogy a kapcsolóhoz, de még a szélességi kört beállító gombhoz (inklináció kompenzálása) sem kell soha hozzányúlni...

 

Ha a fentiekben zöldség van, az az én hibám. Ha kijavítasz, megköszönöm.

HS

************

 

Kedves Sándor !
A Te általad közölt megfejtés "szinte" teljesen világos.
Kérdésem csupán annyi, hogy mik azok a halmozódó hibák  (esetleg a Coriolis-eltérülésből adódó ? ) és mi az  a mágneses és a pörgettyűs iránytű közötti hibajel  aminek  az iránya a két féltekén ellentétes irányú. Az tény, hogy a Coriolis erő az északi féltekén jobbra, míg a déli féltekén balra téríti el a mozgó testeket. Ezzel  van összefüggésben a kapcsoló funkciója ?
Én a feladvány elolvasásakor mindjárt írtam egy e-mailt a Dunai Repülőgépgyárnak ( alias PG ) segítségüket kérve. Azóta sem válaszoltak. Pedig ott csak-csak akadna valaki aki ezt pontosan tudja.
Megbíztam egy jó barátomat (aktív, Nyíregyházán végzett AN-2 -es mg.pilóta), aki ment a Kecskeméti rep.napra, érdeklődjön már egy MI-8 -as körül a feladványt illetően. Az ott lévő tiszt készségesen elmagyarázta, de barátom számára sem volt tiszta a kép a magyarázat után. Ott is elhangzott
minden : deklináció, inklináció, deviáció, stb.
Másnap egy másik ( "civil" ) barátom volt Kecskeméten, akit szintén megbíztam. Ő csak egy szlovák tisztet talált, és engem felhívott majd átadta a telefont a tisztnek - oldjuk meg mi ! Magyar és orosz keverék nyelven arra jutottunk, hogy a kapcsoló az északi és déli féltekén történő repüléshez szükséges korrekció átváltására szolgál. Azt, hogy milyen korrekció, nem sikerült értelmeznem.
Biztos én vagyok a béna !
Ezután jött az internet, illetve egy fizikatanár ismerős.
Most már tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit is kapcsol az a kapcsoló !

Üdv.: Oláh Ferenc
 

***********

Az észak-dél kapcsoló magyarázatánál elfáradhattál (köszönöm, ez tapintatos volt! HS), mert hibás. Semmi köze az egyeztetéshez, hanem a pörgettyű tengelyek miatt van.

Tehát az irány tengelyének vízszintesnek kell lennie ezt legegyszerűbben úgy oldották meg hogy a műhorizontról egy mű-függőleges jelet vesznek le és ennek alapján helyesbítik az esetleges eltéréseket, viszont a déli féltekén a műhorizont forgásiránya megfordul és jelei is ellentétes értelműek lesznek. Így viszont hibát vinne be, ezért kell közölni a rendszerrel a helyzetét, gyakorlatilag ez egy jel irányváltást takar.

NA

 

***********

A fentiekből számomra következik: nem azt kell leírnom megfejtésként  amit utólag megpróbálok egy korábbi beszélgetésből rekonstruálni, hanem amit valóban pontosan értek. Most már lehet hogy értem, de késő: sikerült (megint) blamálnom magam. Büntetésből nem törlöm ki az első magyarázatot, ami világos, logikus, érthető és még színes is - csak sajnos marhaság.

Most valamelyest jól jön, hogy sosem tagadtam amatőrségemet...

HS

 

2007. július

Na, emberek, újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

Az újdonság az, hogy ennek a feladványnak a megfejtését mi sem tudjuk (de nagyon szeretnénk).

 

Ez itt a MiG-19 szárnyán lévő áramlásterelő lemez. A kérdés: vajon mire szolgálnak a lemezen elhelyezett függőleges bevágások, amelyek nem terjednek ki a lemez teljes szélességére. Ezt a tervezők nem is akarták, ezért erősítették meg a bevágások végét, annak továbbrepedését megakadályozandó.

Ilyesféle rések vannak más gépek (MiG-23, Szu-22)áramlásterelőin is.

 

Tehát: nem kell szégyenkeznie senkinek aki nem tudja, kíváncsiak vagyunk bármilyen lehetséges elképzelésre.

És bocs', ha a végén mégsem derül fény a dologra...

Hegyi György:

Szívmelengető, hogy mennyi embert "megmozgatott" a startrakéta. Beindította a társaságot! (Ez is a feladata.)
Félretéve a mókát egy tipp a bevágásokra: A szárny üzemszerű körülményeknél is alakváltozhat (persze csak rugalmasan). A hosszanti lapok viszont képtelenek lennének ezt követni, egy esetleges hosszirányú, a szárny íveltségét kis mértékben  befolyásoló változást sem bírnának el, ha nem lennének a bevágások. (szépen megnyúlna a tetejük, és utána hullámos lenne az egész, amikor a terhelés megszűnik) Az alsó, nem bevágott rész mar képes rugalmasan változni, felül "kinyílnak" a rések, a terhelés megszűntével visszaáll az eredeti állapot.
Ezt mind a hasamra ütve, most ötlöttem ki. Tessék úgy is kezelni. :)
Üdv:
Gyuri

 

*******************

Egy lehetséges "megfejtés" a júliusi feladványra:
Talán az áramlásterelő lemez alját egyenesre vágták ki, így be kellett vágni három helyen is, hogy rámenjen a szárny felső kerekített profiljára. Ezzel talán a szárny merevségét akarták fokozni, mert mint észrevettem, a bevágás szélessége fentről lefelé vékonyodik (a ráhajlítás miatt) és közte is van egy második köztes lap is (ha jól látom). Talán ez is lehet egy megoldás...
Üdv: Földi Róbert

 

*******************

Szerintem az áramlásterelő lemezeken található "bevágások " egyszerűen a hőtágulás okozta deformáció elkerülése érdekében lettek kialakítva. A szárny íves így az áramlásterelők is azok, ezért nem szükséges végigvezetni a bevágásokat a lemez egész felületén. Kíváncsian várom a helyes választ, ha nem ez lenne.
Üdvözlettel:

Zsigmond Károly

 

********************

Véleményem szerint a MiG-19PM szárnyán látható áramlásterelő bevágásai a következő célt szolgálhatták. A MiG-19 volt az első hangsebesség felett huzamosabb ideig repülni képes szovjet repülőgép, s akkoriban még az aerodinamikai stabilitás nem volt tökéletes ebben a sebességtartományban. Nagy sebességnél arányosan nő a súrlódás mértéke is, ami  hőfelszabadulással jár. Ennek során a nem túl masszív elemek deformálódhatnak... Mivel az áramlásterelő lemezek nem lehetnek túl vastagok, ezért fokozottan hat rájuk a hőtágulás. Ha nem védték volna ki a képeken látható megoldással ezt a problémát, akkor a vetemedés hangsebesség fölötti tartományban súlyos stabilitási gondokhoz vezethetne, ami a gép elvesztését is okozhatná. A megoldást az, hogy az áramlásterelő lemezt bizonyos távonként fölosztják. A bevágások nem lehetnek túl mélyek, mert az meggyengítené a lemezt. Belülről erősíti egy lemez, amit a réseknél láthatunk, ennek plusz funkciója, hogy megvezeti a deformáció során a terelőlemez-borítást.  A "működése" annyi, hogy deformáció esetén a rés záródhat vagy tágulhat a belső lemez vezetésével...
Szerintem ez lehet megoldás a kérdésre, de az is lehet, hogy egészen más okból néz ki úgy az a bizonyos áramlásterelő lemez.
Üdvözlettel: Mester Béla

 

********************

 

az én tippem az, hogy az áramlásterelő lap így talán jobban elviseli a repülés közben keletkező erőhatásokat. A légerők hatására a terelőlap jobbra-balra hajlik, a bevágások miatt ezt talán jobban bírja, nehezebben fordulhat elő hogy  egyszerűen az egész lap leszakad. Persze ez csak az én elgondolásom.
További jó munkát!

Üdvözlettel: Balázs Márton

 

******************

Szerkesztői megjegyzés:

Köszönöm nektek, hogy törtétek a fejeteket a kérdésen. Meglehetősen aggódtam olyan kérdést feltenni, amelyre én sem tudom a választ: mit csinálok, ha senki sem küld rá megfejtést?

Hála Nektek ez a helyzet nem állt elő. A pontos választ - ahogy ígértem - most sem tudom,  de csatlakozom a megfejtők többségéhez: a bevágások szerintem is az áramlásterelő lemez hő vagy a terhelés okozta deformáció miatti hullámosodását hivatottak megakadályozni.

Az az érzésem, fogunk még keringeni  a téma körül. próbálok olyan "illetékest" találni, aki tud segíteni. Tervezem megmutatni a Szu-22 áramlásterelő lapjait is, ami újabb szempontokat vet fel.

HS

2007. június

Függesztési pontok az Il-28 szárnya alatt.

Kérdés: mit függesztettek ide?

Támpontok: a szárny alatt van, ferde a helyzete, a másik oldalon is van ilyen!

Sokan küldtetek megfejést, köszönet érte ! (HS)

************

Szervusz!
Megint csak tipp: A szilárd hajtóanyagú startrakéta felfüggesztési helye.
Vagy: most, hogy gépelek jutott eszembe, hogy ezzel a kütyűvel mintha vontattak volna célzsákot vagy valami ilyesmit. Esetleg azt a szerkentyűt fogtak oda fel, amiből a célt ki lehet engedni, meg visszahúzni.
Bár nekem a stratrakéta megoldás jobban tetszik... :) tetszene.
Miért nem érkeznek meg megfejtések? Bár nagyon hízelgő, hogy van egy "privát" rejtvényoldalam! Csak most, csak nekem!!! :) :P
De azért fel ne add, alig várom minden hónap elejét!
Üdvözlettel:
Hegyi Gyuri
************ 

Én találtam egy képet egy IL-28 C-ről, de azon sajnos nem ferdén áll.
Csatoltam a képet, mert ötletem sincs, hogy mi lehet (talán jelzőrakéta, vagy rakéta elhárító rakéta :) - bár akkor még nem volt forró hőt követő...)
Tehát elképzelésem sincs, hogy mi lehet az, ha anno ferdén állt rajta. Talán póttartáj?
Esetleg felderítéshez használt kamerát hordozó konzol (mert akkor jó is lenne a döntött szög...)???
Egy külső szemlélő: Földi Robi...
 

****************

Kedves Sándor !

Gratulálok a honlaphoz, amelyet nem régen fedeztem fel. Végignéztem a "Hát ez meg mi ?" rovatot, és nagyon tetszett. Most én is megpróbálom a válaszadást a júniusi feladványra.
Függesztési pontok az Il-28 szárnya alatt. Kérdés: mit függesztettek ide?
Hát ezt ! :
( A gép helye : Finnish Air Force Museum <http://www.jiop.fi/ksimuseo/index.html>  , a kép forrása : www.virtualpilots.fi <http://www.virtualpilots.fi/feature/photoreports/blenheim2001/>   )
A szerkezet funkciójára csak tippelni tudok :   start rakéta.
Rémlik, mintha nagyon régen láttam volna egy képet, amelyen egy IL-28 -as gyorsító rakétával száll fel.
Üdvözlettel :
Oláh Ferenc
Hódmezővásárhely

******************

Üdv!
A júniusi feladványra megtaláltam a választ. A startrakétákat függesztették a törzs két oldalára, és ezért is van ferdén hátra, lefele.
Gellér Péter

******************

Kedves Sándor!
Bár az IL-28-as típussal nem foglalkoztam behatóan, mégis olyan gondolatom támadt, hogy a bemutatott képen startrakéta-függesztő pontok lennének. Furcsállom, többször jártam a gép alatt, de nem tűnt még fel soha...
Vélekedésemet leginkább az támasztja alá, hogy tudomásom szerint bár a Magyar Légierő gépeivel sosem végeztek ilyen jellegű felszállásokat más típuson (pl. Mig-21 MF és bisz) is megtalálhatóak a függesztési pontok.
Egyébiránt startrakétás felszállást csak a volt Szovjet, ill. az NDK légierőben volt gyakoribb utóbbinál én csak Mig-21-essel láttam..
Tisztelettel: Barta Endre

******************

Sziasztok!

Úgy gondolom a júniusi kérdés megoldása az, hogy a startrakéta bekötési pontjai láthatóak a képen.

Üdv: Rohr Balázs

******************

Horváth Balázs: kattints ide !

 

 

2007. május
Ez itt a Mi-4 nagy tulok orra. Nem is ez a kérdés, hanem hogy mire szolgált az a kis prücök ott az orr jobb oldalán.
Nézd meg közelről, így már könnyű lesz. Igazából nem is annyira rejtvénynek mint érdekességnek szánom.

2007 június: hát érdekes is, egyetlen levél érkezett:

Szervusz! Hát lehet, hogy ez egy egyszerű rejtvény, de akkor
milyen a bonyolult ?????
Csak tipp: sűrített levegő csatlakozás, motorindításhoz. Mármint innen tölthető föl a sűrített
levegő tartály, ahonnan lehet indítani. Vagy nem....
Üdvözlettel: Gyuri

Megfejtés, ahogyan a Múzeumban mesélik: tényleg a motorindításhoz kell, de nem sűrített levegőt töltenek itt be, hanem flexibilis tengelyű szerkezettel az inerciális (lendkerekes) indító kerekét pörgetik fel, ha az arra való belső villanymotor valami miatt nem működik. Azaz mechanikai energiát "töltenek be". Ha már elég gyorsan forog a lendkerék, a piros fogantyú meghúzásával szabadítják rá a motorra. Azt megnézném, de nem túl közelről...

2007. április
A Me-108 (Nord 1002)-t látjuk.

Ez egy aljas kérdés lesz, legalábbis én annak találtam, amikor Nagy Andrist megkérdezvén felvilágosultam az áramvonalas dudor (a kép alján, középen) rendeltetéséről.  Megfogadtam, hogy áprilisban teszem föl kérdésnek...

Nézd meg közelről is, hátha segít ! (Nekem nem segített...)

Azt gondoltam, senki sem fogja kitalálni!

 Szervusz!  Hát én nem hagylak cserben most sem, bar csak  találgatni tudok.
Megnéztem a többi képet, és mivel a másik oldalon is van, a következő ötletem támadt: ehhez kötik hozza
a plexit védő ponyvát.
Nem hinnem, hogy elektronikai eszköz, (ebből az időből, ilyen jellegű repülőn) biztos mechanikai
elem. szerintem a kiálló rész valami korabeli műanyag (bakelit?) Ezért gondoltam erre a megoldásra. Mindenesetre kíváncsi lennek, hogy mi van belül, előtte négy szegeccsel felfogva (nagy képen látszanak a szegecsek) mert ha nem ez, amire gondoltam, akkor az
talán lehet a megoldás kulcsa.
Üdvözlettel: (Hegyi) Gyuri

*******

A Nord 1002 "dudorjaival" kapcsolatos kérdést korábban Nagy Andris
nekem is feltette. Akkor pár kiadványt átlapozva megtaláltam a választ:
a két áramvonalas alkatrész az előre (a légcsavar felé) nyíló kabintetők
nyitásánál ütközőként működik, így a kabintetők nem a törzs oldalának
koccannak neki, hanem a gumibaknak.

Üdv:
(Horváth) Balázs

********

A pálma Balázsé !

 

2007. március
Ez itt a MiG-17 PF jobb főfutója. A kép mértani középpontjában (nem firkálom össze a képet) egy fehér fényű lámpa van. Ebben a hónapban ennek a szerepét firtatjuk.

Illetve csak én firtatom, mert egyetlen óvatos találgatás esett Hegyi Gyuri részéről. Szóval ez a "biciklilámpa" arra szolgált egykor, hogy a repülésvezető vagy a megfigyelő éjszakai leszálláskor láthassa, kijött-e a futó. Ha három fehér fényt látott a gép aljánál, akkor a futók rendben ki voltak bocsátva.

Jól cserben hagytatok...

 

Lapzárta után érkezett:

"A futólámpás valami: a kinti helyzet jelzőlámpája. Felül, ez itt épp nem látható, a kábel egy VK kapcsolóhoz fut (véghelyzet kapcsoló) Amikor a futót kinti helyzetben megbízhatóan rögzíti a kinti helyzet zár, akkor a VK-t úgy szabályozzák be, hogy a lámpa kigyulladjon. Ugyanekkor természetesen a kabinban a műszerfalon elhelyezett futótablón is kigyullad a megfelelő futó kinti, rögzített helyzetét jelző lámpa.  Ha a futólámpa nem ég, ezt a földről leszálláskor figyelik, rádión felszólnak a pilcsinek, öcsi, probléma van. Természetesen van benti helyzet zár is, aminek a zárhorog füle alul látszik a futószár alján. Ennek VK-ja csak a kabinban jelez. Érdekesség: a 15-ösön, a 21-esen  az orrfutó kinti helyzet VK-jához megy egy másik vezeték is. Amikor a futó kint van rögzített helyzetben, akkor blokkolva van a fegyverrendszer is.
                                                                Mélységes tisztelettel:    Bubu"

2007. február

Megmondom mi ez: a török Starfighter farokrésze. A kérdés tárgyát kivilágosítottam.
Szóval: mi ez és mi célt szolgált a Starfighteren ?

Na, most sikerült valami jót kérdeznünk (az ötlet Nagy Andrisé) !

Ennyi megfejtés még sohasem jött, ráadásul a beugratásnak szánt kérdést sem "vette be" senki !  (HS)

 

*****

Szia!
Láttam az újabb feladványt, gondoltam gyorsan lelövöm a poént: majomfogó. És nem csak a Starfighteren, hanem mindenfele amerikai gyártmányú repülőgépen is megtalálható. Konkrétan ez egy kampó, ami a pályán túlfutó repülőgép megállítására
szolgál. Ugyanúgy le lehet ereszteni, mint a repülőgép-hordozókra leszálló repülőgépeknél.

Nyugaton (illetve most mar Kecskeméten is:) ) ezzel állítják meg a futópályán elszabadult repülőgépet. Van a beton két végén egy-egy drótkötél keresztbe lefektetve a pályán, Kecskeméten süllyesztve, csak vesz eseten emelik ki.
Mondjuk jobb megoldás is a másik elterjedt "majomfogó hálós" módszernél, mert annál egy-két antenna, állásszög-adó, ilyesmi leszakadhat. Itt nincs ilyen kockázat. Ja, és az amerikai gépeken öles betűkkel "DANGER: ARRESTING HOOK" felirat is
szokott lenni, kb. ott, ahol a török gépen a narancssárga csík van.
üdv
Balux

 

*****
Szervusz!
Megvan, de juszt se írom le, mert az előző havi megfejtés forrásául szolgáló internetes cikkben csak lejjebb kellett lapozni és mar ott is a válasz. Ez így szerintem pofátlanul könnyű lenne. :)
(a MiG15 orrában lévő luk kb 3 óra böngészést követelt, és még úgy sem találtam meg a választ.
(ellenben letöltöttem közben egy papírból kivágható Mig15 sablont, aminek a fiam roppantul örült, de ez mar tényleg nem tartozik a tárgyhoz))
Udv!
Gyuri

 

*****

sziasztok
Szerintem nagy marhaságot írok, de ez egy fékezőhorognak látszódó
valami. Fékezőhorog egy Starfighteren??????????na ne....
1 megoldásotok már van: P
valószínű, hogy rossz, de legalább írtam: P
Sok helyes megfejtést!
Johnny

 

*****

Tisztelt Szerkesztők!

Szerintem a februári megoldás: fékezőhorog, de nem anyahajón való leszálláshoz, (mert ott nem szolgáltak Starfighterek a nagy leszállósebességük miatt), hanem a futópálya végén a volt Szovjetunió területén lévő reptereken használt háló helyett egy fékezőkötél volt a nyugati országok repterein. De ha jól tudom még Kecskeméten is van ilyen fékező kötél.

Üdvözlettel:

ACEPILOT

 

*****

Hello!
A "Hát ez meg mi?" februári kérdésére találtam meg a választ:
A "S.U.R.E." (Starfighter Utilization Reliability Effort) project részeként szárazföldi repülőtereken kialakított, az anyahajókéhoz
hasonló fékező drótköteles rendszeren tesztelték a Starfightereket. Ehhez szerelték fel rá a horgot. A project célja az volt, hogy felderítsék az F-104-es határait, mik azok a terhelések, amit még elvisel. A project eredményei ahhoz kellettek, hogy bevezethessék a megfelelő korlátozásokat a típusra, hogy véget vessenek a sok balesetnek.
Találtam egy rajzot is erről (csatoltam), valamint a project más kísérleteiről is.

 


Forrás: www.patricksaviation.com/photos/tags/Starfighter
Egyébként nagyon jó a repülőmúzeumos oldal, és további sok
sikert kívánok!
 

Üdvözlettel:
Gellér Péter
 

*****

Sziasztok!
A Starfighter részlete a fékezőhorog. Ez és a beton végére telepített drótköteles szerkezet együtt volt hivatott megállítani a betonon esetleg túlfutó gépet. Tehát nem használták minden egyes leszállásnál, csak végszükség esetén, olyannyira, hogy ha minden igaz, akkor a kabinból csak oldani lehetett, visszahúzni nem.
Üdv:
Kisdeák Lajos

 

2007. január

Ez az F-104 pilótakabinja és környéke. A kérdés: Mi célt szolgált a piros nyíllal jelölt ajtó ? Egészen pontosan: mi volt az eredeti célja? Máris sokat elárultam !

Megfejtőink száma ismét az eddigi rekordot ostromolja, ketten is küldtek helyes megfejtést !

Hegyi György: "Sejtettem, hogy valami katapultálási dolog lehet, szerintem valami régebbi ismeretterjesztő filmben eszelhettek is róla, tudat alatt az ugorhatott be. Nem akartam vaktában lőni (mármint csak szimplán beírni, hogy lefele katapultalt) utánanéztem a neten és ezt találtam:
The XF-104 featured a downward-firing ejection seat, chosen because an upward-firing ejection seat stood a chance of tossing the pilot into the tail assembly. Minimum ejection altitude was given as 152 meters (500 feet). To no surprise in hindsight, the downward-firing ejection seat would not turn out to be a good idea. "  (Egy kis nyelvgyakorlás nem árt nekünk sem...)

Fehér Balázs:  "A 2007. januári feladványra adnék egy megfejtést: az F-104-es eredeti változatában a katapultülés (Stanley C-1*) nem felfele, hanem lefele indult el, mondván úgyis nagy magasságú elfogásokat végeznek vele, másrészt (ez volt a főbb ok) hogy ne találja el az ülés a T vezérsíkot. (Állítólag a MiG-15-os ülése olyan "gyenge" volt, hogy volt rá példa, hogy elkapta a
svancot... bar ezt csak mint mendemondát hallottam.) Szóval az "ajtó" mögül indult az ülés... lefele:) Aztán amikor "vitatott körülmények között" rásózták a nemetekre az F-104-est, mint többfeladatú vadászbombázót, akkor rájöttek, hogy alacsonytámadásnál, ha bármi bibi van és kattintani kell, akkor kifejezetten kellemetlen lehet a lefele meginduló ülés. (Az USAF 21 pilótája meg is halt emiatt) Úgyhogy gyorsan ki is cserélték az ülést Martin-Baker Mk. Q7 (A)-ra. És beépítettek egy deck-ledobót. Ja, és az új ülés mar 0-0-as volt. Bar az F-104 G változatú Starfighter botrányos baleseti statisztikáján így se javított...(Igaz, itt a nem túl "pilótabarát" reptulajdonságokra, a magas fel/leszálló sebességre, és a jó nagy szárny felületi terhelésre gondolok)
Ebből a korból való egy nemet vicc:
- Hogyan tudsz szerezni egy Starfightert?

- Vegyél egy darabka földet, és várjál..."

2006. december

Nem adom fel !

Ez itt egy Li-2 repülőgép szárnyának és centroplánjának illesztési felülete.

 

Ez pedig az ellendarabja.
Ez pedig ugyanaz közelről.

A kérdés: mi teszi különlegessé ezt az összeillesztést, mi az, ami hiányzik belőle, ami a legtöbb gépen megszokott ?

(Nem a kép hiányos, a konstrukció sajátos!)

A megfejtés: a szárny és a centroplán között a főtartók nincsenek összekötve, a két fődarab kizárólag a több száz kerületmenti csavarral van egymáshoz rögzítve !

Helyes megfejtést küldött Hegyi György barátunk.

2006. november

Ez itt az új MiG-21 U (Kis UTI) alját mutatja, az orrfutó előtt. Szerintem a többi MiG-21-esen is ott van, csak még nem vettem észre.

A kérdés a szokásos: MI EZ ? Ne felejtsd el: ha megírod a megfejtést, mindannyiunk okulását is segíted !

A nagy érdeklődésre való tekintettel (egyetlen megfejtés sem érkezett) elárulom: ez az ARK rádióiránytű antennája. Változatait sok hazai katonai géptipuson használták és használják.

Kovács Bubu - a téma hivatásos és profi tudora:

"A képen az ARK-10 keretantenna doboza látszik, amelyet különben egy üvegszál erősítésű fedél fed, amit zöld színű, rádióhullám-áteresztő festékkel festenek (a rádiótechnikai alkatrészeket az orosz zöldre festi). Látszik a kertantenna lecsavarozható doboza, a keretantenna maga -pontosabban a ferritrúd műanyag burkolata- és alatta a körgyűrű a csavarsorral, . Ezekkel a csavarokkal viszik be a "műhibát" a kompenzálás során. Jobbra fent látszik az emelési csomópont, ahova a hidraulikus emelő végződése illeszkedik. Balra fent az a valami a P-5-ös hőmérsékletadó. A lokátorra (jelen esetben a KVANT rádiótávmérőre) dolgozik rá. A hőmérséklettől függ a rádióhullám terjedési sebessége, ehhez szolgáltat korrekciós jelet ez az elektromos hőmérő."

2006. október

Ez itt a MiG-15 UTI orra.

A kérdés: mi célt szolgált a levegőt középen kettéosztó idom közepénél kissé lejjebb lévő lyuk ?

MEGFEJTÉS:

ide akasztották a vontató villa gyűrűjét.* Úgy vontatták szegény Sast mint a "községi apaállatot" (a falu bikáját) kötelességteljesítés céljából, amikor elfelejtette hogy hová szokták vinni.

A korábbi megfejtések többszöröse érkezett, nem kis örömömre. Sőt, új részleteket is megtudhatunk a beküldőktől !

Még fotót is kaptunk: ez itt egy MiG-21-hez való vonóvilla, a magasságából kitűnik, hogy ezt az orrfutóba akasztották.

 

* pontosítás alább

 

"Az idomban található furat a gép földi mozgatását segíti. Ide lehet felszerelni a "vonóvillát". Az igazság az, hogy fogalmam sem volt a lyuk mibenlétéről. Pici barátommal elmentünk a repülőgép múzeumba, ahol egy nagyon készséges ember kérdésemre elárulta a megoldást.

Külön köszönet a múzeum kollégájának, a sok segítségért, és a rengeteg türelemért.   Zsu és néha Bandi"

 

"A Bandi barátom ha minden igaz már meg írta a megfejtést a feladványra. A megkérdezett főtörzs szerint az a vonyillának (vontató villának) a rögzítő helye. Remélem nem csapott be minket !  Üdv: Pici "
 

 "A reptér sarkában keresgéltük a megfelelő vonóvillát, de kis hazánkban nem használták, ha minden igaz egy MiG-21-es "vogyillát" sikerült lekapni, ( bár nem emlékszem biztosan, hogy a szakzsargonban valóban vogyillának hivják ezt a vonórudat.)
Szintén a reptéren beszélgettünk egy pilótával aki MIG15-el repült, az ő elmondása szerint Oroszországban látott ilyet, de nálunk az orrfutónál fogva vontatták a gépeket.  üdv: Bandi "

 

"A Mig-15uti megfejtése: szerintem a lyuk vontatási célra volt, ide fűzték be a drótkötelet és így húzták a gépet...      

 üdv.    Kovács László"

 

A hiteles választ Nagy András nyá. őrnagy úrtól kaptam a Repülőmúzeumban - mivel Őt kérdeztem erről először: a MiG-15-öst üzemszerűen az orrfutóba beakasztott vonóvillávál ("tájszólásos" változatait lásd fentebb) vontatták. Az orrban látható pontok SZÜKSÉG ESETÉN alkalmazott vontatáshoz valók, pl. hasra szállt gép esetén. A lyukaknál a burkolat alatt a szerkezet jelentősen meg volt erősítve.

 

Köszönjük a megfejtéseket és az értékes kiegészítéseket. Jutalmul a honlapot novemberben ingyenesen olvashatják: Kovács László, Pici, Bandi (és néha Zsu is). Nagy András őrnagy úr pedig bármely napon szabadon látogathatja a szolnoki Repülőmúzeumot, a téli zárva tartás ideje alatt is...

 

2006. szeptember  

Ilyet a Múzeumban nem látsz! (Dehogynem, több is van belőle, az egyikhez kb. egy méterre odamehetsz, csak nem veszed észre! De az igaz, hogy így kiszerelt állapotban nincs bemutatva.) Gyűjtők birtokában bizonyára nem egy van belőle.

Minden látszat ellenére ez is egy repülőgép alkatrész (nem mondom külön hogy fontos, mert a repülőgépek nemigen visznek felesleges dolgokat magukkal a levegőbe). Kb. kétujjnyi vastag acél, a súlya 15-20 kg.

Ha van ötleted hogy mi ez, írd meg !

MEGFEJTÉS:

Rátesszük szépen a párnát... és kezd fejpáncél formát ölteni !

Ez már a Múzeumban van: a MiG-15 külön típusjelzés nélküli katapultülése, megkoronázva a párna alá rejtett fejpáncéllal.

Most, hogy már tudjuk mi ez, nézz csak vissza arra a képre ahol csupaszon van: nem lehet hogy a két látható és a két nem látható furat jelentősen gyengíti a páncélt?

Ha valahogyan sikerül a tekintetedet lefeszegetni a gép ékességéről a lakatról, a homályos és törött plexi alatt láthatod az UTI MiG-15 egyik ülésének fejpáncélját.

 

Ebben a hónapban tulajdonképpen csak eggyel kevesebb megfejtés érkezett mint az augusztusi feladványra, az viszont kár, hogy akkor csak az az egy volt...

2006. augusztus

Ez a miez a Mi-8 oldalán díszeleg, a parancsnok oldalán.

A kérdés: mi célt szolgál ez a képződmény ?

 

Na jó, gyere, nézd meg jobban!

Választ a FÓRUM rovatba vagy az E-mailbe írhatsz. A helyes megfejtők nevét közzé tesszük.

*  *  *

Megfejtés: a "optikai" jegesedés jelző. Az áramvonalas alak piros-fehér csíkosra volt festve, jegesedés esetén a csíkokat fokozatosan eltakarta a jég.

Megfejtésben bajnok: Pici Budapestről. Abszolút első, egyedül Ő vette a fáradságot, hogy írjon !