REPÜLŐMÚZEUM  SZOLNOK

Czinege Lajos vezérezredes, honvédelmi miniszter parancsa a MiG-15 bisz repülőgépek rendszerből történő kivonásáról

Mindig érdekelt minden olyasmi, amit igyekeztek eltitkolni előlem. 1976. májusában éppen Verőcemaroson katonáskodtam előfelvételisként, ekkor született az alábbi titkos parancs. Ha ezt a dokumentumot akkor nyilvánosságra hoztam volna, aligha végeztem volna egyetemet, valószínűleg be is csuktak volna egy időre.

Pedig ebben a parancsban főleg általánosságok és üres szólamok vannak, a kor szellemének megfelelően. Számunkra talán annyi érdekesség van benne, hogy ez a parancs rendelte el a szolgálatból kivont MiG-15 bisz repülőgépek múzeumi és köztéri elhelyezését is. Hát, volt is belőlük szép számmal. Csak (Jász-Nagykun-)Szolnok megyében én az alábbi nyilvános helyeken láttam MiG-15-t:

Szonok Tiszaliget, Jászberény állatkert, Jászapáti szakközépiskola, Kunszentmárton szakközépiskola, Jászkisér főtér (itt egy UTI volt), de biztos vagyok benne, hogy ez a felsorolás is hiányos. Ha van kedved, egészítsd ki !

Ha van hozzá türelmed, olvasd végig a magyar történelem talán leghosszabb ideig hivatalában maradó honvédelmi miniszterének parancsát !